Hogyan támogatja az egészségmegőrzést a forrólevegős sütő?

/ április 21, 2021/ Tanácsadás

A sült és rántott ételek nagyon finomak, ezért is nehéz lemondani róluk. A paprikás, pörkölt ételek mellett a magyar konyha legjellemzőbb fogásai, amelyekhez nemcsak gasztronómiai, de érzelmi kapcsolat is fűz legtöbbünket. Ezt a csodás, aranybarna és ropogós állagot, mennyei ízhatást azonban el lehet érni zsiradék felhasználása nélkül is – illetve annak minimalizálásával – mégpedig a forrólevegős sütő használatával.

A forrólevegős sütő használatával akár teljesen zsír- és olajmentesen süthetünk.

Sütés hagyományosan – és egészségtelenül sok zsiradékban

A sütés hagyományos módja, hogy kellően felhevített zsiradékba mártjuk az ételt. Legyen az vaj, zsír, olaj, sőt, akár margarin, a zsiradék íze összehasonlíthatatlanul teltebb és gazdagabb ízhatást kölcsönöz az ételeknek. Ezekről akkor sem hajlandók lemondani az emberek, ha tudatában vannak az Omega-6 zsírsavak kedvezőtlen, valamint a túlfogyasztásból eredő gyulladásfokozó hatásának. A telített zsírsavak a növényi zsiradékban ugyanúgy előfordulnak. (A telített zsírok jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.)

A hagyományos, serpenyős sütés egészségtelenül sok zsiradék használatát igényli.

Röviden a zsiradékokról

Szójaolaj

Az egészségesnek nevezett szójaolaj is 70% telített zsírsavat tartalmaz – ezért volna jó minél kevesebbet – csakis az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen mennyiséget – használni belőle.

Kókuszzsír

A kókuszzsír 92% telített zsírsavat tartalmaz, többet, mint a vaj vagy a károsnak kikiáltott disznózsír (50%) és napraforgóolaj (12%).  Hogy mennyire egészséges, az máig vitatéma az egészségtudatos emberek és a tudomány képviselői között. Előbbiek esküsznek rá, míg az utóbbiak szerint tartós és rendszeres fogyasztásra még akkor is alkalmatlan, ha kétségkívül előnyös tulajdonsága, hogy más zsiradékokkal ellentétben biztonságosan hevíthető.

Sütőmargarin

A sütőmargarint az az urbánus legenda száműzi szépen lassan a sütésre használható alapanyagok közül, miszerint csak egyetlen atom választja el attól, hogy műanyag legyen. Tény, hogy bármilyen anyaghoz egyetlen atom hozzáadásával gyökeresen eltérő anyagot kapunk, lásd például a víz (H2O) és a hidrogén-peroxid (H2O2) vagy a légköri oxigén (O2) és az ózon (O3) egymáshoz való viszonyát. A margarint övező boszorkányüldözés alapja tehát kimeríti a konteo fogalmát. Ettől függetlenül valóban tartalmaz telített zsírsavakat – 60-70% -, ám ennél nagyobb gond a jelentős ökológiai lábnyom, tekintve, hogy előállításához gyakran pálmazsírt használnak.

Olívaolaj

A leginkább támogatott zsiradék mindmáig az olívaolaj (16%). Tekintve, hogy egy kanál olívaolajban hatodannyi telített zsírsav található, mint a superfoodként emlegetett kókuszzsírban.

Nem árt tehát megfogadni a harvardi professzorok tanácsát, hiszen zsírokra igenis szükségünk van.

A leginkább javasolt zsiradék az olívaolaj.

Csupán két példa erejéig megvilágítva:

 • Zsírok nélkül a zsírban oldódó vitaminok képtelenek felszívódni, így bármennyit is fogyasztunk belőlük, nem tudnak hasznosulni.
 • A sejtépítésben nélkülözhetetlen a koleszterin, tekintve, hogy ez alkotja sejtjeink féligáteresztő hártyáját, mely nélkül a sejtszintű anyagcsere – effektíve az élet maga -, elképzelhetetlen.

