A takarítógépek bűvöletében

/ május 31, 2021/ Takarítás, Tanácsadás

A tisztítóberendezések, takarítógépek technológiája az elmúlt évtizedek során rengeteget fejlődött. A kereskedelmi és egészségügyi ingatlanok, vendéglátóipari és élelmiszeripari üzemegységek mellett mára az otthonokban is előtérbe került a hétköznapi takarítás mellett a fertőtlenítő takarítás és a szőnyegek, kárpitok mélytisztítása. A nagyüzemi/ipari kapacitással bíró készülékek, komplexebb takarítógépek megjelentek civil szegmensben is.

A speciális takarítógépek már elérhetők otthonkompatibilis méretben is.

Nagyüzemi kapacitás otthonkompatibilis méretben

Mindannyian kerülgettünk már kisebb autó nagyságú takarítógépeket a diszkontáruházakban. Valószínűleg mind elképzeltük azt is, hogy mennyivel egyszerűbb volna egy ilyen multifunkciós “tisztítótraktor” nyergébe felülve, sebtiben végigmenni a lakáson. Egyszerűbb az út a pormentes otthon felé.

Vagy mégsem?

Ezek a takarítógépek speciális tisztítóberendezések, kifejezetten nagy terek gyors és hatékony takarítására fejlesztették őket.

Ilyen például:

 • Nagynyomású gőztisztítógép,
 • Padlópolírozógép,
 • Oldószeres extrakciós gép,
 • Rotációs padlótisztítógép,
 • Csempe-és fugatisztító gép.

A csempe- és fugatisztítógép a füdő és a konyha hidegburkolt felületeinek fertőtlenítésére, tisztítására alkalmas.

Otthon, a számtalan apró zugban, lépcsőfordulóban- és feljáróban, tenyérnyi kamrában és az annál alig nagyobb félszobákban semmi hasznukat nem vennénk. Még az előszobába sem férnek be! Mindaz a tudás és technológia viszont, amivel a nagyüzemi takarítógépek és tisztítóberendezések rendelkeznek, elfér egy sokkal kisebb, kifejezetten lakásméretűre optimalizált géptestben is.

Takarítógépek csakis a megfelelő felületekhez

A tapasztalat azt mutatja, hogy a specifikus, azaz egy, maximum két funkcióval rendelkező takarítógépek sokkal jobban teljesítenek otthon azon a néhány területen amire valók, mint a multifunkciós gépek a maguk szerteágazó tudásával. 

Feltéve, hogy valóban azokon a felületen, és csak azokon használjuk, amire tervezték őket.

Vegyük példának a nagynyomású gőztisztítógépet

Igazi sztárrá vált a takarítógépek között, hiszen gyerekjátéknak tűnik vele a takarítás, óriási a kereslet rá.

Valóban impozáns, ahogy a reklámban megszabadítja a kocsibeálló térköveit, a lakókocsik és kerti bútorok viharvert felületeit, a teherautók platóit, az autó karosszériáját a piszoktól, szennyeződésektől, penésztől. A reklám nem túloz, ez az eszköz tényleg erre jó. De csakis erre. 

A nagynyomású gűztisztító csakis azokon a felületeken alkalmazható, ahol nem károsíítja a burkolatot.

Az már a vásárló saját maga által megálmodott analógiája, hogy akkor biztosan használható a házon belül is. Részben ez így is van, de az, hogy milyen felületeken használhatjuk a gőztisztítót, nagyjából be is határolja a lehetőségeinket.

Kizárólag a praktikus méretű és teljesítményű gőztisztítót érdemes használni, de csak ott, ahol a forró gőz nem okoz kárt a felületeken:

