Online vásárlás körültekintően

/ március 29, 2021/ Tanácsadás

Az online vásárlás a rutinosok számára is tartogat veszélyeket, annak, aki csak nemrég ragadta meg a virtuális bevásárlókosarát sokkal ingoványosabb ez a terep. Nem kell azonban így lennie. Az internet nyújtotta lehetőségekkel meg kell tanulnunk bánni, mégpedig a visszaélések kivédésével. Ehhez tisztában kell lennünk azzal, hogy mik a figyelmeztető jelek.

Az online vásárlás előtt minden esetben ellenőrizzük, hogy a webshop és a cég valóban létező, bejegyzett vállalkozás-e.

Biztonságos az online vásárlás?

Az online vásárlás önmagában annyira biztonságos, amennyire mi körültekintőek vagyunk. Míg korábban csak Black Friday, karácsony, vagy néhány különleges szülinapi kívánság teljesítése okán rendeltünk, akár külföldről is, ma már a hétköznapi holmikat is online vásároljuk.

A házhoz szállítás opciójával kényelmesen, otthonról elintézhetjük:

Az igazán körültekintő vásárlók megkötik a kiterjesztett garancia szerződést, és annak tudatában, hogy hol és hogyan fogják használni az eszközeiket, baleseti garanciában is gondolkodnak. Minderre a digitális tér lehetőséget biztosít.

Az online vásárláskor azonban effektíve nem cserélnek gazdát fizikailag a tárgyak – az majd csak később történik meg -, a digitális pénzmozgás azonban azonnali és visszavonhatatlan. (A vásárlástól való elállás jogának figyelembevételével természetesen, ami azonban szabályokhoz és feltételekhez kötött eljárás.) Az online vásárlás viszonylagos egyszerűsége annak a veszélyével jár, hogy elbagatellizáljuk a jelentőségét, és nem figyelünk oda olyan apró jelekre, melyek arra figyelmeztetnek, hogy valami nincs rendben.

Hogyan vásárolhatunk biztonságosan online?

Online vásárláskor győződjünk meg arról, hogy az adott webshop rendelkezik-e SSL tanúsítvánnyal.

 • Ellenőrizzük, hogy az online kiskereskedő törvényes, bejegyzett vállalkozást vezet.
  • Erre nyújt lehetőséget például a Céginfo.
 • Ellenőrizzük, hogy az adott webhely biztonságos-e.
  • Rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, amit a domain url https előtagja jelez.
  • Ebben az esetben egy biztonságos, titkosított csatorna teszi lehetővé, hogy adatszivárgás nélkül adhassuk meg a személyes és bankkártya adatainkat. 
  • Az SSL-el titkosított adatokat kizárólag a célszerver tudja lefordítani.
 • Digitális felkészültség
  • Használjunk erős, a személyünkhöz nem köthető felhasználóneveket és jelszavakat, minden fiókhoz – email cím, saját, regisztrált webshop felhasználó, bankfiók, a webshop okostelefon applikációja – mást és mást.
  • A jelszavakat időnként cseréljük le.
  • Használjunk mindehhez jelszómenedzsment szoftvert.

A jelszóvédelem az online vásárláshoz használt minden eszközön legyen friss és biztonságos.

 • Ne kezdeményezzünk vásárlást nyílt wifi hálózatról.
 • Amikor fizetésre kerül a sor, a vételárat lehetőség szerint az online vásárlás kifizetésére elkülönített összegből, egy PayPal számláról fedezzük.
 • Bankkártyás fizetés esetében csak olyan oldalon vásároljunk, ami lehetővé teszi a kettős faktorú hitelesítéssel ellátott fizetést, például SimplePay-en keresztül.

Csak olyan felületen vásároljunk, ami lehetővé teszi a kettős faktorú hitelesítést.

 • Mielőtt nekiállunk vásárolni, olvassuk át a webshop ÁSZF-ét, győződjünk meg arról, hogy milyen jogok illetnek meg – beleértve a már említett vásárlástól való elállás és a pénzvisszatérítés lehetőségét –, és hogy milyen feltételek teljesülése esetén érvényesíthetők ezen jogaink. 
  • (Alapvetően a vásárlást követő 3 napig indoklás nélkül vissza lehet küldeni a megvásárolt terméket, bár ennek költsége minket terhel!)
 • A házi hálózatunk és az arra kötött minden eszköz – beleértve az okostelefont is! – szoftver és vírusvédelme elengedhetetlen a biztonságos online vásárláshoz.

A házi hálózat digitális védelme alapvető az online vásárláskor.

Hamis webhelyek, hamis/silány termékek

Míg korábban egy piacon kézbe vehettük a termékeket és akár az anyag, vagy a varrás minősége alapján megállapíthattuk, hogy hamisítvánnyal van-e dolgunk, ezt a neten nem tudjuk megtenni. Ma már olyan ügyes hamisítványokkal akadhatunk össze, ami puszta ránézésre semmiben sem különbözik az eredetitől.

Tekintve, hogy több százezer webshop, és még több független kiskereskedelmi szolgáltató található az online térben, a csalók és/vagy a silány árut forgalmazók azonosítása némi kutatást igényel. 

Amikor kiszemelünk egy terméket, nézzünk utána a gyártó oldalán és a közösségi oldalakon is, kutassunk fel vásárlói véleményeket.

 • Ennek egyik eleme a korábban már említett leinformálás, amelyhez nemcsak a Céginfót és a hozzá hasonló webhelyeket, de a közösségi oldalakat és a vásárlói véleményeket is igénybevehetjük.
 • Keressük fel minden esetben a gyártó és a hivatalos forgalmazó webhelyét.

Az ismert és bejáratott webshopok nyilván megbízhatóbbak, ám ugyanezért kiszolgáltatottabbak is a hacker támadásoknak.

Online vásárlás az óceánon innen és túl

Pár kattintással körbeszáguldhatunk az egész bolygón anélkül, hogy kitennénk a lábunkat a lakásból. Tanulunk, dolgozunk, online konferenciát tartunk, olvasunk, informálódunk, szórakozunk, ünnepelünk, vásárolunk.

Aztán várunk. És még mindig várunk… és csak nem jön a csomag.

Tekintve, hogy a pandémia a logisztikában is komoly hullámokat generált, a nemzetközi szállítmányozásban is előfordulhatnak fennakadások. Ami két éve még pár hétbe telt csupán, az manapság akár három hónap is lehet.

Vásárláskor minden esetben győződjünk meg arról, hogy:

 • Az adott áruból van-e raktárkészlet,
 • Honnan küldik a terméket,
 • Mennyi időbe telik, mire az ajtónkig elér.

(Egy brit vagy európai székhelyű eladónak egy héten belül képesnek kell lennie a kézbesítésre, feltéve, ha a megrendelt áru raktáron van.)

Figyelem!

Ha azt olvassuk az oldalon, hogy nincs lehetőség az áru visszaküldésére például hibás, vagy törött áru esetén, az mindig gyanakvásra ad okot. A webhelyen egy külön oldalnak kell szerepelnie arról, hogy mi a teendő, ha hibás az áru vagy, ha bizonyíthatóan szállítás közben sérül meg. Ha ez az oldal hiányzik a webshop felületéről, akkor inkább keressünk egy másik kereskedőt, akinek viszont van áruvisszavételi és/vagy pénzvisszatérítési politikája.