A felhőszolgáltatások kora

/ június 21, 2021/ Számítástechnika

Mióta körülbelül 35 éve Magyarországot is elérte a komputerláz, egyre több ember számára lett alapértelmezett életforma a digitális lét. Olyannyira átszőtte életünket, hogy még a szociológiába is beszűrődött a fogalom, hiszen nem véletlenül nevezünk egyes generációkat digitális bennszülötteknek. Még mindig vannak olyan emberek, akiknek csak játékot és szórakozást jelent a digitális világ, de nem hunyhatunk szemet a tény felett: társadalmunkban minden adat. Az adatok jelentős része bizalmas/személyes, melynek tárolására, megosztására és védelmére jelenleg a legalkalmasabb platformot a felhőszolgáltatások biztosítják.

A felhőszolgáltatások nemcsak rendszervisszaállítási pontként, de személyes és céges adattárolásra, megosztásra,, projektmenedzsment támogatáshoz is támogatást nyújtanak.

Hogyan működnek a felhőszolgáltatások?

Röviden: a felhőszolgáltatást egy olyan hálózat vezérli, ami egy virtuális környezetben -ezt nevezzük felhőnek-, működik a helyi eszközök, például a számítógépek tárhelye helyett. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezentúl nem kell kiterjesztett garancia vagy baleseti garancia szerződést kötni a laptopra, okostelefonra. 

 • Bár az adat nem a készüléken van eltárolva, attól az még kezelőfelületként és fizikai portálként működik. 
 • Ha megsérül, és nincs a közelben másik szinkronizált eszközünk, nem fogjuk elérni a felhőben tárolt adatainkat.

Milyen felhőszolgáltatások érhetők el jelenleg a piacon?

Bár legtöbben adattárolásra, fájlmegosztásra használjuk a felhőszolgáltatást, ennél lényegesen nagyobb a piaci kínálat. A felhőszolgáltatások hat, egymástól eltérő, de összefüggő területen teszik hatékonyabbá, kényelmesebbé az életet.

A különböző felhőszolgáltatások lefedik a teljes privát, kis- és nagyvállalati szférát.

Software-as-a-Service (SaaS)

Valószínűleg a felhőszolgáltatások legismertebb szegmense. Lényegében a SaaS-termékek online továbbítják az adatokat, amelyek bármely eszköz böngészőjéből hozzáférhetők. Az egyszerű használat, az előzetes, előfizetésen alapuló árképzés és az alacsonyabb költségek miatt a SaaS az üzleti és technológiai ágazat egyik legvonzóbb szektora.

Az üzleti és technológiai ágazat hihetetlen fejlődése többek között a hatékony felhőszolgáltatásoknak is köszönhető.

A közelmúltban vált szélesebb körben ismertté például a Zoom felhőalapú szoftverplatform, amit audio- és videokonferenciákhoz fejlesztettek:

 • A Zoom-on nemcsak élőzni lehet, 
 • de el is menti az online értekezleteket a felhőbe, 
 • hogy a felhasználók bármikor és bárhol hozzáférhessenek.

Infrastructure-as-a-Service (IaaS)

Az IaaS virtualizált számítástechnikai infrastruktúrát nyújt, amely teljes egészében az interneten keresztül kezelhető. Az IaaS-t általában alkalmazásfejlesztés tesztkörnyezetként, website hostként, sőt, adatelemző platformként használják. Népszerűsége a zökkenőmentes üzletmenet és projektmenedzsment optimalizálásnak is köszönhető.

Ezen a területen az egyik piacvezető a DigitalOcean, melynek IaaS platformja például az új termékek bevezetésében, kezelésében támogatja a projektmenedzsmentet:

 • Az IaaS platform alatt a felhasználók több virtuális gépet is létrehozhatnak másodpercek alatt,
 • ezek a virtuális környezetek az adattárolási igény és a bejövő forgalom alapján méretezhetők, bővíthetők.

Platform-as-a-Service (PaaS)

A platformkezelő felhőalapú számítási modellek fejlesztőkészleteket, alkalmazáskezelési jogosultságokat és adatbázis-eszközöket biztosítanak a felhasználók számára. Alapértelmezett helyzetben a virtuális erőforrásokat kiépíteni, telepíteni, elindítani, felügyelni kell. A tárhely, az adatbázis-biztonság és az adattárolás kiszervezésével viszont a vállalatok jelentős erőforrást takarítanak meg pusztán azzal, hogy letehetik a hosszú távú beruházás terhét, nem is beszélve a fenntartás energiaköltségeiről.

