Okoseszközök a gyerekszobában

/ február 23, 2021/ Okoseszközök

Annak ellenére, hogy a a digitális kompetenciák fejlesztése mára nélkülözhetetlen részévé vált az oktatásnak, sokan berzenkednek attól, hogy a gyermeküknek saját okoseszközei legyenek. Sok szülő azért aggódik, hogy a gyerekeket nem lehet majd kirobbantani a „kütyük” világából, ami jogos aggodalom, hiszen a gyermekek nemcsak mozgásszervi, de memória és beszédfejlődéséhez elengedhetetlen a napi rendszerességű testmozgás. Ugyanakkor egyrészt erre is van megoldás, másrészt pedig nyilván nem az okoseszközök nyakló nélküli alkalmazásáról és kizárólagosságáról van szó.

Az okoseszközök nemcsak az internettudatosság, de a digitális oktatás nélkülözhetetlen elemei is egyben.

Hogyan működnek az okoseszközök?

Az okoseszközök nemcsak egymással kommunikálnak egy központi hálózaton keresztül, de közös jellemzőjük, hogy kifejezetten személyes használatra tervezett modellek, melyek alkalmazkodnak tulajdonosaikhoz, megtanulják annak viselkedését, szokásait. 

A „buta” elektronikától eltérően az okoseszközök kifinomult és magas szintű adatfeldolgozás révén képesek tanulni. Különféle forrásokból szereznek információt – például: környezeti érzékelők, emberi hang, biometrikus adatok – ezért minden egyes eszköz, még ha ugyanaz a modell is, kicsit másképp működik, attól függően, hogy hol „lakik” és hogy ki a tulajdonosa.

Milyen típusú okoseszközök jelenhetnek meg a gyerekek környezetében?

Az okostelefon szinte már “kommersz” eszköz; mindenkinek van, mindenki használja. A gyerek, amíg sajátot nem kap, addig a felnőttekét nyüstöli. Az okoseszközök világa azonban sokkal több az okostelefonok nyújtotta lehetőségeknél, bár tény, hogy általában szinkronizálva működnek azokkal.

Az okosóra és az aktivitásmérő támogatja a gyermekeket a helyes életvitel kialakításában, a napi rutin megtanulásában.

 • Hordható/viselhető okoseszközök, például: okosóra, aktivitásmérő, okospelenka, okosruházat.
 • Otthoni asszisztensek, például: Google Home, Amazon Alexa, Apple Siri.
 • Okos háztartási nagy- és kisgépek: mosógép, hűtőszekrény, tűzhely, kávéfőző.
 • Hálózati okoseszközök: elektromos csatlakozók, izzók, termosztát, és egyéb, az okosotthon elemi szintű egységei.

A digitális tér ma már mondhatni születésüktől fogva a gyerekek terepe is, törvényszerű, hogy meg kellett jelenniük azoknak az okoseszközöknek is, amelyeket kifejezetten gyerekek számára terveztek, fejlesztettek. Olyanok ezek, mint a játékporszívó vagy a játékkonyha. Használatukkal a felelősségteljes felhasználói magatartás elsajátítását is megtaníthatjuk gyermekeinknek, például azzal az egyszerű lépéssel, hogy elmondjuk, miért kell az okoseszközökre kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződést kötni, miért kell rájuk vigyázni. Az okoseszközök támogatják a gyermeket, de sosem pótolhatják a szülői útmutatást, és példát.

Az okoseszközök, mint minden digitális eszköz igénylik a szülői felügyeletet és a körültekintő beállításokat a gyermek adatainak védelmében.

Gyerekek számára tervezett okoseszközök

A gyerekeknek szánt intelligens eszközök ösztönzik a tanulást, az aktivitást, utat mutatnak az életvezetéshez, miközben szórakoztatnak és biztonságossá teszik az internetet a gyerekek számára. A következő okoseszközök csupán egy csekély merítést adnak e sokszínű, változatos világból.

Echo Dot Kids Edition

Színes, gyerekbarát szolgáltatásokat kínáló okoshangszóró, mely nemcsak zene lejátszására alkalmas, de felolvassa a mesét, valamint, szülői jóváhagyással a beállított telefonszámok hívására is alkalmas, például egyes családtagok, barátok. A szülők napi időkorlátot határozhatnak meg, illetve áttekinthetik a tevékenységnaplót.

Fitbit Ace 2 Activity Tracker

Az aktivitásmérő 6 évesnél idősebb gyerekek számára tervezett modell, lépésszámlálóval, naplózza az aktivitást és az alvási szokásokat, valamint lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek versenyre hívják ki az alkalmazást szintén használó barátaikat. Egy szinkronizált okoseszközzel, például okostelefonnal a szülők minden tevékenységet nyomon követhetnek, és a kapcsolatok kizárólag jóváhagyással jöhetnek létre.

