A legnépszerűbb hűtőszekrény típusok

/ május 11, 2021/ Hűtőszekrény

Amit ma egy hűtőszekrény nyújtani tud, bőven túlmutat azon, hogy bármikor ihatunk egy pohár jeges limonádét, és biztonságosan tárolhatjuk az alapanyagokat. Néha a döntést az nehezíti, hogy túldimenzionáljuk az igényeket. A szükségletek pontos felmérésével válhat a hűtőgép az egészségünk stratégiai partnerévé, és szolgálhatja mindennapjaink kényelmét. Nézzük, milyen típusú hűtőszekrény mellett döntenek azok, akik pontosan tudják, hogy mit akarnak.

A legújabb technológiai trendek a hűtőszekrény gyártásban is helyet kérnek maguknak.

A legfrissebb hűtőszekrény trendek

Ha csúcstechnológiáról van szó, akkor hamarabb jut eszünkbe lecserélni az okostelefont és a laptopot, mint a hűtőszekrényt. Pedig a hűtőgép-gyártók ugyanúgy az újítások beépítésén fáradoznak, maximum nem kapnak akkora marketing hátszelet, mint az okoskütyük, vagy játékkonzolok. Az otthon kényelme, higiéniája és egészsége szempontjából azonban nyilvánvaló, hogy ezekre az újításokra igenis szüksége van/lehet egy 21. századi családnak.

  • A Samsung érintőképernyővel és kamerával bővítette számos french door és side-by-side modelljét, kiegészítve a tévézés, zenelejátszás, a receptek elérésének lehetőségével, valamint a Smart home eszközök vezérléséhez szükséges alkalmazásokkal.
  • Az LG hűtőszekrény modellek némelyike betekintő ablakkal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy az ajtó kinyitása nélkül felmérhessük a hűtő tartalmát, a Craft Ice funkció pedig jéggolyókat készít alkoholos és frissítő koktélokhoz, italokhoz.
  • A GE french door hűtőgép modelljei beépített Keurig kávéfőzővel egyszerűsítik a hétköznapokat.
  • Számos gyártó door-in-door ajtós megoldással kényelmesebbé varázsolja a polcokhoz való hozzáférést, valamint az egyedi polcok és fiókok elhelyezésének lehetőségével optimalizálja a hűtőtér kapacitását.

Az egyedi polcok és fiókok bővítik a hűtőgép hasznos kapacitását.

Legnépszerűbb hűtőgép típusok a fogyasztói preferenciák alapján

A Consumer Reports független, nonprofit szervezet hűtőszekrény-felmérése szerint 2019-ben és 2020 első felében:

  • a french door típusú hűtőgépek tették ki az újonnan vásárolt gépek 64%-t,
  • ezt követték a side-by-side hűtők 20%-kal,
  • az alsó fagyasztós hűtőgépek 6%-kal,
  • és felső fagyasztós és beépíthető hűtőmodellek 5-5%-kal.

Az, hogy mit szeretnek/visznek jobban a vásárlók, meghatározza a kiskereskedelmi kínálatot is. A Gap Intelligence piackutató cég szerint a french door típusú hűtőgépek teszik ki a bolti választék 61%-t. Nyilván ez egy statisztikai átlag, ami az egyes országokban többek között a helyi szokások/hagyományok miatt eltérő lehet.

Magyarországon a french door és side-by-side hűtőszekrények valószínűleg kisebb részben szerepelnek a kínálatban, tekintve, hogy:

  • elérhetőbb áron kínálják a hagyományos felül- vagy alulfagyasztós hűtőgép típusokat, valamint
  • az átlagos otthonok mérete és elosztása is jobban kedvez a szolidabb méretű hűtőszekrény modelleknek.

Az Alza.hu 2020 nyarán készített, árkategória alapú besorolása szerint a french door és side-by-side hűtőszekrények már a közepes árkategóriában sem szerepelnek a legjobbnak kikiáltott modellek között, az alsó, szélesebb körben elérhető árkategóriában pedig kizárólag alsó- és felsőfagyasztós modelleket találunk.

