Gamer-nek áll a világ

/ május 29, 2021/ Számítástechnika

A gamer kifejezés modern „cucc”, a számítógépes játékok (h)őskorában még nem nevezték így magukat a játékosok, és a kívülállók – értsd, akik nem játszanak rendszeresen, vagy egyáltalán nem játszanak – sem gondoltak rájuk eképp. A világ azóta nagyot változott, a hardver és szoftverfejlesztés is alaposan kinőtte magát.

A gamer különleges életforma, de mára már hivatássá nőtte ki magát.

Egy kis történelem: honnan hová?

A múlt században a számítógépeket többnyire munkára, tanulásra használták. Természetesen a „játékipar” már akkor is létezett, de a jelenlegihez képest mondhatjuk, hogy még igencsak gyerekcipőben. A hardverek fejlesztése óriási léptékben halad, még ma is. A munkán belül számtalan területen, számtalan folyamatot hódítottak meg a gépek, gyártás, kutatás, vagy akár egyszerű adminisztráció terén. A jobb szoftverhez jobb gép kellett, a jobb géphez jobb szoftver – ez pont olyan, mint a „tyúk vagy a tojás” kérdéskör.

Valaha floppyról és szalagról töltött be a játékprogram, ma már ez egy letűnt korszak mementója.

Egymást húzza hardver és szoftverfejlesztés, és mindkét szegmensből kinőtt az évek során egy „gamer” halmaz:

 • Nem feltétlenül az operációs rendszerek tárhelyigénye miatt lett az 5.25-ös floppyból veszettül gyors SSD.
 • A mai fiatal generáció 5.25-ös floppyt szinte csak múzeumi vitrinben „kiállítási darabként” láthat, vagy esetleg egy 30 éve halogatott padlás rendrakás során egy poros dobozban, a régi gyermekholmik közt.
 • Néhány évtized alatt eljutottunk arra a pontra, hogy egy egyszerű játékállás mentéséhez is több ilyen lemezre lenne szükség, az 50-100 GB-os játékokról nem is beszélve…és ez csak egy lemez.

Jó, jó…de mitől „gamer”?

A belbecs és külcsín egyaránt meghatározza a játékosok eszközeit..

Egy „klasszikus” céges irodai gépen:

 • Kell némi tárhely, és olyan hardverkörnyezet, amin zavartalanul elfutnak az operációs rendszer mellett a munkához szükséges szoftverek.
 • Ezeknek többnyire alacsony a hardverigényük (persze vannak kivételek, például videószerkesztés, kutatási/fejlesztési folyamatok), a lényeg, hogy zökkenőmentes legyen a munka.

Egy szimpla irodai laptop, desktop nem alkalmas arra, hogy kiszolgálja a játékos életmód igényeit.

A gamer gép ezzel szemben egy látványos erőmű:

 • Új alaplap,
 • új processzor,
 • rengeteg memória,
 • hatalmas tárhely,
 • és ennek az egésznek a lelke, a videókártya (vagy videókártyák).

A gamer laptopja

Amikor egy gamer laptopot kinézünk, vagy egy asztali gépet szeretnénk összerakni, hónapokig tartó hazai és külföldi fórumozás, árkövetés, akciófigyelés, utánanézés az előszele!

 • Nem az a cél, hogy eldöcögjön rajta egy játék, hanem az, hogy „hasítson max fps-en” minél nagyobb felbontásban, minél több grafikai extrával.
 • Ezért kell alaposan átgondolni mindent, no meg azért, mert nem a jelenben kell gondolkodnunk, a gépnek ugyanis lépést kell tartania a jövőben piacra dobott szoftverekkel is.
 • Ez bizony a hipersebességű fejlődés miatt nem kis kihívás!

Külcsínt tekintve a gamergép és a perifériák

A plexi/edzett üveg falú házak terjedésével gyakorlatilag már szinte minden gamer alkotóelem RGB pompában tündököl. Emlékszünk még a szürke „doboz” pc-re? Vagy a „golyós” egérre?

A gamer gépek perifériái is legalább olyan speciálisak, mint maga a gép.

 • Bizony, a gamer perifériák is fényárban úsznak, és szép lassan annyi programozható gomb lesz egy gamer egéren, mint egy billentyűzeten.
 • Természetesen ez a külső elérte a fejhallgatókat és hangfalakat is.
 • Vannak persze, akiket teljesen hidegen hagy a külső ragyogás, és az egyszerűséget kedvelik – a gyártók természetesen rájuk is gondolnak.
 • A gamerzóna azonban nem áll meg itt, külön gamer monitorok, székek, sőt gamer mobiltelefonok is tiszteletüket teszik a piacon.

A gamer életforma a gép előtti ülésből áll, amihez különleges komfortos székek kellenek.

A gamer eszközök szerves felkészülési alapjai az E-sportnak is amely során magas díjazású, nemzetközi versenyeken mérhetik össze tudásukat és reflexeiket a legjobbak.

Mi a közös még a gamer „cuccokban”?

Ez sajnos az áruk. Ha valaki nyomon követi a piacot, tudja, hogy a kriptobányászat miatt bicskanyitógatóan magasra emelkedett a videokártyák ára. Nem tudni, hogy meddig tart ez az állapot, a „bányászok” a gamer kártyák és laptopok zömét behabzsolják, ezzel pedig tovább gerjesztik a drasztikus árrobbanást.

 • Márpedig egy gamer kártya nem belépő szintű, alsó-középkategóriás termék!
 • Egy-egy alkatrész/periféria gamer verziója pedig bizony többszöröse is lehet az egyszerű, „fapados” társának. Itt jön a képbe a kiterjesztett garancia, hiszen hónapokig jártunk utána, mire összeválogattuk az alkatrészeket, és egy vagyont költöttünk a gamer gépre.
 • Ennél a pontnál még persze nem áll meg a folyamat, az évek során „kalapálgatjuk” bővítgetjük, ezzel igyekszünk fenntartani a gép szintjét.

Az ördög viszont soha nem alszik! Ha már ennyi időt, energiát, és rengeteg pénzt áldoztunk a gamerségre, érdemes egy kisebb tétellel bebiztosítanunk az eszközeinket akár egy baleseti garanciával, hogy ne járjunk pórul még akkor sem, ha éppen vesztésre állunk.