 • A magasnyomású gőztisztítóval soha, semmilyen körülmények között se essünk neki például az ülőgarnitúrának, szőnyegnek, mert a forró gőz teljesen tönkreteheti a kárpitot, drapériát, a drága gyapjúszőnyegről, selyemperzsáról nem is beszélve.
 • Egyes függönytípusok jól viselik a forró gőzt, míg mások egyenesen rosszul, ezt a függöny címkéjén tudjuk ellenőrizni.
 • A hidegburkolatú padlófelület – kő, márvány, gránit, terrakotta, kerámia, műkő – valószínűleg elbírja a hőt és a nyomást, de azért ellenőrizzük a gőztisztító használati utasításában, hogy melyek a kivételek.
  • Csakis ép fugázattal rendelkező hidegburkolaton használjuk!
 • A nappaliban lerakott teakfa, tölgyfa, vagy mahagóni padló nem lesz hálás a forró gőzös gondoskodásért.
 • A hétköznapi, fahatású laminált padlólap, a parafa dekor- vagy szigetelőréteg pedig egyenesen kegyelemért könyörög,
 • A faforgácsból préselt laminált bútorlapból, vagy furnérozott, festett, fóliázott MDF bútorlapból készített konyhapult és konyhabútorok sem fogják megköszönni, ha nagytakarítás címén nekiesünk a gőztisztítóval.
 • Szintetikus flexibilis felületeken – epoxi, poliolefin, PVC, PUR, laminált padlólap, elasztomer (gumi, latex, egyéb csúszásgátló) meg se próbáljuk használni a magasnyomású gőztisztítót.

Gőztisztító helyett mit mivel, hogyan?

 • Ha mindenképpen alaposan szeretnénk kitisztítani a lakás textilfelületeit, akkor szőnyeg- és kárpittisztítógépet használjunk erre a célra.
 • A természetes flexibilis padlóhoz (fa, linóleum) és a szintetikus, valamint elasztomer felületekhez pedig száraz-nedves porszívót, vagy robotporszívót.
 • A kezeletlen parafa felületeken csakis száraz tisztítást végezzünk, a nedves takarítás kerülendő. 
  • A parafa felület takarítására és karbantartására a vízmentes – olajos oldatok, keményviaszos kezelés – tisztítás és ápolás alkalmas.

Az érzékeny textilfelületeken a szőnyeg- és kárpit tisztítására alkalmas takarítógépek használhatók.

Ipari takarítógépek hálózati áramról?

A nagyipari gépek házi alkalmazása ellen szól az is, hogy az ipari teljesítmény általában ipari áramot igényel. Egy átlagos otthon 220V-os hálózati feszültsége nem elegendő egy nagyüzemi teljesítményű gép működtetéséhez, sőt. Nagyobb kárt csinál, mint hasznot.

Szerencsére már hálózati feszültségről üzemelő takarítógépek is elérhetők. Az áramellátás kérdése kifejezetten fontos tényező például a porszívó esetében, ami a leggyakoribb takarításra használt eszközünk.

Az ipari porszívó pro és kontra

Az eredetileg létesítmények száraz takarítására tervezett ipari porszívók 220V-os hálózati feszültségről működő verzióival könnyebb és gyorsabb otthon takarítani, hiszen:

 • A hagyományos háztartási porszívóhoz képest nagyobb a szívóerejük és nem kell egy takarítás során háromszor kiüríteni a tartályt.
 • A vezetékük is jóval hosszabb.
 • Emellett számos olyan funkcióval és kiegészítővel rendelkeznek, ami lehetővé teszi a nehezebben elérhető területek alaposabb és hatékonyabb takarítását.

De hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolgunk:

 • Termetesebbek, nehezebbek.
 • Használaton kívül sokkal nagyobb helyet foglalnak el.
 • A nagyobb teljesítmény egyben nagyobb áramfogyasztást is jelent.

Mielőtt tehát a felfedezés örömének hatása alatt, a takarítógépek bűvöletében impulzusvásárlásba sodorjuk magunkat, fogjuk vissza a lendületünket és vizsgáljuk felül az igényeinket. 

Az ipari takarítógépek a kifejezetten nagy terek gyors és hatékony tisztítására tervezett modellek.

Milyen takarítógépek segíthetnek valójában?

 • Amire tényleg szükségünk van, tehát rendszeresen – hetente/havonta legalább egyszer! – fogjuk használni.
 • Működik a lakossági elektromos hálózatról is (nem igényel ipari áramot).
 • Az otthonunk elektromos hálózata elbírja a takarítógép teljesítményét.
 • A takarítógép rendelkezik a megfelelő szervízháttérrel, plusz a tartozék-, kiegészítő- és cserealkatrész pótlás lehetőségével a határainkon belül.

Tekintve, hogy ezek a takarítógépek jóval borsosabb áron érhetők el, mint egy egyszerű porszívó, a kiterjesztett garancia és a baleseti garancia megkötése fontos és kihagyhatatlan lépés kell, hogy legyen.