Vezeték nélküli botporszívó

/ március 3, 2021/ Takarítás

A vezeték nélküli/akkumulátoros botporszívó kétségtelen előnye, hogy helytakarékos, és a gyors, hétköznapi takarításhoz tökéletesen megfelel. De vajon megállja-e a helyét a hagyományos porszívóval szemben a hétköznapokban? Esetleg a vezetékes porszívóknak áldozott már le? A vezeték nélküli, akkumulátoros botporszívók és robotporszívók világában van-e még létjogosultsága a hagyományos porszívónak?

A vezeték nélküli botporszívó nagyszerű eszköz akakor, ha kis alapterületű lakásban élünk, ahol kevés a szőnyeg.

Miért is fontos összehasonlítani a két alaptípust?

Mióta a Dyson 2018-ban bejelentette, hogy kivezeti a gyártásból a hagyományos vezetékes porszívókat, a gyártók marketing-tevékenységein is lekövethető a változás, valamint markáns teljesítményjavulás tapasztalható a vezeték nélküli porszívók tesztjei során.

A gyártás-tervezés egyértelműen az akkumulátoros megoldások irányába mutat, de:

 • Bár a csúcskategóriás botporszívó modellek valóban felülmúlják a vezetékes porszívókat,
 • a nagyobb tömegek számára is elérhető ár-érték arányú vezeték nélküli porszívók még mindig nem érik el – ezáltal nem is képesek helyettesíteni – a hagyományos, vezetékes porszívók teljesítményét és élettartamát.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy minden háztartás más és más:

 • Nemcsak a lakás mérete számít, hiszen:
  • van ahol több gyerek és egy-két hobbiállat is próbára teszi a porszívó teljesítményét,
  • de az olyan egy- vagy kétszemélyes háztartások sem ritkák, ahol még a nagytakarítás sem kerül több időbe fél óránál.

Attól függően tehát, hogy milyen a háztartás jellege, elég lehet elég egy akkumulátoros botporszívó, és szükség lehet akár egy nagy teljesítményű takarítógépre is.

A különböző típusú botporszívó modellek között hatalmas a különbség, az elérhető árú modellek gyakran nem érnek fel a hagyományos porszívó kapacitásával.

A vezeték nélküli botporszívó előnyei

 • Könnyebb, (általában 3kg) mint a szokásos porszívó modellek, amik átlag 7-10 kilogrammosak.
 • A használatát nem korlátozza a vezeték hossza vagy az elektromos csatlakozók közelsége.
 • Kézi porszívóként használható olyan nehezen hozzáférhető felületekhez, mint az autók utastere, vagy a lépcsők tisztítása.
 • Helytakarékosan tárolható.
 • Kisegítő lehetőségek:
  • A botporszívó modellek fali tartószerkezettel rendelkeznek, melyeknek akkor is hasznát vesszük, ha a gyorstakarításhoz fel kell emelni a készüléket. (Tekintettel arra, hogy az emelés magában rejti a leejtés kockázatát, a baleseti garancia megkötése szükségszerű.)
  • Mivel alapvetően padlótisztításra tervezték a botporszívókat, a legtöbb modell rendelkezik olyan tartozékokkal, amelyek megkönnyítik, egyszerűsítik ezt a folyamatot.

A vezeték nélküli botporszívó hátrányai

 • Gyakrabb karbantartást igényel, ezért a szervizköltségek éves szinten meghaladják a hagyományos porszívóét. (Kivéve, ha rendelkezünk kiterjesztett garanciával és az ezáltal elérhető javítási asszisztencia szolgáltatás redukálja a költségeket.)
 • Kisebb a portartó kapacitása, ezért gyakrabban kell üríteni, ami megnöveli a nagytakarítás időtartamát, és nem kedvez az allergiával együtt élőknek sem.
 • A legjelentősebb hátrány a szőnyegtisztítás közben jelentkezik, ami pedig az allergének visszatartását illeti, egyáltalán nem hatékonyabb a vezetékes modelleknél.
 • A legcélszerűbb a falra akasztva tárolni, ami nem minden háztartásban – például albérlet – megoldható.
 • Tekintve, hogy egyes modellek töltési ideje akár több órát is igénybe vehet, célszerű tárolás közben tölteni, de ez csak dugaljzat közelében megoldható.
 • Zajszintje meghaladja a vezetékes porszívóét.

Az akkumulátor élettartama

Míg a korai botporszívó modellek alig 20 percnyi akkumulátoridővel rendelkeztek, a mai készülékek már 45-60 percig is kitartanak, illetve elérhetők a piacon a cserélhető akkumulátorral ellátott modellek is.

Ugyanakkor, ha nagy teljesítményű, turbó üzemmódban például kárpitozott felületen, vagy szőnyegen kell használni, a botporszívó teljesítménye látványosan romlik, számszerűsítve 12 percre csökken az akkumulátoridő.

Portartó kapacitás

A vezeték nélküli botporszívó portartó kapacitása átlagosan megközelítőleg 0,7 liter, a vezetékes porszívó 2,3 literéhez képest.

 • Az időnyereség, amit például egy gyorstisztítás során tapasztalunk semmivé foszlik, ha alapos takarításról van szó, mert a portartó ürítése és a szűrők tisztítása nem várhat a takarítás végéig. 
 • A rendszeres ürítést nem lehet lespórolni, mert egyrészt a szívóteljesítmény csökken, másrészt hosszútávon a motor épségét veszélyeztetjük.

A botporszívó kapacitása szőnyegen drasztikusan csökken, ahogy az akkumulátoridő is.

Szívókapacitás szőnyegen

A vezeték nélküli porszívók átlagosan a szőnyegek porának 41% -át szívják fel, szemben a zsinóros porszívók 70% -ával.

Hol teljesít jól a vezeték nélküli botporszívó?

Kisebb alapterületű, végig padlólapozott, csekély mennyiségű szőnyeggel ellátott otthonokban, ahol nem tartanak szőrt, tollat hullató hobbiállatot.

Konklúzió

Bár a botporszívó valós előnyökkel rendelkezik, egyelőre még nem képes teljeskörűen helyettesíteni a hagyományos, vezetékes porszívót minden háztartásban.