A hűtőszekrény gyors és hatékony nagytakarítása

/ június 9, 2021/ Hűtőszekrény

A hűtőszekrény tisztítását, takarítását sokszor csak tologatjuk magunk előtt, mert nehéz és fárasztó feladatnak tűnik. Valójában egyáltalán nem az, feltéve persze, ha úgy tároljuk az élelmiszereket és alapanyagokat, ahogy kell, és nem hagyjuk a frissen kilöttyent foltokat beszáradni.

A hűtőszekrény nagytakarítása abban az esetben nem jelent igazán nagy munkát, ha a napi és heti takarítást sem hanyagoljuk el.

Milyen gyakran szükséges a hűtőszekrény tisztítása?

Minél tovább halogatjuk, annál alaposabb tisztításra lesz szükség. Ezért a napi és heti takarítást se mellőzzük, ha valóban hatékonyan és gyorsan akarunk végezni a havi hűtő nagytakarítással.

  • A kilöttyent levek és egyéb “akut” maszatok – szószfoltok, húslé, zsíros szennyeződések – eltávolítása minden esetben legyen azonnali. Ne várjuk meg, amíg a folt rákövesedik az üveglapra.
  • A heti hűtőtakarításkor:
    • nézzük át a kibontott élelmiszerek lejárati idejét, 
    • amit lehet használjunk fel, 
    • ami lejárt, azt távolítsuk el a hűtőből, és 
    • alaposan törölgessük át a polcokat és fiókokat hűtőtisztító-folyadékkal.
  • A hűtőszekrény nagytakarítására legalább havonta egyszer kerítsünk sort, főleg, ha a heti takarításra nincs időnk. 
  • Ha a heti minitakarítást rendszeresen el tudjuk végezni akkor a nagytakarítást akár 3-4 hónapra ki tudjuk tolni.

A hűtőszekrény nagytakarítása

Tekintve, hogy a hűtőgép nagytakarítása azzal jár, hogy teljesen kipakoljuk a belső teret, elhúzzuk a hűtőt a helyéről, fennáll a veszélye annak, hogy mindeközben a hűtő megsérül. A balesetekre azonban nem vonatkozik sem a gyártói, sem a kiterjesztett garancia. A baleseti garancia viszont igen, ám ennek részleteiről és feltételeiről nem árt előre tájékozódni a Business Box Fogalomtárában.

A belső tér

Az a legcélszerűbb, ha felállítunk egy számunkra praktikus rendszert és ahhoz tartjuk magunkat. (Mielőtt magát a takarítást elkezdenénk, természetesen az élelmiszereket ki kell pakolni a hűtőből.)

A hűtőszekrény belső terének tisztítása legyen napi és heti rendszerességű, ha nem túl kiterjedt a piszok.

  • Ne használjuk a szivacs durva, dörzsölőlappal ellátott felületét se a belső térhez, se a tartozékokhoz.
  • A szódabikarbóna, ecet és citromlé, bár hagyományos módszerek és kitűnően beválnak például a mikrohullámú sütő esetében, a hűtő belsejéhez nem tiltottak, de nem feltétlenül praktikusak. (A szódabikarbóna szemcsés, az ecet és a citromsav pedig maró hatású anyag.)
  • Ha olyan maszatos a belső tér, hogy súrolószert igényelne, a hűtő összes polcát, fiókját és egyéb tartozékát emeljük ki és áztassuk be mosószeres vízbe.
  • Ha nem túlzottan maszatos, akkor egyenként tisztítsuk meg a tartozékokat, de arra azért ügyeljünk, hogy alaposan töröljünk át mindent száraz, puha törlőkendővel, mielőtt visszakerülnek a hűtőbe.

A hűtő külső része

Mielőtt nekilátunk a hűtőgép külső felületének tisztításához, áramtalanítsuk a gépet.

A hűtő inox felületét az erre a célra tervezett tisztítószerekkel töröljük át.