A hűtőszekrény kereslet és kínálat szoros kölcösnhatásban áll egymással.

Mindettől függetlenül természetesen a döntés mindig a miénk, ezért kell tisztában lennünk azzal, hogy a különböző konfigurációk milyen hozzáadott előnyökkel szolgálnak.

Hűtőgép konfigurációk

Felül fagyasztós hűtőszekrény

Ezek a hagyományos hűtőszekrény modellek meglehetősen szűk helyen is elférnek, méretéhez képest viszont elég sok helyet, a gyártók szerint átlagosan 23 m3- kínálnak az alapanyagok tárolására. A gyakorlatban ez a szám 17%-kal kisebb, tekintve, hogy a tárolási kultúránk hagy némi kívánnivalót maga után. Azokban a csaldokban népszerűbb, akik gyakran fogyasztanak előfagyasztott élelmiszert. Elhelyezését ráhagyással kell tervezni, hogy az ajtó biztonságosan nyitható legyen. az ajtók széles körben lengjenek, és szokja meg, hogy leguggol, hogy elérje az alsó polcokat és fiókokat.

Alsó fagyasztós hűtőszekrény

A kapacitásuk megközelíti a 30 m3-t, az átlag hasznos terület viszont a fentebb említettek okán hasonlóképpen alakul, mint a felső fagyasztós modelleknél. Azokban a családokban népszerűbb, akik ritkábban használnak előfagyasztott ételeket, takarékosabban bánnak az alapanyagokkal, így általában nincs, vagy kevés a fagyasztanivaló ételmaradék.

French door hűtőszekrény

Ez a típus két keskeny, középről kifelé nyíló ajtóval rendelkezik felül, alul kap helyet a fagyasztó. A kapacitás kb. 34 m3az átlagos hasznos területe ennek közel a fele. A keskeny ajtókban kisebb méretű dobozokat, palackokat tárolhatunk. Kétségkívül az esztétikai értéke és a beépített okostechnológia is vonzóvá teszi a vásárlók számára.

Side-by-side hűtőszekrény

Talán a legpraktikusabb modell, hiszen egyik oldalán a hűtőszekrény, a másik oldalán az ugyanolyan méretű fagyasztó kerül kialakításra, amiben a jég és vízadagoló is helyet kap általában.

Egyes hűtőgép típusok vízadagolóval is rendelkeznek.

28 m3 kapacitásának 70%-a kihasználható. A keskenyajtós megoldás kedvez a kisebb alapterületű konyhákban való elhelyezésnek, ugyanakkor energiatakarékosság szempontjából nem a legkedvezőbbek.

Beépíthető hűtőszekrény

A beépíthető hűtőszekrények talán a legmagasabb modellek, ezért vásárlás előtt minden esetben mérjük le pontosan, hogy a helyigénye megfelel-e a lehetőségeknek. Esztétikai szempontból kifejezetten szépek, belesimulnak a konyha összképébe, konfigurációjukat tekintve elég változatosak, lehetnek alsó fagyasztós french door és side-by side típusúak is.

A szabadon álló hűtőszekrény típusok is beépíthetők a konyhaszekrénybe, gondos tervezéssel.

Az eleve beépíthetőnek tervezett modellek mellett a szabadon álló hűtők is elhelyezhetők a konyhaszekrény síkjában, természetesen. Ebben az esetben viszont keskeny modellt válasszunk, elhelyezését ráhagyással kell tervezni, hogy az ajtó biztonságosan nyitható legyen.

Bármilyen hűtőről is legyen szó, a népszerűségénél fontosabb a méretkompatibilitása, hiszen a hűtő élettartamának maximalizálása érdekében elég helyet kell hagyni mögötte a szellőzésnek. A hűtőszekrények életkorukat tekintve megérhetik a 10 évet is akár, feltéve, ha a rendszeres karbantartással és az optimalizált szerviz lehetőséggel – kiterjesztett garancia, baleseti garancia – is támogatjuk. Ennél tovább már csak az energiatakarékosság és a technológia fejlődése miatt sem érdemes tovább tartani a hűtőt.