Lakásfelújítás körültekintően

/ május 25, 2021/ Tanácsadás

A nyár hagyományosan a lakásfelújítás időszaka. Ilyenkor már nem az időjárástól függ, hogy bele tudunk-e vágni egy nagyobb léptékű munkának, hanem – leginkább – a kedvünktől, az időnktől és persze a pénztárcánktól. Az sem mellékes tényező, hogy a felújításhoz használt eszközök eleve rendelkezésre állnak-e, ha igen, milyen állapotban vannak, valamint, hogy eszközök híján milyen lehetőségeink vannak a kivitelezésre. Cikkünkben átnézzük, hogy milyen előfeltételek mellett érdemes belevágni a lakásfelújítás időt- és energiát is igénylő feladataiba.

A lakásfelújítás szerencsére nemcsak önerőből, hanem állami támogatással is megoldható.

Lakásfelújítás támogatással

A lakásfelújítás legyen kisebb, vagy nagyobb léptékű, erősen tőkeigényes tevékenység:

 • Van, aki évekig spórol egy előtető, vagy terasz felépítésére,
 • Mások a belső tér akadálymentesítésén fáradoznak,
 • Olyanok is akadnak természetesen, akik igyekeznek zöldebbé tenni a környezetüket, és ez alatt nem a kertészkedést értik, hanem az energiahatékonyságban és a megújuló energiaforrások nyújtotta előnyökben látják a megoldást.

A lakásfelújításhoz nem kell feltétlenül évekig takarékoskodni, hiszen állami támogatást is felvehetünk rá, ehhez természetesen tisztában kell lennünk annak feltételeivel.

Felújítás előtt

Tekintve, hogy a tévé és az informatikai eszközök szinte már hagyományos áldozatai a lakásfelújításnak, fordítsunk kiemelt figyelmet rájuk.

 • Mielőtt bármilyen munkának nekifognánk az értékes gépeket és eszközöket pakoljuk el, mégpedig a saját, ütődés- és rezgéscsillapító anyaggal alaposan kibélelt dobozukba és tegyük olyan helyre, ahol nem lesznek útban.
 • Kössünk baleseti garancia szerződést az értékes háztartási gépekre, okostévére, stb… mert sem a gyártói garancia, sem a kiterjesztett garancia nem vonatkozik a lakásfelújítás közben elszenvedett balesetekből származó sérülésekre.

Lakásfelújítás önerőből?

Ha van rá időnk, energiánk, és csupán kisebb léptékű változtatásokat szeretnénk elvégezni, akkor a szokás a családi összefogás felé tereli gondolatainkat. 

Az önerőből végzett lakásfelújításhoz a családtagok segítségét is igényelhetjük.

 • Egy, vagy két hétvége alatt a rokonok, barátok segítségével egy-egy helyiség felújításába még a nyílászárók cseréje is belefér, beleértve a szigetelést is.
 • Nem árt persze, ha van olyan szakértő a családban, aki már több felújítást is a háta mögött tudhat, alapos és jól dolgozik. 
 • Az elkapkodott, “jó lesz az úgy” hozzáállás hosszútávon sokkal több költséggel jár, ezért, ha nem akad szakértő segítség, érdemesebb kivitelezővel elvégeztetni a munkát. Erre később még visszatérünk.

Felújítás előtt ellenőrizzük a gépparkot

A hozzáértő rokon sem helyettesíti a lakásfelújításhoz szükséges eszközöket, kisgépeket. A flex, a fúró, a csempevágó, a maró, a körfűrész, a dekopír, és az egyéb kisgépek sok családban hevernek parlagon. Általában egy kiskereskedelmi akció – Black Friday, árleszállítás, készletkisöprés, stb… során kerültek a garázsba, vagy megörököltük azokat.

Sajnos azonban a legtöbb ilyen esetben mostoha sors jutott a kisgépeknek:

 • Használat után a vezetéket körbetekerve eltesszük egy polcra a készüléket, nem egyszer hideg, fűtetlen, nyirkos helyiségben tölt hosszú éveket.
 • Jellemzően a vágó-, és csiszolókorongok, fúrószárak, keverőszárak, stb… úgy kerülnek be a garázsba, fészerbe, hogy használat után le sincsenek tisztítva.
 • Az idő és az időjárás viszont szó szerint megeszi a készülékeket, ha nem törődünk velük.

A gépprak, például a fúró ellenőrzése a lakásfelújítás előtt szükséges.

Mielőtt tehát bármibe is belevágnánk, már a tervezés során különítsünk el egy meghatározott időtartamot:

 • A meglévő eszközeink, kisgépeink ellenőrzésére,
 • szükség szerinti karbantartására, szervizelésére.
 • Akkor is, ha a fentiekkel ellentétben gondos, körültekintő gazdái vagyunk értékeinknek.

A fizikai ellenőrzés mellett szakítsunk időt a gyártói garancia ellenőrzésére is

A lakásfelújítás nem megoldható rossz/hibás gépekkel, ezért mindenképpen ellenőrizzük:

 • A vezetékek lefutását sérülés, törés, folytonossági hiány után kutatva.
  • A rosszul szigetelt vezeték áramütést okozhat!
  • A megtört vezeték nem képes a gép működtetéséhez szükséges áramot a motorhoz elvezetni.
 • A korrodált csatlakozók megtisztítása nem ördöngösség, de ha nem értünk hozzá, e téren is érdemes segítséget kérni, akár telefonon a szakszerviztől.

A javítási asszisztencia során szakértő iránymutatás mellett magunk is elvégezhetjük az apróbb munkákat és ez esetben még a kiszállási díjat is megtakarítjuk.

Ha viszont motorhibát észlelünk a készülék ellenőrzésekor – lassú, zörög, esetleg égett szagot érzünk – azonnal állítsuk le a gépet és forduljunk vele a szakszervizhez.

Lakásfelújítás kivitelezővel

Tekintve, hogy a megbízható kivitelezők előjegyzési listája elég hosszú, a lakásfelújítás tervezése azzal kezdődik, hogy keresünk valakit, és időpontot foglalunk. Nem árt már tavasszal, legkésőbb májusban feltérképezni az elérhető kivitelezők listáját.

HA kivitelezővel dolgoztatunk bizonyosodjunk meg a kivitelezői fefelősségbiztosítás meglétéről még a munka megkezdése előtt.

Az engedélyek ellenőrzése

A kivitelezők általában saját gépekkel dolgoznak, ezért arra nem kell gondot fordítanunk, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül az engedélyek meglétét. Főleg, ha a fentebb tárgyalt állami támogatást szeretnénk igénybe venni. Szó szerint milliók múlhatnak azon, hogy a kiszemelt kivitelező rendelkezik-e az elvégzendő munkához szükséges engedélyekkel és a kötelező kivitelezői felelősségbiztosítással.