Slágertermékek a digitális piacon

/ április 15, 2021/ Okoseszközök, Számítástechnika

Új szelek fújnak, amik alapjaiban változtatják meg a munkáltató-munkavállaló közti, hagyományos metódusokat. Korábban, ha beteg volt a gyerek, vagy más okból nem tudtunk dolgozni menni – annak ellenére, hogy munkaképesek voltunk-, betegszabadságot, fizetett, vagy fizetés nélküli szabadságot kellett kivenni. A pandémia azonban egyfajta katalizátorként hatott. A már évtizedek óta haldokló rendszer felett kimondta az ítéletet: túlhaladott. A digitális eszközök, az internet, a távoli elérés, a home office, a stabil és biztonságos fájlmegosztás mind olyan lehetőségét tárták fel a munkavégzésnek, amely nem igényli a dolgozó fizikai jelenlétét a munkahelyén. A korábbi, lassú változásokhoz képest szinte robbanásszerű tendenciaváltás a digitális eszközök piacán is jelentős növekedésben nyilvánult meg. Nézzük hát, hogy milyen eszközök, kiegészítők miért lettek slágertermékek!

A home office slágertermékek lehetővé tezsik, hogy otthonunk zökkenőmentesen lényegüljön át irodává és tanteremmé, ha szükséges.

A méret a lényeg

A kijelzők terén a közepes méretű monitorok iránti igény is megnőtt. A legsikeresebbnek a 24 colos kijelzők bizonyultak. Egy laptop monitorja sokszor nem is elegendő az összetett munkavégzéshez, még akkor sem, ha az osztott képernyőbeállítás lehetősége adott. 

 • A többképernyős felállás komplexebb feladatok elvégzését támogatja, aminek ráadásul hatékonyabban és gyorsabban tudunk a végére járni. 
 • A független, akár a munkavégzővel szemben egy fali konzolra rögzíthető, vagy állvánnyal megemelhető kijelzők ergonómiai szempontból is sokkal hasznosabbak.
 • A nagyobb felület a szemnek is egészségesebb.

A méret mellett a képfrissítési arány is a vásárlók egyik legfontosabb szempontjává vált.

Ergonomikus slágertermékek

Tekintve, hogy a gép előtt töltött idő a többszörösére nőtt, a korábban fittnek tűnő beépített billentyűzetről kiderült, hogy nem is igazán áll kézre. Az egérről nem is beszélve. A gyerekek egy része nem is saját számítógépen, hanem tableten dolgozik. A tablet érintőfelülete lehet bármilyen kényelmes is, nem napi több órás munkára lett tervezve.

A kényelmes irodai forgószékek mondhatni közönségdíjas slágertermékek.

 • Az év kényelmi kiegészítői között a wifi képes vertikális egér és ergonomikus billentyűzet messze a legsikeresebb termékek.
 • Bár nem digitális termékek, de szintén nagyon jól teljesítenek az eladási statisztikákban az emelhető asztallapos munkapultok, melyek:
  • Lehetővé teszik az álló munkavégzést is. 
  • Ha még dönthető is az asztallap, vagy kézi beállítás helyett motorikusan vezérelhető a magassága, még biztosabban számíthatott a felhasználók érdeklődésére.
 • A forgószékek, nyeregszékek szintén slágertermékek lettek, hiszen nem mindegy, hogy milyen széken kell ülni akár napi 8-10 órát.

Switch, laptop, tablet

A korábbinál erősebb, jobb router mellett a switchek szerepe is felértékelődött, hiszen jóval több eszköz számára kell biztosítani az optimális sávszélességet.

A laptop mellett a headszettek is figylemet érdemlően emelkedtek a slágertermékek ranglistáján.

Az asztali számítógépek, azaz desktopok iránti igény szinte semmit sem változott, ugyanakkor a laptopok és tabletek vásárlási rekordot döntöttek. 

Ennek oka valószínűsíthetően a digitális oktatásban keresendő:

 • Sok családban a szülők eleve rendelkeztek laptoppal, ám a gyerekeknek nem minden esetben volt saját gépük. 
 • A házi feladat elvégzéséhez, ha igényelte az internetet, korábban elegendő volt pár órányi gépidőt biztosítani a gyerekeknek. 
 • A napi nyolc órás digitális oktatás, főleg, ha több gyerek is van a családban, a szülők otthonról végzett szintén minimum nyolc órás munkája mellett ugyanarról az egy-két laptopról szó szerint kivitelezhetetlen.

Ott, ahol lehetőség nyílt rá, és az iskolák tudtak gépet biztosítani a gyerekeknek, ez nem okozott gondot. Nyilván nem célja ennek a cikknek a téma társadalom- és gazdaságpolitikai hátterét megvitatni, de sok család számára általában éppen azért nem nyílt erre lehetőség, mert ezek a megoldások leginkább a rászoruló családoknak voltak fenntartva.

Azok a családok, akiknek volt rá lehetősége, inkább saját eszközberuházással hidalták át a problémát: laptopot, vagy tabletet vettek a gyerekeknek.

Kiegészítő slágertermékek

Mivel az otthoni munka olyan gépparkot igényel, ami korábban csak a munkahelyeken volt elérhető, a családok egy része beruházott kis asztali nyomtatóra is.

Akiknek a napközbeni munkájukban a papír alapú adatok digitális rögzítése is fontos, azok:

 • Vagy szkennert vettek, vagy
 • olyan komplex eszközt, amely mind a fénymásolás, nyomtatás és szkennelés összetett feladatát is el tudja látni, illetve
 • akár pendrive-ról vagy más USB portos hordozóról is képes beolvasni az adatokat.

A nyomtató alapesetben is praktikus kiegészítő, home office-ban és távoktatásban pedig szinte nélkülözhetetlen.

Mivel mindenki otthon van, márpedig zajban nem lehet jól dolgozni, a kiegészítők között az abszolút slágertemék a headset lett.

Okostelefonok szerepe a home officeban

Az okostelefonok szerepe is felértékelődött, hiszen nemcsak a munkát képesek támogatni a projektmenedzsment mobilapplikációk segítségével. 

Az otthoni munka és a korlátozások sok embert fosztottak meg a fizikai aktivitás lehetőségétől, és a megszokott életritmust is alaposan összezavarták. Szerencsére az okostelefonokra letölthető applikációk komplex edzéstervvel, az étrend-tervezés és ellenőrzés lehetőségével támogatják a felhasználókat, valamint a taskmenedzserekkel is. Az okostelefonok alkalmazásai a több felhasználóval megosztható listákkal, programtervekkel, idővonallal, értesítési és ellenőrzési rendszerrel, sokkal kezelhetőbbé varázsolták nemcsak a szülők, de az egész család mindennapjait.

A digitális eszközöknek, okoseszközök némi átmeneti időszak után az életünk valóban nélkülözhetetlen részeivé váltak. Segítségükkel tartjuk a kapcsolatot nemcsak az iskolával és a munkahellyel, de azokkal a barátokkal és családtagokkal is, akikkel korábban napi, heti szinten találkozhattunk személyesen. Ez a tény pedig nyilvánvalóvá teszi, hogy a kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződés megkötése legalább olyan elemi részévé vált a vásárlásnak, mint a vételár kifizetése.