Az otthoni nyomtató kiválasztása

/ április 23, 2021/ Tanácsadás

Az otthoni iroda kialakításakor a géppark összeállítása az egyik legfontosabb teendőnk. Az elmúlt időszakban egy korábban valóban csak munkahelyi környezetben használt eszköz, a nyomtató is helyet kért az asztalunkon. A nyomtató azonban az egyik legváltozatosabb irodai kiegészítő. A variációk száma ha nem is végtelen, de alaposan megnehezíti a döntést. Nézzük hát, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb nyomtatót.

Az otthoni nyomtató kiválasztása elsősorban attól függ, hogy mire fogjuk hsdználni.

Mi ez a nagy felhajtás a nyomtató körül?

A laikus számára egyszerű az egyenlet. A nyomtató nyomtat, kell ennél több információ? Igen, kell. Nem véletlenül lett ennyiféle nyomtató. Nemcsak a fő funkciójának kell, hogy megfeleljen, de a célnak is, amire használni akarjuk.

A sztenderd nyomtató

Egyetlen funkciója a nyomtatás. Mielőtt a home office iránti igény ilyen méreteket öltött volna, valószínűleg ez volt a leggyakoribb otthoni modell.

Multifunkciós printer

Nyomtat, szkennel, fénymásol és faxol is, bár ez utóbbi kommunikációs forma egyre kevésbé fontos. Ugyanakkor kétségtelen előnye, hogy akkor is tudunk papír alapú kommunikációt folytatni, ha az internet-csatlakozással átmeneti probléma akad.

Az asztali nyomtató beszerzése megkönnyíti az otthoni munkát.

Duplex nyomtató

Olyan nyomtató, ami képes a kétoldalas nyomtatásra. Ha az otthoni munkánk során erre szükség van, mindenképpen nézzük meg, hogy a kiszemelt printer funkciói között szerepel-e a duplex nyomtatás.

A kapcsolódás módja

A nyomtató nemcak LAN, de wifi hálózaton keresztül is tud csatlakozni a számítógéphez, vagy okoseszközökhöz.

Ez egy másik szempont, de nem kevésbé fontos. A legújabb nyomtatók ma már képesek kommunikálni a csatlakoztatott számítógépekkel, okoseszközökkel, még akkor is, ha azokat egy egész óceán választja el a nyomtató fizikai helyétől. A kábeles, azaz LAN csatlakozást igénylő printerek mellett vezetéknélküli, azaz wifi kapcsolat segítségével kommunikáló nyomtatókkal is találkozhatunk.

Nyomtatás számítógép nélkül?

Igen. Ez kifejezetten hasznos, hiszen az okoseszközről – tablet, digitális kamera, okostelefon – küldhetjük közvetlenül a nyomtatóra is az adatokat.

Egyes nyomtató típusok nem igénylik a számítógépes csatlakozást, wifin keresztül, vagy a memóriakártyáról is képesek dolgozni.

Tintasugaras vs. lézeres nyomtató

Valószínűleg az egyik legfontosabb kérdés, hiszen nagyban meghatározza a nyomtató fenntartási, működtetési és karbantartási költségeinek nagyságát.

A két technológia összehasonlítása dióhéjban:

 • A tintasugaras nyomtatók festék- vagy pigmentalapú tintacseppeket permeteznek, míg a lézernyomtatók festékport olvasztanak a papírra. 
 • A lézernyomtató működéséhez a festékkazettán kívül szükség van a dobegységre is, mely szintén cserére szorul, 
  • körülbelül 3-4 kazettacsere után válik szükségessé a dobegység cseréje.

A tintasugaras nyomtató 

Általában kisebb, szöveges dokumentumok és jó minőségű fotók nyomtatására alkalmas. A kedvező vételi ár azonban megtévesztő. Hosszútávon a tintasugaras nyomtató fenntartására később akár egy egész vagyont elkölthetünk. Főleg, ha gyakran használjuk és nem győzzük cserélni a patront. Ennél már csak az a bosszantóbb, ha nem túl gyakran használjuk, és beszárad.

A tintasugras nyomtató esetében a patron beszáradása és a fúvókák eltömödése jelenthet gondot.

