2021 legnépszerűbb tévé márkái lehetnek

/ április 16, 2021/ TV

Azt, hogy egy adott évben melyek lesznek a legnépszerűbb tévé márkák nem is olyan bonyolult megjósolni. Nyilván nagyban függ a vásárlók gazdasági helyzetétől, tájékozottságától, ugyanakkor a mindenkori trendeket és a vásárlók döntéseit erősen befolyásolja, hogy a gyártók milyen újításokat vezetnek be a készülékeikben. Mivel akár egy laptopon, vagy mobiltelefonon is tudunk már filmeket nézni, sőt a tévécsatornák online oldalain még műsorokat is, a tévé hozzáadott értéke szinte fontosabbá vált, mint amire eredetileg tervezték. Nézzük hát, mit jósolnak a szakértők 2021-re!

Hogy egy tévé mennyire lesz népszerű a vásárlók körében, nagyban befolyásolja a beleépített fejlett technológia.

Nagyfiúk a grundon: Samsung, LG, Sony és a többiek

Az idei virtuális térben rendezett CES-en számos gyártó mutatkozott be high-tech tévé modelljével, ami jó alapot adhatna egy akár részletes lista felállításához is. Ugyanakkor figyelembe véve a tényt, hogy például a HiSense és a Vizio majd csak az év végén fog előrukkolni újdonságaival, a lista nem lehetne teljes.

Éppen ezért az áttekintést leginkább a januári CES újdonságaira alapozva állítottuk össze, melynek főszereplői a tévé-szegmensben:

 • a 8K képes OLED hiperóriások,
 • az új MiniLed, MicroLed és QNED paneltechnológiával ellátott tévék, illetve
 • az MI-vel okosított készülékek voltak.

LG Electronics tévé modellek

Valószínűleg az elérhetőbb árú 4K képes OLED tévé gyártók által kifejtett piaci nyomásra az LG idén egy alacsonyabb árú OLED sorozattal rukkolt elő az. Az LG szerint az A1-es széria lesz a valaha piacra dobott legalacsonyabb árú OLED tévé.

Az LG OLED EVO technológiát használ a fényerő növelésére, ami támogatja a HDR teljesítményét.

A C1-széria hasonlóan a tavalyi trendhez a mainstream mezőnyt vezeti, a 83 colos G1 pedig a prémium modellek között kel versenyre a többi gyártó modelljeivel. A cég zászlóshajójaként idén a Z1 8K OLED készülékeket jelölte meg, melyek 77-88 colos képernyővel kerültek piacra, és elég nagyok ahhoz, hogy az extrák szemmel látható módon érvényesüljenek.

LG újdonságok:

 • Új EVO Oled technológia: új pixelszerkezetet használ a fényerő növelésére, ami támogatja a HDR teljesítményét, de egyelőre csak a G1 szériára korlátozódik.
 • Új, a korábbinál erősebb processzor és arcfelismerő funkcióval is feljavított MI – Alexa és Google Assistant – ami az alacsonyabb felbontású szettekben 4K és 8K tartalmak lejátszására is alkalmassá teszi a készüléket.
 • MiniLed paneltechnológia: növeli a fényerőt és a kontrasztot.
 • Az LG saját NanoCell színtechnológiáját ötvözi a kvantumpont technológiával, így a korábbinál szélesebb spektrumon érhetők el a színbeállítások.

Újra versenyben a Panasonic tévé modellek?

Ma már a múlt homályába vész az idő, amikor a Panasonic plazmatévék uralták a piacot. A Panasonic LCD-modellekkel próbált újra betörni, ám a sorozat nem sikerült valami erősre. Ehhez képest idén egy új, 55 és 66 colos, 4K képes OLED szériával tért vissza a gyártó, melyhez erős reményeket fűz.

A Panasonic a sikertelen LCD után HDR, HDR10, HDR+ formátumú támogatással ellátott OLED tévé modellekkel kér magának figyelmet.

A bejelentés szerint:

 • Ez lesz a legfényesebb OLED a piacon, ami HDR, HDR10, HDR+ formátumú támogatással rendelkezik,
 • Az integrált MI az alacsonyabb felbontású tartalom feljavítása mellett a hangoptimalizálásban is beszáll a versenybe.

