Segítség a hőségben – Ventilátorok kicsiben és nagyban

/ május 21, 2021/ Egyéb

Közeleg az izzasztó nyár, a rekkenő hőség, jönnek a forró álmatlan éjszakák… elérkezett hát az ideje felkészíteni az otthonunkat a hőség elleni védekezésre, hogy elviselhetővé varázsoljuk a benti klímát, például ventilátorok segítségével. Összegyűjtöttünk néhány tippet és ötletet, hogy miként hűtsd le a lakást a nyári kánikulában tudatosan, költséghatékonyan, az energiafogyasztásod racionalizálásával.

A ventilátorok még mindig a legszélesebb körben elérhető eszközeink a nyári hőség enyhítésére.

Alternatív megoldások a hőség enyhítésére elektromos eszközök nélkül

Minden áramra csatlakoztatott készülék hőt termel, még alvó üzemmódban is.

  • Fogjunk csak meg egy egyszerű mobiltöltőt, ami kilóg a konnektorból és érezni fogjuk a meleget, amit áraszt.
  • A háztartásokban használt rengeteg eszköz mind fűti otthonukat, ezért legegyszerűbb, ha egy okos konnektorral vagy mechanikus kapcsolóórával ezeket éjszakára automatikusan kikapcsoljuk.

Otthonunkban nem csak az elektromos eszközök, de a főzés is melegíti a levegőt.

  • Nyáron erre nincs igazán szükségünk ezért, ha teheted, használj nyári konyhát, grillezz a teraszon vagy készíts egyszerűbb salátákat.
  • Hűtsd a levegőt teregetéssel, párologtass és próbálj meg inkább éjszaka szellőztetni.
  • A légáramlás és a friss levegő fontos, segít a kellemes hőérzet megteremtésében.

Elektromos berendezések – légkondicionáló VS ventilátor

Amikor a hűtés szóba kerül, legegyszerűbb megoldásnak egy légkondicionáló beszerelése tűnhet, de akármilyen energiatakarékos típust is választunk, ez rengeteg áramot fogyaszt, valamint viszonylag költséges és időigényes a karbantartása, így nem minden család engedheti meg magának. Léteznek ennél olcsóbb és kézenfekvőbb megoldások is, melyekre ebben a cikkben rá szeretnénk világítani.

Ventilátorok pro és kontra

A ventilátorokkal kapcsolatban sokan kifogásolják, hogy ezek igazából nem hűtik, csupán keverik a levegőt, vagyis csak a légáram által csökken a hőérzet. Erre sokan jégkockák fölé, vagy nedves ruhák felé irányítják a ventilátort, ami már hűvösebb levegőt produkált. Azonban az újabb típusú ventilátorok egyes modelljei már nem csak a levegőt mozgatják, hanem párásítani vagy hűteni is tudnak, ezzel pedig komfortosabbá varázsolják a helyiséget. Praktikus, hogy oda helyezhetjük őket, ahol éppen szükség van rájuk, sőt akár még magunkkal is vihetjük, hiszen létezik baseball sapkába épített napelemes vagy tölthető USB-s kézi ventilátor is.

Amennyiben a szobai ventilátor mellett teszed le voksodat az otthoni komfortérzet növelése érdekében, vásárlás előtt gondold át, hogy milyen árkategóriában, milyen típust szeretnél beszerezni. Elhelyezése szerint beszélhetünk mennyezeti, oszlop, álló, fali, asztali, kézi, padló vagy szellőztető ventilátorról. Azt is vedd figyelembe, hogy mekkora szoba hűtéséről kell gondoskodnia a kiszemelt ventilátornak. Egy kisebb eszköz nem biztos, hogy hatékonyan tud működni nagyobb helyiségben. 

A megfelelő ventilátor típusának kiválasztásához összegyűjtöttünk egy kis segédletet!

A ventilátorok típusai

Az USB vagy mini ventilátorok a kategória olcsóbb modelljei, ezek előfordulnak elemes és tölthető akkus kivitelben is. Kis helyen elférnek, könnyű szerkezetek, gyors segítség a hőségben. De ne várjunk tőlük sokat.

Az asztali és padló ventilátorok könnyen és egyszerűen mozgathatók.

Az asztali vagy padló ventilátorok igen széles kínálatban elérhetőek. Vannak olyan extrás modellek, amelyek már szinte minden igényt kielégítő hűtő-fűtő-párásító funkcióval is el vannak látva.

Az oszlop ventilátor vagy torony ventilátor nemcsak esztétikus, hanem igazi komfortot is biztosít: távirányítós vagy érintőképernyős vezérlés révén könnyen és kényelmesen irányíthatjuk működésüket. Ezek sok esetben horizontális és vertikális oszcillációval, különböző légáramokkal, alvó (halk) és természetes üzemmóddal, időzítővel, párásító funkcióval elérhetőek.

Az oszlopventilátor dizájnelemként is funkcionál.

A mennyezeti ventilátor hatékonyan tudja forgatni a levegőt, sőt, fűtőszezonban is hasznos, ugyanis meggátolja a meleg és a hideg levegő rétegződését és egyenletes hőmérsékletet biztosít. Gyakran beépített LED fényforrással rendelkeznek.

A mennyezeti ventilátorok előnye, hogy egyenletesebben keringtetik a levegőt, így senki sme fenyget az arcüreggyulladás veszélye.

Az álló ventilátorok egyszerű és népszerű szerkezetek. Olcsók, gyorsan beüzemelhetőek és viszonylag nagy teljesítményűek a nagyobb szobák hatékony lehűtéséhez. Az egyenletes, a helyiség minden sarkába eljutó szellőről a kapcsolható forgó mozgás gondoskodik. Legtöbb esetben állíthatunk a magasságon és a dőlésszögön is.

A fali ventilátorok között van axiális ventilátor (szellőztető) és a falra szerelhető ventilátor. Az axiális ventilátor elsősorban szellőztető funkciót lát el, és hasonlóan néz ki, mint egy gépházat hűtő ventilátor, csak persze nagyobb méretben és teljesítményben. A fali pedig a falra szerelve és a megfelelő irányba forgatva biztosítja a kellemes közérzetet nagy melegben és kánikulában.

Egyes ventilátortípusok vagy eleve fali ventilátorok, vagy a falra szerelhetőek.

Amennyiben készülékvásárlásra adod a fejed, ne felejts el nagyértékű eszközre kiterjesztett garanciát kötni, hogy akár 5 évig biztonságban tudhasd a készülékedet!

Energiafelhasználás tekintetében meglehetősen takarékos eszközökről beszélünk, hiszen egy ventilátor fogyasztása körülbelül 50W-nak felel meg, ami egy régi típusú izzóéval egyenértékű. Azt azért vegyük figyelembe, hogy az olcsóbb ventilátorok viszonylag hangosak is lehetnek. Választáskor lehetőség szerint részesítsük előnyben a csendes működésű, halk üzemmódot kínáló modelleket az otthon nyugalmának biztosításáért.