Kora tavaszi kerti munkák, biztonságosan

/ március 23, 2021/ Tanácsadás

A kertészkedés nemcsak az élet körforgásának tiszteletteljes elfogadása, de a tudásmegosztás autentikus módszertana is. A tavaszi kerti munka lehetőség a digitális térből való kilépésre, a minket körülvevő valóságos világ mélyebb megismerésére. Az a munka, aminek kézzelfogható, ízlelhető eredménye van, olyan elégedettséggel tölti el az embert, amit az online térben végzett munka nem tud pótolni. Nyilván személyiségfüggő mindez, de a természet közelségére még azok is vágynak, akik soha nem is fogtak és eztán sem akarnak olyan szerszámhoz nyúlni, aminek nyele van.

A tavaszi kerti munka nemcsak felüdít, és kézzelfogható, ízlelhető hasznot termel, de gyermekeink számára közelebb hozza a valóságot és a természetet.

A kerti munka előnyei

Amellett, hogy hasznos és felüdít, a kerti munka kitűnő nevelőeszköz is egyben. Sok iskolában a digitális természetismeret óra megtartására javasolják azt a pedagógusok, hogy töltsenek el időt a gyerekek a kertben, vagy menjenek kirándulni a szüleikkel.

 • A kerti munka környezettudatosabbá neveli a gyermekeket, akik számára már természetesebbé válik a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás, és eszük ágában sem lesz egy kietlen út szélén otthagyni az elromlott mosógépet.
 • A tudatos locsolás víztakarékosságra nevel.
 • A haszonnövények gondozása, feldolgozásuk és téli eltartásuk ismerete egyenes út az élelmiszerpazarlás megelőzéséhez.
 • A kertben élő háziállatok, madarak és rovarok megfigyelése és védelme szolidárisabbá teszi a gyermekeket a környezetükben élőkkel, ezzel szociális készségeik fejlődnek.
 • A növények és állatok életciklusainak megfigyelése által a gyermekek megtanulhatják elfogadni és tisztelni egy olyan világ törvényeit, amiben a számítógépes és konzoljátékokkal ellentétben, mindennek és mindenkinek csak egyetlen élete van.

Mindehhez azonban olyan eszközökre van szükség, melyeknek használatát nekünk szülőknek is meg kell tanulni, hogy tudásunkat tovább adhassuk. Dokumentumot menteni, emailt küldeni már a kisiskolások is tudnak, ahogy azt is megtanulják, miért ne kattintsanak ismeretlen feladótól érkező csatolmányra. Az, hogy hogyan tesszük le a kapát vagy a metszőollót, már egy másik, természetközelibb, másként veszélyesebb életforma része.

Tavaszi munkák a kertben

A jó gazda szoros kapcsolatban áll a földjével, hiszen abból él. A talajmunka és talajjavítás számára elengedhetetlen. Ennek egy finomabb, mondhatni polgáribb verziója a kertészkedés, ami majdnem ugyanolyan elkötelezettséget kíván. 

A talajjavítás a kerti munka egyik alapvető eleme, melyet tavasszal is folytatni kell.

Amit elsőként meg kell tanulni és a gyermekeinknek is meg kell tanítani: 

 • A kert egy komplex ökoszisztéma, aminek minden egyes eleme él. 
 • Ha hagyjuk kiszáradni, vagy épp ellenkezőleg, túlburjánzani, a növények egyes fajtái elpusztulnak, 
 • ha a növények elpusztulnak, akkor eltűnnek kertünkből a rovarok, vakondokok, madarak is. 

Ami kicsiben történik, megtörténik nagyban is. Ha a globális kölcsönhatás lényegét még nem is látják át és fogják fel, a kertészkedés segítségével a fenntartható technológiai fejlődés szükségességére és a klímaválság veszélyeire is ráirányíthatjuk a gyermekek figyelmét, ezáltal is környezettudatosabb felnőttek lehetnek.

A kertészkedés kitűnő lehetőséget teremt az énidő megosztására és közös eltöltésére.

