2021. január 1-től változott a jótállás

/ április 27, 2021/ Tanácsadás

Az év első napjától jelentős mértékben megváltozott a hazánkban értékesített tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállás szabályozása. Megmutatjuk a magyarországi jogszabályok változásait, amelyek a 2021. január elseje után vásárolt termékekre vonatkoznak.

A jótállás kedvező helyzetbe hozza a vásárlót, jótállásnál ugyanis azt kell alapból vélelmezni, hogy hibás volt a teljesítés.

Mi is az a jótállás és a garancia?

Meghatározott termékek esetén jogszabály ír elő kötelező jótállást. Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a jótállás és a garancia között, különbözik-e a kettő egymástól vagy esetleg mindkét kifejezés ugyanazt takarja? A jótállás a hibás teljesítés orvoslásának egyik eszköze, az eladó fokozott felelősségvállalása, gyakorlatilag ugyanaz, mint a garancia. A hétköznapokban sokan garanciaként ismerik és emlegetik, de a jótállás a hivatalos jogi kifejezés

A jótállás kedvező helyzetbe hozza a vásárlót, jótállásnál ugyanis azt kell alapból vélelmezni, hogy hibás volt a teljesítés és a vállalkozásnak kell bizonyítania, hogy a hiba nem állt fenn már a termék eladásakor is, csak később, a teljesítés után keletkezett. A vevőnek elég csak a hiba tényét bizonyítania.

A jótállás legfontosabb újításai

  1. Minél drágább a termék, annál több jótállási idő vonatkozik rá

Bevezetésre került a termék árától függő, úgynevezett sávos jótállási idő, amely 1-3 évig is terjedhet. Ez rendkívül fogyasztóbarát megközelítés, az eddigi 1 év helyett már 3 évig tartó kötelező jótállási időszakot biztosítanak a gyártók a 250 000 forintot meghaladó termékekre. 100 001 – 250 000 forint között 2 évre hosszabbodott a jótállás, míg a 10.000-100.000 forintos értékhatárig marad az alap 1 év.

  1. Módosultak a javítással kapcsolatos határidők

Több határidő is megváltozott, nem lehet a végtelenségig húzni a hibás termékek javítását: 30 nap után már kötelező a csere (8 napos határidővel). Amennyiben a termék előre láthatólag nem javítható, akkor 8 napon belül kell cserélni vagy visszafizetni a fogyasztó által bemutatott, a termék árának megfizetését igazoló számlán feltüntetett vételárat.

  1. Bevezették az e-jótállási jegyet, módosult a jótállási jegy tartalma

Továbbra is van lehetőség papír alapú jótállási jegy kiállítására, de az átadható elektronikus úton – e-mailben vagy letölthető dokumentumként – is a fogyasztó részére. Az e-jótállási jegy lehet a számla is, ha annak tartalma megfelel a jótállási jegyre vonatkozó előírásoknak.

A jótállás egyik legfontosabb újítása, hogy bevezetésre került az elektronikus jótállási jegy.

Új termékek is bekerültek a kötelező jótállási körbe (drón, hoverboard, nyílászáró, napkollektor, zuhanykabin, kaputelefon).

  1. Nem kell a csomagolást megőrizni

Könnyítés a korábbi évekhez képest, hogy a továbbiakban a jogszabály kimondja, hogy a jótállási igény érvényesítésének nem feltétele a termék csomagolásának megőrzése.

A továbbiakban nem érinti a jótállás érvényességét a csomagolás megőrzése.

  1. A jótállás kezdő időpontjának meghatározása – beüzemeléshez kötött termék esetében

Abban az esetben, ha a fogyasztó a vásárlást követő 6 hónapon túl üzemeli be a terméket, akkor a jótállás kezdő időpontja a termék vásárlásnak a napja. Ha a vásárlást követő 6 hónapon belül üzemeli be, akkor a beüzemelés napján veszi kezdetét a jótállási idő. Ez lényeges változás és jelentős fontossággal bír olyan termékek esetében, ahol a használathoz beüzemelés szükséges (például beépíthető tűzhely, kazán).

  1. A szakvélemény kötelező tartalmi elemeinek rögzítése

Ha a vállalkozás azt állítja, hogy a fogyasztó okozta a termék meghibásodását, tehát a hiba a nem rendeltetésszerű használat miatt keletkezett, akkora hiba okát a vállalkozásnak kell bizonyítania. Amennyiben a vállalkozás szakértőt kér fel a hiba eredetének eldöntésére, abban az esetben a szakértői vélemény meghatározott kötelező tartalmától nem lehet eltérni.

A jótállás egyik legfontosabb eleme, hogy a kereskedő köteles értesíteni a vevőt a javítás határidejéről.

  1. Értesítési kötelezettségének pontosítása

Ha a 15 napos határidőt meghaladja a javítás, a kereskedő köteles értesíteni a fogyasztót a javítás pontos határidejéről.

Ez a tájékoztatási szabály a szervizekre is kötelezettséget ró, hiszen a kereskedő akkor tudja megmondani, mikorra javítják meg a terméket, ha arról a szerviz pontosan tájékoztatja. Ezért a szerviz kereskedő felé irányuló értesítési kötelezettségeinek pontosítása is jogszabályváltozást hozott: a javítószolgálat köteles igazolható módon értesíteni a javítás várható idejéről a vállalkozást a megállapítást követő 5 munkanapon belül.

  1. A fogyasztó dönt, hova fordul javításért

A kijavítás iránti igényét választása szerint a vállalkozás székhelyén, bármely telephelyén, fióktelepén és a jótállási jegyen feltüntetett javító szolgálatnál közvetlenül is érvényesítheti.

 

A kormányrendelet csak a fogyasztó (természetes, nem jogi személy) és a vállalkozás közötti szerződés keretében eladott, a rendelet mellékletében felsorolt 10 000 forint feletti új, tartós fogyasztási cikkekre vonatkozik. A teljes lista itt megtalálható. Az új jótállási szabályok mindenképpen előnyösek a fogyasztók számára, így mostantól több joggal élhetünk a kereskedőkkel szemben.