A Panasonic a saját okostévé keretrendszerét használja My Home Screen 6.0 néven, ami kettős Bluetooth funkcióval is rendelkezik. Ez teszi lehetővé, hogy két ember egyszerre, egy időben fejhallgatón keresztül hallgassa a tévéműsort.

Samsung tévé, az igazi nagyágyú

A Samsung évek óta piacvezető, a mondhatni Jumbo-kategóriás óriástévéivel.

Az idei CES legnagyobb Samsung-dobása ezúttal nem is annyira a tévék méretéről szólt, hanem:

 • A MiniLed technológiát integrálták a gyártó 4K és 8K képes szériáiba. 
  • Ezek a szettek a „Neo QLED” nevet viselik, hogy megkülönböztethetővé váljanak a Samsung szokásos QLED szettjeitől.
 • A falra szerelhető, 88, 99, és 100 colos képernyőmérethez egy másik új technológiát, a MicroLed-et alkalmazták.

Az LG-hez hasonlóan MI vezérelt kép- és hangminőség optimalizálást tesz elérhetővé készülékeiben.

Skyworth, a ring feltörekvő versenyzője

Az LCD/LED és OLED tévé szériákat gyártó kínai Skyworth nem annyira ismert név a hazai piacon, pedig joggal kér helyet magának a nagyfiúk között:

 • a kitűnő kép- és hangminőséggel rendelkező, 55 és 65 colos méretű 4K OLED modellekkel, amelyek 
 • HDR10 és a Dolby Vision HDR formátumokat, valamint 
 • Dolby Atmos hangot biztosítanak. 

A hazai piacon kevésbé ismert Skyworth belépő szintű HD-vel ellátott LCD tévé modellel indul a versenyben.

Szerényebb árkategóriában indul egy kisebb méretű, belépő szintű HD-vel (1080p) ellátott LCD modellel is a Skyworth. A gyártó különlegessége, hogy saját paneleket készít, szemben számos más gyártóval, akik LG OLED paneleket használnak.

Új utakat keres a Sony?

A Sony ebben az évben két új, nagyobb kontraszttal rendelkező OLED modellel érkezett. Az A90J és A80J, a korábbi A9G és A8H modelleket váltják fel. Mindkettő bírja a Sony Acoustic Surface audiotechnikáját, amely az egész képernyőt hangszóróvá alakítja. Mindenképpen figyelemreméltó tulajdonsága az új Sony tévéknek, hogy egyikben sem alkalmazzák az újdonságnak számító MiniLed paneltechnológiát. 

Helyette az úgynevezett kognitív feldolgozást alkalmazzák, ami  szakít a hang- és képminőség feljavításához MI-t alkalmazó tendenciával:

 • A Sony processzorai ugyanis nem gépi tanulást használnak, inkább kísérletet tesznek annak meghatározására, hogy a nézők hogyan érzékelik a képet. 
 • Ezután úgy állítják be a vizuális tartalmat, hogy az minél természetesebb és reálisabb legyen az adott környezeti viszonyok mellett. 
 • Ezt úgy éri el a processzor, hogy a kijelzőt zónákra osztja, majd feljavítja azokat a konkrét területeket, amire szerinte a néző fókuszál. 
 • A feldolgozás folyamata a hangot a képernyőn megjelenő adatokkal is összehangolva éri el a 3D térhatású hangzást.

Új tévé a nappaliban?

Bármelyik gyártó modelljét is válasszuk, mind a készülékek ára, mind az érzékeny technológia igényli a biztonságos elhelyezés és a kábelek elrendezése mellett, a körültekintő gondoskodást.

A gyártói garancia megléte csupán egy dolog:

 • Gondos tulajdonosként a kiterjesztett garanciával tudjuk biztosítani a készülékek valóban hosszú élettartamát. 
 • Tekintve, hogy az élet rendszerint durván közbeavatkozik a terveinkbe, a baleseti garancia támogatását sem nélkülözhetjük.