Az olajsütő előnyei

/ április 14, 2021/ Tanácsadás

Volt idő, amikor olajsütővel csak a nyaralóhelyek kifőzdéiben találkozhattunk. A sült hekk és a szalmakrumpli utánozhatatlan illata sokakban még mindig a Balaton-parti nyaralások emlékét idézi fel. A kilencvenes években az olajsütő, másnéven fritőz azonban bekéredzkedett a háztartások konyháiba is. Akkortájt kezdtek elterjedni a mikrohullámú sütők is, így akinek mindkét gépből volt otthon egy, elmondhatta magáról, hogy modern konyhát visz. Aztán az olajsütők valahogy kikoptak a háztartásokból, a mikró viszont maradt. Pedig a fritőz még mindig praktikusabb, mint a hagyományos, serpenyős sütés, és ma már a száműzetés legfontosabb oka, a tisztítás, olajleeresztés nehézsége sem okozhat problémát. Nézzük hát, hogyan szolgálhatja az olajsütő a családot!

Az olajsütő az egyik legpraktikusabb és egyben legtakarékosabb konyhai gép.

A fritőz nemcsak gyorsabb, de minimalizálja az olajfogyasztást is

Természetes törekvésünk, hogy minden téren minimalizálni szeretnénk a költségeket és az időráfordítást. Márpedig egy 5-7 fős családi hétvégére megfőzni az ebédet minden, csak nem takarékos. Főleg, ha rántott hal, vagy csirke szerepel a menüben, kiadós adag sült krumplival. 

Ilyen esetben több serpenyővel kell bűvészkedni, ha azt szeretnénk, hogy: 

  • Mindenkinek egyformán meleg és friss étel kerüljön a tányérjára, 
  • mégpedig egyidőben, és 
  • mi sem akarunk a konyhában álldogálni a következő adagra vigyázva, amíg mindenki más eszik.

Az olajsütő takarékosan használható, hiszen a kosárból biztonságosan visszacsepeg a tartályba az olaj.

Az olajsütőben nemcsak biztonságosabban, de takarékosabban is el tudjuk készíteni az ételt, persze ehhez nyilván szükséges némi tervezés, már a vásárláskor.

  • Ha nagy a család, akkor célszerű olyan olajsütőt venni, aminek 1,3-1,5 kg a kapacitása, és
  • legalább 2 liter olajat bele lehet önteni.
  • Tekintve, hogy a főzéshez, sütéshez használt eszközök amortizálódnak a leggyorsabban, a kiterjesztett garancia szerződés megkötése szinte már evidencia.

Ez így nem tűnik takarékosnak?

Nos, a serpenyős sütésnél is minimum ennyi olajat használunk, ha nem többet.

  • A serpenyős sütés után mindenféle praktikákkal igyekszünk a felesleges olajat felszívatni, ami ezután a kukában végzi. 
    • Túl azon, hogy a használt sütőolaj veszélyes hulladéknak minősül, tehát még az átitatott papírtörlőket sem szabadna a kukába dobni!, rengeteg olaj megy veszendőbe.
  • A serpenyős sütés esetében a megfelelő hőfok meghatározása még mindig egy több száz éves gyakorlat alapján történik, azaz próbasütéssel.
    • A hotspotos serpenyőket nem mindenki engedheti meg magának. 
    • Ha meg is engedheti, kétszer is meggondolja, hogy kiadjon-e közel 10-20 000 forintot egy ilyen serpenyőre, amikor a 3 000 forintosban ugyanúgy megsül a hús.

Az olajsütő nemcsak húsok és halak, de zöldségfélék kíméletes sütésére is alkalmas.

Ezután az olaj megfelelő hőmérsékleten tartása válik a legfontosabb feladatunkká:

  • Ha túl forró, az étel külseje megég, miközben belül még nyers marad.
  • Ha nem elég forró, az étel magába szívja az olajat ahelyett, hogy megsülne benne.
  • Nyitott serpenyőben a hőveszteség folyamatos, de ha rátesszük a fedelet, a keletkező pára visszacsöpög a serpenyőbe, amit ha felemelünk, mindenhova szétfröccsen a forró olaj.
  • A páraelszívónak nemcsak a gőzzel kell megküzdenie, de az apró olajszemcsékkel is, emiatt pedig a szokásosnál gyakrabban kell cserélni a szűrőbetétet.

A sütőolaj elvileg újrahasznosítható

A serpenyős sütésnél gyakorta előfordul, hogy 180°C fok fölé hevül az olaj. 

  • Sokszor elfüstöl az olaj, ami azt jelenti, hogy legalább 230°C-os, mivel ez az olaj füstpontja. Ha pedig már füstöl, egyáltalán nem szabadna használni!
  • Sajnos az ilyen olaj már nem hasznosítható újra, mert a benne keletkezett szabadgyökök sejtszinten rombolják a szervezetet.

Bárhonnan is nézzük egy nagy családi ebéd alkalmával legalább fél liter sütőolajat pocsékolunk el, és ha nem vagyunk elég körültekintőek, az összes többi olaj is veszendőbe mehet.

Ehhez képest az olajsütő

A fritőzben az ételt teljesen bele tudjuk meríteni a pontosan meghatározott hőmérsékletre felhevített olajba.

Az olajsütő alkalmas arra, hogy az ételt teljesen belemerítsük a felhevített olajba.

  • A forró olaj teljesen körbe veszi az ételt, így nincs hőveszteség sem.
  • Amikor elkészült, a kosarat a peremre akasztva egyenesen a tartályba csepeg vissza a felesleg. 
  • Sok modellben van beépített szűrő is, így később azzal sem kell vesződni.
  • A kosár, az olajszűrő, valamint a kivehető tartály akár mosogatógépben is tisztítható.
  • Mivel a hőfokszabályzás egyértelmű keretet ad, az olaj nem hevül túl. 
  • A sütés után leengedett, majd teaszűrőn, vagy kávéfilteres tasakon megszűrt, lehűtött olajat akár 7-8 alkalommal is újra felhasználhatjuk.

FONTOS!

Ne öntsünk olajat a lefolyóba, és ne dobjuk ki a kiürült olajos palackokat. A nem hasznosítható, használt olajat ezekbe gyűjthetjük, majd a leadó pontokon, például a Coop vagy az Aldi üzleteinél, illetve a MOL kutaknál megszabadulhatunk tőle.

Az olajsütő mellett biztonságosan foglalkozhatunk mással

A folyamatok összehangolása és a rendszerszintű gondolkodás, tervezés nélkülözhetetlen része a szakácsművészetnek még egy egyszerű családi konyhában is. 

A lecsepegtetett étel biztonságosan és egészségesen tálalható.

Minimum a felére csökkenthetjük a sütéssel-főzéssel töltött időt:

  • Amíg az olajsütő gondoskodik a húsról, halról,
  • addig foglalkozhatunk a körettel, levessel, desszerttel. 

Ha pedig végképp nem akarunk órákat tölteni a konyhában, a forrólevegős sütőkben a főétel kompletten elkészíthető, feltét és köret együtt, egy időben, egyetlen készülékben.

Végül, de nem utolsó sorban, a serpenyő, ha megsérül, újat kell venni, az olajsütő viszont javíttatható, feltéve, ha rendelkezik baleseti garanciával.