A lézernyomtató 

Eleve többe kerül mint a tintasugaras nyomtató, és a festékkazettái is drágábbak, de hosszú távon gazdaságosabb megoldást jelent, mert:

 • Gyorsabb a nyomtatási sebessége
  • lézernyomtatók: 15–100 oldal/perc,
  • tintasugaras nyomtatók:16 oldal/perc,
 • Az oldalankénti költsége alacsonyabb.

A nyomtatás minősége

 1. Ha rendszeresen, de kisebb mennyiségű dokumentumot nyomtatunk otthon, a tintasugaras printer  tökéletesen ellátja a feladatát. Ha még színes képeket is akarunk nyomtatni, például a gyerek házifeladatához, vagy hagyományos fotóalbumot szeretnénk készíteni a felhőben tárolt családi képekből, szintén jó barátunk lesz a tintasugaras nyomtató.
 2. Ha viszont nagyipari mennyiségű monokróm dokumentumot kell előállítani, a lézersugaras printer válik gazdaságosabbá. Természetesen a lézernyomtató is tud színes dokumentumot és közepes minőségű fotót előállítani, de a galériaminőségű, nagy felbontású képekhez jobb választás egy professzionális, pigmentalapú festéket használó tintasugaras nyomtató.

A színes nyomtatásban a tintasugaras típus előnyösebb, ha közepsnél jobb fotókat akarunk nyomtatni.

Maximális havi terhelési ciklus vs. ajánlott havi nyomtatási mennyiség

Kihasználjuk az alkalmat arra, hogy tisztázzuk a két mutató közti különbséget.

 1. A maximális havi terhelési ciklus mérőszáma mutatja, hogy a printer egy hónap alatt mennyit tud nyomtatni károsodás nélkül.
 2. Az ajánlott havi nyomtatási mennyiség a printer optimális teljesítményéhez szükséges nyomtatási mennyiség mérőszáma.

A nyomtató hosszabb élettartamú, ha az ajánlott havi nyomtatási mennyiségen belül maradunk.

Az oldalhozam

A festékkazetta oldalhozama nagyobb, mint a tintapatroné:

 • A legtöbb tintapatron 135-1000 oldalt,
 • A kazetta 2000-10 000 oldal közötti mennyiséget bír.

Az otthoni printer karbantartásához valójában a rendszeres használat is hozzátartozik.

Ugyanakkor patronos változat helyett elérhető az utántölthető tintatartályos nyomtató, az Epson és a Canon is rendelkezik ilyen modellekkel. Ezekkel a nyomtatókkal akár 6000 oldalt is ki tudunk nyomtatni egy utántöltéssel. Ilyen nyomtatóra azonban csak akkor ruházzunk be, ha valóban sokat akarunk nyomtatni. A tartályos nyomtatókra a beszáradás mellett ugyanúgy jellemző a fúvókák eltömődése is, mondhatni megörökölte a technológia hátrányait.

Biztos jó megoldás a hordozható printer?

A nyomtató fenntartásának költségei miatt sokan gondolkodnak hordozható nyomtató vásárlásában. 

Tény, hogy:

 • Kicsi, egy fiókban is elfér.
 • Akkumulátorról is működtethető.
 • Utazás közben is tudjuk használni.

Ugyanakkor:

 • Nincs LCD kijelzője, memóriakártya-olvasója,
 • Nem tud fotót nyomtatni közvetlenül a kameráról számítógépes csatlakozás nélkül.
 • A fenntartási és karbantartási költsége akár a kétszerese is lehet egy sima tintasugaras nyomtatóénak, hiszen a patronok nagyon kicsik. 
  • Emiatt sokkal hamarabb kiürülnek, de hamarabb be is száradnak, ha nem használjuk rendszeresen a nyomtatót.

Élettartam

A tintasugaras nyomtatók minimális élettartama 3 év, a lézernyomtatóké legalább 5 év, természetesen az igénybevétel és a karbantartás gyakoriságától függően.

 • Az élettartam maximalizálását az ajánlott havi nyomtatási mennyiség betartásával és a rendszeres karbantartással érhetjük el.
 • A kiterjesztett garancia megkötése a gyártói garancián túlmutatóan is kedvezőbb szervizfeltételeket kínál.
 • A baleseti garancia megkötése egy home office-ban használt nyomtató esetében szinte kötelező, hiszen otthon olyan tényezők is szerepet játszhatnak a nyomtató biztonságának veszélyeztetésében, ami egy munkahelyen ritkán fordul elő.