A gördülékeny és hatékony home office titka: Zyxel XGS1250-12 switch

/ március 24, 2021/ Számítástechnika

Otthoni és üzleti informatikai megoldások terén piacvezető Zyxel Networks februárban bejelentette az XGS1250-12, egy tizenkét portos, webről menedzselhető, multigigabites switch piacra dobását. Az új Zyxel switch lehetővé teszi, hogy azok, akik otthonról dolgoznak, legyenek akár alkalmazottak, akár vállalkozók, kiaknázzák az internet nyújtotta lehetőségek teljes potenciálját. De miért is olyan fontos ez az új switch?

Az új Zyxel switch multigigabites, újgenerációs eszközök csatlakoztatására is alkalmas hálózati kapcsoló.

Mi az a switch?

Bizonyára nem ismeretlen senki előtt sem a jelenség, amikor fontos feladatunk van, de a munkavégzést akadályozza a tény, hogy családtagjaink éppen játékot húznak le az Xboxra, vagy egyszerre töltik le a kedvenc sorozatuk tizensok évadának több száz epizódját.

Ez tipikusan olyan, hub-környezetben fordulhat elő (a folyamatot erősen leegyszerűsítve), ahol:

 • Egy nagy, közös ütközési tartományban a csatlakoztatott eszközök, mondhatni versenyeznek egymással az adatáramlásért. 
 • Mint egy virtuális váróteremben, úgy ülnek és várakoznak az adatcsomagok a továbbításra, megindulnak, majd ütköznek, ha nem tudnak tovább haladni újra várakoznak, és így tovább.
 • Mindeközben újabb adatcsomagok kerülnek a váróterembe, ahol a folyamat újra- és újra elkezdődik, majd megáll, csak ezúttal még több adatcsomag vár továbbításra.
 • Az adatcsomagok mindeközben eltorzulnak, sérülnek és sok esetben meghiúsul az adatküldés/fogadás.

Ennek elkerülésére találták ki előbb a kétportos hálózati hidat (bridge), majd az adatkapcsolót, azaz a switchet, ami a portok számának megfelelően, több ütközési tartomány létrehozásával biztosítja a csatlakoztatott eszközök számára az optimális sebességű adatáramlást.

Az új Zyxel switch a megnövekedett otthoni csatlakoztatott eszközállomány kezelésében nyújt hatékony támogatást.

A switch továbbá azt is lehetővé teszi, hogy:

 • Bővítsük az otthoni gépparkot, 
 • Médiaszervert telepítsünk, 
 • Hálózatba kössünk az eddiginél nagyobb számú, többgigabites sebességgel futó eszközt, és
 • mindezt úgy tehessük meg, hogy minden egyes csatlakoztatott eszköz optimális sávszélességen tudjon működni.

Kik azok, akiknek szükségük lehet az új Zyxel switchre?

Az ipari, vállalati felhasználókon kívül az olyan otthonról dolgozó szakemberek, akiknek nagy sebességű internetre és nagy sávszélességre van szükségük a napi munkához, melyet akár egyszerre több eszközből álló gépparkon végeznek, folyamatosan és egyidejűleg, például:

 • videóhívások,
 • nagy mennyiségű adat le- és feltöltése,
 • számos weboldal folyamatos nyitvatartása,
 • új keresések gyakori indítása,
 • grafikai, fordító, raktárkészlet és egyéb szoftverek használata.

Az új Zyxel switch nagyszerűen támogatja a komplex munkafolyamatok otthoni elvégzését is.

Mindennek zökkenőmentes kivitelezését eddig az elérhető portok száma és a szűk hálózati keresztmetszet akadályozhatta. Tavaly óta már nemcsak egyetlen családtag, de az egész család otthonról dolgozik, beleértve a gyerekeket is. Megnövekedett tehát az igény egy olyan hálózati kapcsolóra, amely a home office-hoz és a digitális tanuláshoz akár egy ötfős család számára is képes biztosítani az akadálytalan internetelérést, mind ethernet kábelen, mind pedig a wifin.

A gyerkekek digitális oktatásában is támogatást nyújt a Zyxel switch.

A csatlakoztatott wifi eszközök

A Zyxel  XGS1250-12 switch az újgenerációs WI-FI 6 szabvánnyal kompatibilis desktopok, laptopok, okostelefonok csatlakoztatását is lehetővé teszi, valamint a korábbinál jobb, és stabilabb wifi-kapcsolat kialakítását. Ráadásul egyre több újgenerációs számítógép eleve nem is rendelkezik ethernet porttal, és ethernet adapter hiányában kizárólag a wifin keresztül képes felcsatlakozni az internetre. 

Az újgenerációs csatlakoztatott eszközök fejlettebb frissítési aránnyal, nagyobb felbontással rendelkező videoformátumok továbbítására alkalmasak, melyben a Zyxel switch akár extrém terhelt környezetben is optimális sávszélességgel képes támogatni őket.

Tekintve, hogy egyre több:

 • a 4K, sőt 8K tartalom,
 • a nagyfelbontású, magasabb frissítési aránnyal rendelkező videoformátumú adatállomány,
 • a sávszélességnek ezt le kell követnie abban az esetben is,
 • ha egyidejűleg több eszköz veszi igénybe a wifi hálózatot.

A Zyxel új hálózati kapcsolója kiszámíthatóbb teljesítményt nyújt extrém terhelt környezetben az újgenerációs és a régebbi alkalmazások számára egyaránt.

A switch ugyanakkor nem helyettesíti a felhasználói tudatosságot. Arról már magunknak kell gondoskodni, hogy az eszközeink megfelelő fizikai és informatikai állapotban legyenek. 

Még a legkomolyabb hálózati kapcsoló sem tudja gyorsabbá varázsolni a számítógépünket, ha az:

 • duplikátumoktól, felesleges fájloktól hemzseg, 
 • dugig van a gyorsítótár, vagy
 • eleve fizikai hibás. 

Az eszközeink digitális karbantartása mellett a vásárlói gondoskodást is szem előtt kell tartani, ekkor lesz értelme bekötni a Zxyxel új hálózati kapcsolóját a rendszerünkbe.

Természetesen nem az XGS1250-12 az egyetlen a Zyxel switch portfóliójában, ami képes kezelni egy ilyen komplex hálózatot. Egy komolyabb, ipari felhasználásra tervezett switch telepítéséhez, felügyeletéhez, karbantartásához azonban az átlagos, hétköznapi felhasználóénál komolyabb informatikai háttértudás szükséges. 

A Zyxel multigigabites hálózati kapcsolója a civil felhasználók számára praktikus, egyszerűen telepíthető, könnyen kezelhető, webes környezetben menedzselhető, mondhatni Plug&Play módszerrel aktiválható eszköz.