A PaaS felhőszolgáltatások közül talán a legismertebb az Amazon Web Services:

 • Az AWS Lambda lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy bármilyen alkalmazás vagy háttérszolgáltatás kódját futtassák szerverek kiépítése vagy kezelése nélkül. 
 • A felosztó-kirovó modell folyamatosan skálázódik az üzleti vállalkozásokkal együtt, hogy az adattárolás és- használat valós idejű változásaihoz igazodjon.

Fájlmegosztás és adattárolás

Előnye, hogy magánszemélyek és vállalkozások a saját számítógépes rendszerüktől független adatközpontba szervezhetik ki az adattárolást és megosztást. Ezek a felosztó-kirovó modellek az aktuális igények alapján biztosítják például a hozzáférések beállításait, de tökéletesen ellátják a biztonsági mentés és rendszer-visszaállítás (backup) funkcióját is.

Az adattárolás és fájlmegosztás felhőszolgáltatásai akár egyszerű e-mailfiókhoz kapcsolt szolgáltatások is lehetnek.

Ilyen ismert fájlmegosztó és adattároló felhőszolgáltatások például:

 • OneDrive, 
 • Google Drive, 
 • DropBox.

Big Data Analytics

Egyetlen kíváncsiságtól fűtött kattintásból legalább 150 adatot képes generálni az internet. Ennek köszönhetően találkozunk a minket érdeklő témákkal a közösségi oldalakon, vagy egy-egy cikk olvasása közben olyan hirdetésekkel, melyeket a keresési előzményeink alapján kalkulálva sodort az utunkba a kereső. Az adatok tárolásához, elemzéséhez hatalmas tárhelyre van szükség, sokan fordulnak tehát a felhőszolgáltatások nyújtotta kapacitáshoz és biztonsághoz.

MInden egyes kattintásuk rengeteg adatot generál, melyek biztonségos tárolása szintén a felhőszolgáltatások hatékonyságát dícséri.

Ilyen szolgáltatást nyújt például a Civis Analytic:

 • A cég egyedi fogyasztói elemző szoftvert tervez prediktív algoritmusok és több tudományterület ( szociológia, pszichológia, keresőoptimalizálás) eredményeinek felhasználásával azoknak a vállalatoknak, akik az ügyfeleik vásárlói szokásaiba mélyebb betekintést kívánnak.

Adatvezérlés és kiberbiztonság

Az adattárolás és fájlmegosztás, az Iaas, Paas, SaaS csupán a felhőszolgáltatás egy-egy aspektusa, de egyik sem valósítható meg kiberbiztonság nélkül.

A felhőalapú szolgáltatást biztosító cégek megpróbálják felülmúlni és megelőzni a hackereket, ami azt jelenti, hogy egyre fejlettebb módszerekre van szükségük a bizalmas adatok védelmére.

E területen az egyik piacvezető a Forcepoint:

 • Olyan kiberbiztonsági eszközöket integrál például SaaS rendszerekbe, amelyek a biztonsági végpontok sebezhetőségét is csökkentik.
 • Így a kiberbűnözők kisebb eséllyel férnek hozzá a felhőben tárolt adatokhoz. 
 • Nemcsak privát hálózaton, de nyilvános felhőszolgáltatásokban is biztonságosan futtathatók a Forcepoint szoftverek.

Van-e hátránya a felhőszolgáltatások igénybevételének?

Nyilván. De széles körben elterjedt és egyre növekvő használátából ítélve számtalan előnye felülmúlja ezeket. Azt az előnyt például, hogy rugalmasabb és hatékonyabb, mint a helyi eszközön történő adattárolás, minden Netflix előfizető megérezhette, mióta a streaming szolgáltató 2016-ban átállt felhőalapú adattárolásra. Napjainkra sokkal több tartalmat képes valós időben közvetíteni, mint korábban, ami különösen a felhasználói csúcsaktivitás, például a sikersorozatok újabb epizódjainak élesedésekor kíméli az egyszeri nézőt a bosszúságoktól.