Faszenes vs. elektromos grill

/ május 5, 2021/ Tanácsadás

A szabadban történő sütés-főzés, ami évszázadokon át teljesen természetes része volt az életünknek, mára a kirándulásokra, táborozásokra és a kerti partikra korlátozódik. Kellemes ritmusváltást jelent, autentikus jellegénél fogva emberközelibb léptékű, közösségi tevékenység. A faszenes és az elektromos grill jó alternatívát jelentenek, attól függően, hogy milyen jellegű ételeket akarunk majd készíteni.

A szabadban való sütés nemcsak hagyományos módja az ételkészítésnek, a grill a közösségépítés eszköze is egyben.

A faszenes grill

Ez a típus az ételek szabadban való elkészítésének hagyományos módszerét kínálja. A faszenes grill azok számára nyújt örömet, akik kifejezetten kedvelik a füstös ízvilágot. 

Értelemszerűen faszenet használ “üzemanyagként”. A brikett könnyen elérhető, a legtöbb nagyáruházban vagy benzinkúton papírzacskós kiszerelésben lehet megvásárolni. A faszenet a grill alján elhelyezkedő tárolóba kell tenni, majd begyújtani. Kis türelmet igényel, hiszen eltart egy ideig – körülbelül 20-30 perc – amíg alaposan átforrósodik. A begyújtáshoz használhatunk égésgyorsító folyadékot. Ez esetben viszont meg kell várni, míg teljesen elég, csak utána tehetjük rá az ételt a grillrácsra.

A faszenes grill igazi, autentikus élményt és ízvilágot ad, némi pluszmunkáért cserébe.

 • A brikett lassan és forrón ég, hamar kialakul a sült kéreg a húsokon, belül pedig puha és lédús marad a hús.
 • Ez a típus steak, BBQ, húspogácsák, hamburgerhúsok, kolbászok, és a hagyományos nyársas grillételek, például saslik, csevapcsicsa, brochette elkészítésében kiváló partner.
 • Ha gyümölcsök, zöldségek, sajtfélék elkészítésére szeretnénk használni, fedjük a rácsot a grill fedelével, de alapvetően az elektromos grill alkalmasabb erre a célra.

Az elektromos grillel szemben azonban:

 • Nem lehet csak úgy kikapcsolni, ha egyszer begyújtottuk a faszenet, folyamatos felügyeletet igényel.
 • A faszenes grill helyigényes eszköz, ezért azok számára a legjobb megoldás, akik saját kerttel rendelkeznek, illetve van elég hely ahol használaton kívül tárolni tudják a grillezőt.
 • A sütés jár némi rendrakással, hiszen nemcsak a grillrácsot kell megtisztítani, de a faszéntárolót is ki kell takarítani, az utánozhatatlan ízvilág és a jó hangulat viszont kárpótol a fáradtságért.

Az elektromos grill

Elektromos hálózat és biztonságos dugaljzat szükséges a használatához.

Kiváló alternatívát jelent, ha:

 • Tűzgyújtási tilalom van,
 • Kis alapterületű, kert nélküli lakásban élünk, és maximum egy erkély áll rendelkezésünkre a sütögetéshez, vagy
 • igazi nagy kerti partit szervezünk.
  • Különböző méretekben elérhető; 
  • A kis kétszemélyestől az egészen nagy, szinte konyhapult méretű grillezőig,
  • Amin akár egy húsz személyes vacsorát is levezényelhetünk kint a kertben.

Az elektormos grill a legegészségesebb és biztonságosabb eszköze a kerti sütögetésnek.

Szemben a faszenes grillezővel, elektromos változatot kültéri és/vagy beltéri használatra is lehet kapni. Egyes kültéri elektromos grillezők infravörös hő előállításával intenzívebb, mégis egyenletesebb sütést tesznek lehetővé. Értelemszerűen ezek a modellek magasabb árkategóriába esnek, és a villanyszámlát is erőteljesebben terhelik, főleg, ha rendszeresen használjuk.

Az elektromos grillező előnye a faszenessel szemben

 • Szinte azonnal felmelegszik,
 • Használata nemcsak kényelmes, de biztonságosabb is,
 • Nem keletkezik füst, ami egyrészt egészségesebbé teszi a használatát, másrészt a szomszédokat sem zavarja.
 • Nem igényel egyéb alapanyagot a hő előállításához, ennek eredményeként nem keletkezik hamu sem, így a “romeltakarítás” egyszerűbb és gyorsabb.
 • Olyan ételeket is elkészíthetünk rajta, amire a faszenes grill alkalmatlan – például szendvicsek – vagy egyenetlenül süt át, mint a fent említett gyümölcsök, zöldségek, sajtok esetében.

Bármelyik típust is válasszuk, a rendszeres karbantartás alapvető feladatunk, hiszen csak kifogástalanul működő grillezővel tudunk biztonságosan, balesetmentesen dolgozni.

A szabadtéri sütés minden esetben rizikót jelent, ezért érdemesebb úgy belevágni a sütögetésbe, hogy az elektromos grillezőre baleseti garancia és kiterjesztett garancia szerződést kötünk. Az előbbi akkor is tehermentesíti a költségvetést, ha balesetből adódóan sérül meg a grill, az utóbbi pedig akkor nyújt támogatást, ha a gyártói garancia lejárta után észlelünk meghibásodást.

A gázgrillezőt sem kell száműzni

Bár kétségkívül a faszenes a legnépszerűbb, az elektromos pedig a legbiztonságosabb, a gázgrill képes a két grillező előnyeit egyesíteni, vagyis a füstös ízvilágot a kényelemmel és gyorsasággal. 

A gázgrillező méreténél fogva leginkább saját kerttel rendlekező otthonokba ajánlott.

 • Túl azon, hogy a földgáz, vagy propán-bután intenzív, forró lánggal ég, a gázgrillező hozzáadott előnnyel indul a különböző tartozékoknak köszönhetően, melyek igény szerint kivehetők, vagy eltávolíthatók. 
 • Méreténél fogva viszont a beltéri, üzemanyagát tekintve pedig a kültéri használata elég macerás, ráadásul a hordozhatósága egy kirándulásra, táborozásra szinte eleve kizárt.