CES 2021 – technológiai és innovációs seregszemle online

/ február 26, 2021/ Inspiráló

Annak ellenére, hogy a kaszinófőváros, Las Vegas lenyűgöző háttere helyett ebben az évben a CES egy virtuális színtéren várta a látogatókat, még mindig az egyik legcsodálatosabb technológiai és innovációs seregszemle.

Az idei CES online zajlott, számos technológiai újdonság került bemutatásra, az okosszemüvegtől a tableteken, új samsung okostelefonokon át az okosmaszkig.

Rövid CES 2021 összefoglaló

A Samsung Galaxy S21 triója mellett, a 8K tévé, az összehajtható telefonok, valamint azok alternatívájaként az LG Rollable tekerhető kijelzős okostelefon, a Sony Airpeak drón, és a legújabb laptop chipsetek domináltak. Mindemellett a Razer legújabb gamerszéke és Moflin, egy tengerimalacra emlékeztető AI kisállat voltak az idei év „legforróbb” újdonságai.

A Moflin, mint a CES egyik legújabb MI vezérelt okosjátéka, nemcsak a gyerekek számára okozhat örömet.

Azok is megtalálták a számításukat, akik a hátlap alatt megbújó technológiára voltak inkább kíváncsiak.

 1. A grafikus kártya szekcióban az Nvidia és az AMD is új hírrel érkezett. Az Nvidia RTX3000 grafikus kártya a gamer laptopok teljesítményét növeli jelentősen, ami előrevetíti a következő generációs laptopok komolyabb tuningját. Az AMD a Ryzen 5000 mobil processzor bemutatásával nyerhette el a tech-fanok figyelmét, és lopta el az Intel koronáját.
 2. Egy ideje már várható volt, hogy az LG előrukkol egy kisebb képernyővel rendelkező OLED tévével. A CES-en ezt be is teljesítette egy 42 colos modell bemutatásával. A kijelzőóriások általában a nappalit díszítik, ez a szerényebb méretű modell pedig kitűnően alkalmas második tévének például a hálóba.
 3. A Samsung az új Dolby Atmos hangsugárzó képében egy valóban új és előremutató technológiával érkezett. A korábbi, térhatású (surround) hangzáshoz képest az Atmos mondhatni az események középpontjába helyezi a hallgatót. A legjobban talán gömbhangzásként aposztrofálható technológia remekül párosult a Samsung tévémodelljeinek legújabb, 8K képes zászlóshajójával, a Samsung Neo QN900 8K QLED TV-vel.

A Samsung nemcsak a szórakoztató elektronika tortájából hasított magának óriási szeletet, a háztartási nagygépek szekciójában új mesterséges intelligenciával felruházott mosó- és szárítógép modelljeit is bemutatta az expón.

A robotika is helyet kapott a Ces-en, ahogy az MI vezérelt mosógépek és egyéb háztartási gépek is.

Mit hozott a CES a képregény kedvelőknek?

A képregény egy különleges műfaj, melyben a vizuális megjelenítés egyenértékű a szöveggel, dramaturgiával. Az e-book olvasók és tabletek mindeddig nem igazán voltak alkalmasak arra, hogy elkápráztassák a képregényfanokat, de a TCL NXTPAPER tablet ezúttal joggal tarthat igényt az érdeklődésükre.

 • A 8 colos, háttérvilágítás nélküli kijelzővel rendelkező tablet speciális fényvisszaverő kialakítása mondhatni “újrafelhasználja” a természetes fényt.
 • Az impozáns 65%-os energiafogyasztás csökkentés mellett a digitális kék fény és a villódzás megszüntetésével a szemet is rendkívüli módon kíméli.
 • A TCL tablet Android 10-es verzióval és Google Assistant támogatással érkezik, várhatóan áprilisban kerül ki Európa, Afrika, a Közel-Kelet, Latin-Amerika és Ázsia kiskereskedelmi hálózataiba.
 • A tablet egy 8 megapixeles hátsó és egy 5 megapixeles előlapi kamerát is tartalmaz, az akkumulátor 5000mAh-val biztosítja az egész napos használat lehetőségét.
 • A beépített wifi és 4G kapcsolat mellett 3,5 mm-es fejhallgató csatlakozó és beépített olvasólámpa szolgálja a kényelmet.

Okosmaszk és okosszemüveg az expo virtuális bemutatótermében

Ha csak két évvel korábban kerül bemutatásra az okos arcmaszk, valószínűleg érdekes furcsaságként tekintenénk rá, sőt. Némelyek talán túlkapásnak vélnék a technológiai és innovációs seregszemlén való megjelenését. Az arcmaszk egy speciális munkavédelmi eszköz, amit elsősorban az iparban és az egészségügyben szoktak használni. Az egyszerű, hétköznapi ember számára nem igazán volt jelentősége annak, hogy van-e fejlődés ezen a területen. Legalábbis 2020-ig.

Az okosmaszk bemutatkozása a CES egyik legnagyobb újdonsága, hiszen a futurisztikus maszk lényegesen egyszerűbbé teszi a hétköznapokat.

A tavalyi év azonban újra felfedeztette velünk, hogy a személyi és környezeti higiénia túlmutat az egyes emberen, hogy nemcsak önmagunkért, de egymásért is felelősek vagyunk egy kiélezett közegészségügyi válsághelyzetben.

A Razer Project Hazel a fenntartható fejlődés jegyében újrahasznosított anyagokból készült az arcmaszk. A beépített RGB-világítás tudatja viselőjével, ha a szűrőt ki kell cserélni a maszkban. A futurisztikus dizájnnal rendelkező, két kilégzőszelepes maszk átlátszó arcpanelja lehetővé teszi, hogy vad gesztikulálás helyett a szokásos mimikával fejezzük ki magunkat.

Egy másik okos kiegészítő, a Vuzix szemüveg is joggal tarthat számot az érdeklődésre:

 • Az OLED paneltechnológia alternatívájaként aposztrofált micro-LED technológiával ellátott okosszemüveg mindkét oldalára rendkívül apró prjektorokat illesztettek.
 • Elődeivel ellentétben az új Vuzix okosszemüveg nemcsak az ipar, de a civil felhasználók figyelmére is igényt tarthat. 
  • Szolid méretével és valóban esztétikus, karcsú megjelenésével szakít a korábbi okosszemüveg modellek dizájnjával. 
  • Szórakozáshoz, tanuláshoz ugyanúgy használható, mint mikrosebészeti műtétekhez, vagy nagyszabású logisztikai projektek levezényléséhez.

Az OLED és QNED paneltechnológiával ellátott kijelzők is helyet kaptak a világkiállításon.

Ezek az újdonságok és a szinte hihetetlen fejlesztések lassan, de biztosan kereskedelmi forgalomba kerülnek, eljutnak a hétköznapi felhasználókhoz is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tudatos vásárlói és felhasználói attitűd, valamint a vásárlói gondoskodás jelentőségét. Minden csoda három napig tart, ezt a szokásunkat sajnos nehezen vetkőzzük le. Még mindig hajlamosak vagyunk a birtokunkba került, mégoly csodálatos technikai eszközökkel is mostohán bánni, és a véletlenekkel is számolnunk kell a mindennapok során. Éppen ezért a baleseti garancia megkötése már a vásárlás napján több, mint kívánatos.