VTech KidiBuzz G2 Kids Smart Device

Nagyszerű alternatívát nyújt a 4-9 éves gyerekek számára, akik még nem elég idősek egy saját okostelefonhoz. A 40 edukációs célú játékkal is ellátott VTech lehetővé teszi, hogy a gyerekek képeket, szöveges és hangüzenetet küldjenek a szülő által jóváhagyott kapcsolatoknak.

Fire HD 8 Kids Edition tablet

A gyerekbiztos házzal, beépített állvánnyal rendelkező, 8 colos, nagyfelbontású tableten oktató célú, gyerekbarát tartalmak találhatók, melyek hozzájárulnak a monitoridő produktívabbá tételéhez. A táblagép egyéves Amazon FreeTime Unlimited előfizetést is tartalmaz, illetve több mint 20 000 alkalmazás, játék, könyv és videó, valamint a PBS Kids, a Nickelodeon is hozzáférhetővé válik. Internetböngészésre is használható, természetesen a szülői felügyelet határain belül.

A tablet kitűnő eszköze nemcsak a tanulásnak, de a játéknak és a digitális kompetenciák elsajátításának is.

Echo Glow többszínű okoslámpa

Vajon mitől lehet okos egy gyerekeknek szánt lámpa? Nos, ha meguntuk, hogy nem győzzük figyelmeztetni a gyereket, hogy ágyazzon be, menjen reggelizni, pakoljon össze a szobájában, stb… akkor az Echo Glow-t imádni fogjuk. 

A napi rutin elsajátítása időbe telik, ugyanakkor elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermek egy egészséges életvezetést, tudatosabb felhasználói attitűdöt alakítson ki. Az okoslámpa szórakoztató formában adja át az emlékeztetőket, ébresztőként, visszaszámlálóként is működik, miközben csodás, színes fényekkel kedveskedik a gyerekeknek. 

Ennek különösen akkor vesszük hasznát, ha a home office-ban végzett munkánk mellett nem tudunk jelen lenni és támogatásunkkal segíteni a gyerekeket a digitális tanulásra való előkészületekben, és annak kivitelezésében.

Hogyan korlátozható az okoseszköz adatgyűjtése?

Mivel gyerekekről van szó, joggal adódik a fenti kérdés. 

A legtöbb csatlakoztatott okoseszköz olyan adatvédelmi beállításokkal rendelkezik, amelyek korlátozzák az adatok felhasználását, meghatározható tehát, hogy:

 • A gyártó mennyi adatot gyűjthet,
 • mire használhatja fel,
 • meddig őrizheti meg.
 • Egyes adatvédelmi funkciók, például a helymeghatározó szolgáltatások, csak be- vagy kikapcsolhatók.
 • Más szolgáltatások finomhangolása lehetséges, például, egy bizonyos, meghatározott célra használhatók fel a hangfelvételek.

Az okostelefon és minden egyéb a gyerek adataival operáló okoseszköz akakor válik a gyermek hazsnára, ha pontosan beállított felhasználói profil birtokában van.

Ugyanakkor egyes funkciók letiltása kontraproduktívvá válhat:

 • Ha megtagadjuk az okosasszisztens névjegyekhez való hozzáférését, előfordulhat, hogy senkit nem fogunk tudni felhívni arról a csatlakoztatott eszközről.
 • Hozzáférést kell biztosítani az eszköz számára az összes fotóhoz, hogy akár egyet is megjeleníthessünk.
 • Minden esetben a saját döntésünk határozza meg, hogy milyen mértékben osztjuk meg az adatainkat az okoseszközeinkkel.

A megosztás valódi kockázata azonban az, hogy ez fejlődő technológia:

 • Az adatgyűjtés és tárolás nem kerül sokba, miközben a vállalatok sokszor még azt sem tudják, hogy mihez is kezdhetnek most és kezdhetnek majd az adatainkkal.
 • Ezért aztán minél több adatot begyűjtenek.
 • Ebből viszont az következik, hogy amikor beleegyezünk az adataink megosztásába, olyan, jövőbeni felhasználáshoz járulunk hozzá, amiről még nincs, nem is lehet információnk.
 • A valós veszélyt a gyerekek esetében pedig az jelenti, hogy az okoseszközök nem tesznek különbséget a gyerekek és a felnőttek adatai között.

Ezért kell minden esetben a szülőnek beállítani a felhasználói profilt és az adatgyűjtés paramétereit, valamint a hálózaton összekapcsolt okoseszközök, köztük az okostelefon informatikai védelmét biztosítani.

A digitális okoseszközök alternatívát nyújtanak. Ha nem is képesek pótolni a barátokat, osztálytársakat és a tanárokat, ideiglenesen és részben helyettesíthetik azokat, valamint kézzelfogható eszközei a kapcsolatfelvételnek és kapcsolattartásnak.