A tavaszi ellenőrzés ideje

A géppark ellenőrzése is a tavaszi felülvizsgálat része, főleg, ha ősszel elmulasztottuk.

 • Mérjük fel a hideg, a fagy és az állatok okozta károkat a kert növényállományában.
 • Tervezzük meg az ágyásokat és takarítsuk ki a helyüket.
 • Számoljuk össze a metszésre szoruló cserjéket, fákat, rózsákat, szőlőt, egyéb évelőket.
 • Készítsük el az ez évi naplót, feltüntetve a veteményezés, metszés, ültetés tervezett időpontjait. 
  • Ehhez használhatunk digitális eszközöket is tekintve, hogy számos kertészkedéshez használható mobilapplikáció akár ingyen is letölthető.
  • Ha a kertben használjuk az okoseszközeinket, előzetesen gondoskodjunk a baleseti garancia megkötéséről is, hiszen a kert veszélyes terep egy érzékeny okostelefon, vagy tablet számára.
 • Mérjük fel a telket határoló elemek állapotát.
 • Ugyanígy a kertben található építményekét, a hintától a fészeren át a tűzrakóhelyig.
 • A kerti szerszámok állapotának felmérése, ha ősszel elmulasztottuk volna, kora tavasszal már halaszthatatlan.

A tervezés

A tavasz kitűnő alkalom arra, hogy a hagyományos ültetési terven túlmenően egyéb, új terveket valósítsunk meg.

Ilyen lehet például:

 • Az emelt ágyások, vertikális ültetvények, függőkertek kialakítása.
 • Esetleg egy a hazánkban megszokottól eltérő technika, például a dombágyás kialakítása,
 • de elkezdhetjük megtervezni a melegház/üvegház, kerti csobogó, vagy mesterséges tavacska építését is.
 • Ha a lakást egy újabb szobával, vagy egy terasszal szeretnénk bővíteni, az a kert átalakításával is együtt jár, amihez szintén előzetes felmérést kell készítenünk, beleértve nemcsak az építkezéshez szükséges alapanyagokat, de a gépparkot is.

A tavaszi nagytakarítás

Itt fogunk először igazán szerszámot a kezünkbe.

Előkerül a kapa, a sarló, az ásó, a metszőolló és az ágvágó is, melynek használatát gyermeknek csakis a felügyeletünk mellett engedjük. A gépesített eszközöket, mint a rotakapa, fűkasza, fűnyíró használatát, akár folyékony üzemanyaggal, akár elektromos hálózatról működik szintén. A kéziszerszámok és gépesített eszközök ellenőrzése elviekben még ősszel megtörténik, mielőtt eltesszük azokat télire a fészerbe, vagy garázsba.

Az eszközök karbantartása nem várathat magára, főleg, ha gyermekeinknek is meg akarjuk tanítani a használatukat.

Ha azonban ez nem történt meg, mielőtt nekifognánk a munkának, vagy megengednénk a gyerekeknek, hogy használják azokat, nézzünk utána annak, hogy:

 • Milyen általános fizikai állapotban vannak, például a forgólapátok, ollók, ásók, kapák elég élesek-e. (Az életlen szerszám legalább olyan balesetveszélyes, mint az éles!)
 • Kell-e nyelet cserélni/javítani a szerszámokon.
 • Vannak-e korrodált kábelek, érintkezők, kapcsolók.
 • A fedőlapok, burkolatok, házak nem sérültek-e meg.
 • Ha még érvényes a gyártói garancia, mielőtt használni kezdjük, javíttassuk meg a gépeket.
 • Ha még nem járt le a gyártói garancia akkor is kössünk rájuk kiterjesztett garancia szerződést, ha jó állapotban vannak, különös tekintettel a nagy értékű eszközeinkre.

a tavaszi munkálatokat nem halogathatjuk, hiszen egyes növényfajok kizárólag ekkor telepíthetők.

Ugyanezen a tüzetes átvizsgáláson essenek át a kertben használt egyéb elektromos eszközök is, beleértve a motoros játékokat, a kerti grillt, a párásítót, vagy a járólapok és terasz tisztításához használt nagynyomású tisztítót is.