Alkalmazásbeállítások, avagy Ön is mindent engedélyez?

/ április 20, 2021/ Tanácsadás

Használna egy szög falba beveréséhez mondjuk láncfűrészt? Szokott esetleg rádión televíziót nézni? Banki ügyeit a háziorvosánál intézni? Akkor miért hagyja, hogy a fotószerkesztő applikációja hozzáférjen a névjegyeihez? Az alkalmazásengedélyeket sokan automatikusan elfogadják, pedig nem minden esetben van szükség rá, hogy a kért adatokhoz hozzáférjen az applikáció. Írásunkból megtudhatja, hogy az alkalmazásbeállítások segítségével hogyan szabadulhat meg a felesleges alkalmazásengedélyektől.

Az oldalbeállítások és alkalmazásbeállítások során menedzselhetjük a külső hozzáférést készülékeinkhez.

Miért fontosak az alkalmazásbeállítások?

Felhasználók százmilliói használják életük szervezésére a számítógépüket, okostelefonjukat. Emiatt még fontosabb, hogy körültekintően járjunk el, kinek és hogyan biztosítunk hozzáférést adatainkhoz. Az okostelefonokon, mind az Android, mind pedig az Apple egyre nagyobb átláthatóságot követel meg a szoftverfejlesztőktől az alkalmazásengedélyek terén.

Korábban már részletesen kifejtettük, hogyan lehet megakadályozni, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek a számunkra értékes adatok – hiszen adataink védelme legalább annyira fontos, mint készülékünk épségének megóvása. De mi van abban az esetben, ha mi magunk kínáljuk fel a információinkat, méghozzá teljesen szükségtelenül?

Mit fed le egy engedélykérés?

Az alkalmazás engedélykérések általában a jéghegy csúcsát képezik: nagyon röviden fogalmazzák meg, pontosan milyen információra vagy szenzorra (például kamera, mikrofon, helyfelismerés) van szüksége az applikációnak. Ebben az esetben applikációként értelmezhetőek a weboldalak is, hiszen azok is alkalmazások.

Ha az alkalmazásbeállítások nem pontosak, egy szoftver olyan adatokhoz is hozzáférhet a telefonunkon, amihez semmi köze nincsen.

Az engedélykérés tehát egy absztrakt megfogalmazása annak, mit szeretne használni az alkalmazás. Viszont ebből az esetek többségében nem derül ki, milyen célból szeretné azt használni. Csak a példa kedvéért: Mark Zuckerberg 2018-as kongresszusi kihallgatásakor megkérdezték a Facebook-vezért, használja-e a mikrofont a Facebook alkalmazás. A kérdés lényege az volt, használja-e a közösségi médiás alkalmazás hirdetések célbajuttatásához a mikrofont. Zuckerberg röviden azt válaszolta, hogy nem, mégis fontosnak tartotta hozzátenni, hogy a Facebookra felvett videók audiójához hozzáfér.

Ez azonban nincs kifejtve, mikor az alkalmazást feltelepíti a felhasználó a telefonjára és kapásból engedélyt ad a mikrofon, illetve a kamera használatához.

Sok fejlesztő azonban már észrevette, hogy az engedélykérés önmagában nem túl bizalomgerjesztő, ezért egyre növekszik azon alkalmazások sora, amik röviden elmagyarázzák a felhasználóknak, hogy milyen funkció működéséhez van szükség az alkalmazásengedélyre.

Ellenőrizze az engedélykérések megalapozottságát!

Ahogy fentebb már említettük, az okostelefongyártók a hivatalos szoftver árusító boltokban megjelenő alkalmazások kapcsán egyre magasabb elvárásokat támasztanak a fejlesztők felé. Androidon a Play Áruházban, valamint iOS-en az App Store-ban elérhető appokról már telepítés előtt kideríthető, milyen alkalmazásengedélyekre számíthat a user.

Minden esetben ellenőrizzük, hogy milyen adatokhoz kérnek hozzáférést a szoftverek.

Szóval itt máris gyanús lehet, ha például egy aktivitásmérő szoftver az SMS-einkhez, vagy a galériához kér hozzáférést.

Érdemes tehát csak azokat az engedélykéréseket jóváhagyni, amelyek a számunkra szükséges funkciók biztosítását teszik lehetővé.

Így menedzselheti alkalmazásait

Nincs veszve semmi, ha korábban nem figyelt oda rá, hogy milyen engedélykéréseket fogad el. Megmutatjuk, hogyan módosíthatja alkalmazásengedélyeit Windowson, iOS-en, valamint Androidon.

Az alkalmazásbeállítások nemcsak a laptopon, tableten, okostelefonon fontosak, ugyanilyen körültekintően járjunk el a sütibeállításokkal is.

Windows 10 alkalmazásbeállítások

Ha csak egy adott alkalmazás hozzáféréseit szeretné leellenőrizni, nincs más teendője, mint a Start menüben megkeresni az appot, és egy jobb klikk után az ‘Alkalmazásbeállítások’ opciót kiválasztani. Ezután az Alkalmazás engedélyei listán egy csúszkával állíthatjuk, milyen engedélyeket szeretnénk biztosítani a továbbiakban.

Viszont, ha az engedélykéréseket típusonként szeretnénk leellenőrzni, mondjuk a helyadatokhoz hozzáférő alkalmazások listáját, akkor azt a Gépházban kell keresnünk az Adatvédelem ponton belül.

iOS alkalmazásbeállítások

iOS-en a Beállítások app segítségével számos opció közül választhat. Az alkalmazás elindítása után válassza ki az Adatvédelem menüpontot: itt láthatja azoknak az appoknak a listáját, amelyek egy másik alkalmazáshoz kapnak, vagy kaphatnának hozzáférést. Ilyen például a Google Maps, amely engedélyt kérhet mikrofon használatához, hogy a felhasználó úticélt diktálhasson be.

A Beállításokban lehetőség van az analitikai, továbbá a hirdetési adathozzáférés, valamint a targetált hirdetések letiltásához is.

Érdekes adalék, hogy itt megtekinthető az is, hogy bizonyos hirdetések miért jelennek meg a készüléken.

Android

A Google operációs rendszerén szintén a Beállítások alkalmazásban ellenőrizhetőek le a letöltött szoftverek engedélyeit. A Személyes adatokban engedélykérésekre listázva mutatja meg az alkalmazás valamennyi appot, amely kapott hozzáférést az adott információhoz, vagy sem.

A többi operációs rendszerhez hasonlóan azonban egyenként is módosíthatók az alkalmazásengedélyek. Erre a Beállításokon belül az Alkalmazásokban van lehetőség a keresett applikáció kiválasztása után.

Számítógépe vagy okostelefonja megóvása alapvetésnek számít. Vigyázzon az adataira is, ne hagyja, hogy illetéktelenül hozzáférjenek a számára fontos információkhoz!