  • Hagyományos hűtőszekrény esetében enyhe mosószeres vízzel töröljük át az ajtót és a hűtő oldalát, tiszta vizes kendővel öblítsük, majd száraz kendővel töröljük át.
  • Ha olyan hűtőszekrényünk van, ami rendelkezik külső, digitális panelekkel, azokat a számítógép- és telefonkijelzőkhöz használt speciális tisztítószerekkel, majd puha, száraz, mikroszálas kendővel töröljük át.
  • Ha a hűtőgép rozsdamentes acél (inox) felülettel rendelkezik, különösen fontos a szemcsés súrolószerek mellőzése.
    • Használjunk olyan tisztítószert, amit kifejezetten ehhez a felülettípushoz terveztek.
  • Évente egy alkalommal, ha a felület megkívánja, és nincs rajta olyan bevonat, ami ezt tiltaná, polírpasztával, vagy -habbal töröljük át a külső felületeket.
    • Vigyázzunk, hogy a polírozáshoz használt alapanyagok véletlenül se kerüljenek rá a digitális panelekre, érintőfelületekre.

A hűtő digitális paneljeit speciális a számíítógép kijelzőjéhez tervezett tisztítószerrel töröljük át.

Jég- és vízadagoló

  • A beépített jég- és vízadagolót nedves, majd száraz kendővel töröljük át. 
  • Ne használjunk vegyszereket!
  • Ha penészfoltokat találunk:
    • előkerülhet a szódabikarbóna, amiből 2:1 arányú pasztát készítünk vízzel, és alaposan áttöröljük a penészes felületet,
    • majd tiszta vízzel töröljük át az adagolót.
    • Ügyeljünk, hogy a szódabikarbónás, szennyezett víz ne kerüljön be a vízelvezetőbe.

A mélyhűtő

Csak akkor álljunk neki a mélyhűtő takarításának, ha teljesen leengedett.

  • Ne kapargassuk a jeget, mert megsérthetjük a fagyasztó belső felületét.
  • Alaposan töröljük át a tisztítószeres, majd tiszta vizes kendővel, utána töröljük szárazra.

Fontos!

Kizárólag ép csomagolású, érvényes lejárati idejű élelmiszert tegyünk vissza a fagyasztóba.

A hűtőszekrény hátsó része

A hűtő hátsó részét elég évente egy-két alkalommal letakarítani. Ehhez általában szükséges a hűtő kihúzása a helyéről. Beépített hűtőgép esetében ez némivel részletesebb szervezést kíván, de nem megoldhatatlan feladat.

  • Az áramtalanítás után távolítsuk el a port a hátsó panelről, 
    • ha szükséges porszívózzuk át alaposan.
  • Soha ne fröcsköljünk vizet, folyékony tisztítószert a hátsó panelre!

Milyen tisztítószerek, vegyszerek nem használhatók hűtőtisztításra?

Soha ne használjuk a hűtőszekrény belső és külső felületéhez a következő anyagokat és eszközöket:

  • Szemcsés tisztító- és súrolószerek,
  • Durva vegyszerek: megrongálják az inoxfelület védőbevonatát, ami a későbbiek folyamán áramütést okozhat.
    • Hideg zsíroldó,
    • Maró hatású savak és lúgok,
    • Benzol,
    • Fehérítő,
    • Hígító,
    • Aceton,
    • Alkohol,
    • Ammónia,
  • Ablakmosófolyadék/üvegtisztító: csíkokat hagy a rozsdamentes acél felületen
  • Egyéb, tűzveszélyes anyagok,
  • A szivacs dörzsölőfelülete,
  • Súrolókefe,
  • Fémdörzsi.

Mindebből következik, hogy amikor kiválasztjuk a hűtőszekrény tisztításához használandó anyagokat, minden esetben győződjünk meg arról, hogy az összetételükben nem szerepelnek az előbb felsorolt anyagok.