Polírozás helyett védd okosan az okostelefont!

/ március 16, 2021/ Karbantartás

Tekintve, hogy az okostelefon szinte állandóan kézközelben van, számos mechanikai jellegű sérülést él meg. Az első néhány hét, talán hónap még arról szól, hogy úgy vigyázunk rá, mint a szemünk fényére, de azután elmúlik az újdonság varázsa, és ugyanaz a mostoha sors vár rá, mint az elődeire. Sietünk, hát zsebre vágjuk, majd rögtön utánaküldjük a kulcscsomót is. Mikor leszállunk a villamosról, csak gyorsan becsúsztatjuk a kézitáskába, ahol a tollak, spirálos, kapcsos jegyzetfüzetek és egyéb hétköznapi holmik mellett szintén ki van téve a karcolódás és súrlódás következményeinek. A tündöklő, legújabb szériás iPhone fokozatosan elveszíti a fényét, makulátlan esztétikáját, míg észre nem vesszük, hogy már iszonyúan fest. Ilyenkor persze kapkodni kezdünk, felszaladunk a netre, hogy milyen házi megoldásokat találunk, majd kitörő örömmel üdvözöljük a polírozás lehetőségét.

Az otthoni polírozás többet árt, mint használ, a kijelzőt és a hátlapot is beleértve.

Polírozás otthon

Amikor utánanézünk a neten a házi megoldásoknak, sokszor nem vesszük figyelembe a cikkek keletkezésének idejét. Egy 2014-es cikkben például cerium-oxid spray-t javasolnak a karcok eltávolítására. A CeO2 igen hatékony anyag, ami az öntisztító sütők belső felületén oxidációs katalizátor szerepét tölti be, de ipari alkalmazása a földgáz oxidációjában és autóipari alkalmazásokban is nyomon követhető. Ez utóbbi esetben a levegő-kipufogógáz arányát szabályozza a CO kibocsátás csökkentése érdekében. Valóban ismert alkalmazási területe a polírozás, ám használata szakértelmet igényel.

Tény, hogy a korai, jellemzően műanyag borítású mobiltelefon modelleken valóban lehetett otthoni polírozással javítani.

A technológia azóta fejlődött

Az iPhone kijelzők jellemzően Gorilla Glass edzett üvegből készülnek, a hátlapok pedig rozsdamentes acél, titánötvözet, vagy kerámia felhasználásával. Ha ezek a magas keménységű anyagok megkarcolódnak, arról a nem rendeltetésszerű használat és/vagy hanyag kezelés tehet. 

A paneltechnológia fjelődésével lépést tart a felületkezelés technológiája is.

A technológia azonban nemcsak keményebbé tette a készülékeket, de különböző felületkezeléssel vagy réteggel is ellátta azokat. Ilyen például a tükröződésmentesítő, a zsírtaszító, vagy akár az antibakteriális technológia bevetése az iPhone és egyéb Apple termékek élettartamának és esztétikájának megóvása érdekében.

Miért nem jó döntés az otthoni polírozás?

Az iPhone készülékek kijelzője oleofób bevonattal rendelkezik, melyek alapvetően megvédik a képernyőt a zsíros szennyeződésektől, beleértve az ujjlenyomatainkat is. Amikor úgy döntünk, hogy az összekarcolt készüléket magunk polírozzuk otthon, ezt az oleofób bevonatot is eltávolítjuk.

A polírozással tehát teljesen tönkretehetjük az iPhone dizájnt. Túl azon, hogy az almás logót simán lekarcoljuk róla, a különböző fémszínek is lekopnak, hiszen polírozás közben megsértjük a felületkezelést. A csodás arany, astro lila, zöld vagy fekete színeknek búcsút mondhatunk.

Ha már nem tudjuk tovább nézni az összekarcolódott felületet, akkor vigyük el szervizbe a készüléket. Egy nem műszaki, „csak” esztétikai hiba megoldása sem feltétlenül lesz olcsó, hiszen teljes kijelzőcserét igényel. Ennek elkerülésére akkor van lehetőségünk, ha előzetesen készülékbiztosítást kötöttünk az iPhone-ra, rendelkezünk kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződéssel. Nyilván ez utóbbi esetben bizonyítani kell, hogy a kijelző balesetben sérült meg. Akkor sincs persze különösebb gond, ha nem így történt, ilyenkor viszont valamennyi önrészt be kell adnunk a javításba.

A mindennapi használat során keletkező mechanikai sérülések ellen a különböző védelmi kiegészítők vértezik fel a telefont.

Polírozás helyett használjunk biztonsági kiegészítőket

Ahelyett, hogy súlyos pénzeket adnánk ki a kijelzőcserére, vagy teljesen tönkretennénk a telefon esztétikáját az otthoni módszerekkel, célszerűbb előre gondolkodni. Új iPhone-t vettünk? Karácsonyra kaptunk egy új telefont?

Még mielőtt véget érne a „nászutas-korszak” készítsük össze az iPhone ruhatárát:

  1. A különböző típusú tartókorongok öntapadó felülettel rögzíthetők a tokok hátlapjához, biztonságos fogást, tartást tesznek lehetővé.
  2. A szintén öntapadós tartógyűrűk – ilyen például az iRing -, nemcsak a fogást, tartást, de kényelmesebb használatot is biztosítanak, hiszen kitámasztóként is szolgálnak, így munka vagy akár főzés közben nem kell kézbe venni a telefont a használathoz.
  3. A különböző típusú védőtokok megóvják a hátlapot a mechanikai sérülésektől, és nem csak a karcolódástól, súrlódástól, de az ütésálló tokok akár a többméteres magasságból való zuhanás, majd becsapódás következményeitől is megvédik.
  4. A kijelzővédő üvegfólia és a kameralencsevédők szintén nagyon jó szolgálatot tesznek, hiszen nemcsak a készülék esztétikáját, de élettartamát és használhatóságát is maximalizálják.

Tekintettel arra, hogy ezek a kiegészítők rendkívül ellenállóak, mégis leheletvékonyak:

  • Nem nehezítik el a telefont,
  • Nem akadályozzák sem a készülék funkcióinak használatát, sem a töltését, beleértve a Qi vagy MagSafe vezetéknélküli technológiát is.

Ráadásul a tokok gyakran csúszásmentesített kivitelezésben készülnek, melyek praktikusabbá és könnyebben kezelhetővé teszik a készüléket, biztonságosabbá a fogását.

Polírozás helyett inkább higgyünk a gyártónak

Az interneten található megoldások közül a CeO2 talán a legprofibb javaslat, főleg annak fényében, hogy a többi megoldás kimeríti a sufnituning fogalmát: hintőpor, sütőpor, fogkrém!!!

Mielőtt az otthoni polírozás ötletét tanácsként fogadnánk el, látogassunk el az Apple honlapjára a gyártói útmutatásért.

Mindezt annak ellenére elhisszük, hogy az Apple egy egész tanácsadó oldalt szentelt a honlapján az Apple termékek, köztük az iPhone készülékek tisztításának, ahol kifejezetten felhívja a figyelmet arra, hogy szemcsés tisztító és súrolószerekkel véletlenül se essünk neki a készülékeknek.