A teljesen zsírmentes táplálkozás éppen ezért nem követendő, nem egészséges minta. A cél az, hogy minél egészségesebb, akár alternatív formában és mérsékelt mennyiségben fogyasszunk elsősorban telítetlen zsírokat tartalmazó ételeket. (Az Omega-3 zsírsavak – EPA és DHA – gyulladáscsökkentő hatással bírnak.) Ha mindenképpen zsiradékba merítve sütünk, célszerű olyan alapanyagot választani, amiben a telítetlen és telített zsírsavak aránya az optimális 1:1 és 1:4 között van.

Hogyan változtathatunk étkezési szokásainkon a forrólevegős sütő segítségével?

Nyilván, aki a zsírban dús táplálkozáson nőtt fel, nehezebben válik meg kedvenc ételeitől, de a jó hír az, hogy ez nem is szükséges. A fokozatosság elve érvényesül itt is, ami idővel elhozza a vágyva várt állapotot: a finom és egészséges sült vagy rántott ételek Kánaánját.

Már az is hatalmas előrelépést jelent, ha: 

 • A hagyományos serpenyős sütés helyett cseréptálban, vagy sütőben sütünk, 
 • a rántott ételeket pedig fritőz, azaz olajsütő segítségével állítjuk elő.

A fritőz hatékony támogatást nyújt a zsiradék mennyiségének csökkentésében.

A végcél  az, hogy teljes mértékben megszabaduljunk a hozzáadott zsiradéktól, illetve minimalizáljuk a felhasznált zsiradék mennyiségét.

Ebben válik hatékony és hasznos partnerré a forrólevegős sütő, amit Air Fryer néven is láthatunk az áruházak polcain.

Hogyan működik a forrólevegős sütő?

A forrólevegős sütő felhevített zsiradék helyett a fűtőtekercs által előállított hőt használja. A hőt egy ventilátor segítségével keringteti a sütőtérben, melynek köszönhetően az étel belseje átsül, a külső része finom ropogóssá válik. Mindezt a hagyományos sütés, pörkölés idejének fele alatt.

A forrólevegős sütőben nemcsak rántott, sült ételeket készíthetünk, de:

 • grillezhetünk,
 • pörkölhetünk,
 • aszalhatunk,
 • az előfagyasztott ételeket is elkészíthetjük benne,
 • és még süteményeket, szendvicseket is süthetünk vele.

Az egészségügyi előnyön túl, hogyan támogatja a forrólevegős sütő a háztartást?

Takarékosság minden szinten

 • A forrólevegős sütő használata sokkal kisebb rendetlenséggel jár, tekintve, hogy:
  • a kiegészítő tartozékok használatával a köret és a főétel egyetlen eszközben, egyszerre elkészülhet.
 • Ebből következik, hogy a mosogatás idejét is megspórolja számunkra, ami:
  • vizet és energiát is megtakarít még akkor is, ha egyébként mosogatógépet használunk folyóvíz helyett.
 • Mivel nincs szerte fröcskölő zsiradék:
 • A forrólevegős sütőt a hagyományos sütővel ellentétben:
  • nem kell előmelegíteni,
  • így még energiát is megtakarítunk a használatával. 
 • Ráadásul, ahogy korábban már említettük, feleannyi időt vagy még kevesebbet vesz igénybe az egész folyamat.
  • A sült krumpli az olaj előmelegítésével és a sütéssel együtt körülbelül fél óra, a forrólevegős sütőben mindez még húsz perc sincs.

Csökkenti a konyhai balesetek kockázatát

 • Kétségkívül az egyik legmarkánsabb előnye, hogy a kiválóan szigetelt háznak köszönhetően egyáltalán nem melegszik fel kívül.
 • A környezet felé leadott hő hiányában nemcsak, hogy nem melegíti fel a konyhát – ami a kánikulaszezonban óriási megkönnyebbülést jelent, és a légkondit is kíméli  – de a sütéssel járó balesetveszély is jelentősen csökken.

Mi az, amiben nem különbözik a forrólevegős sütő a tűzhelytől, vagy az olajsütőtől?

Az előnyei kétségtelenül lenyűgözőek, azonban egy dologban nem különbözik hagyományos társaitól. Körültekintő vásárlói gondoskodást igényel, de ennek fejében a hosszú élettartam nem lehet kérdéses.