A hatékony mosás titka

/ június 25, 2021/ Mosás

A mosás korábban komoly fizikai erőt igénylő feladat volt, később a mosógépek, centrifugák, majd az automata mosógépek megjelenésével egyre egyszerűbbé és könnyebbé vált. Az automata mosógépek abba az illúzióba ringatják a felhasználókat, hogy tényleg nincsen semmi dolguk azon kívül, hogy beteszik a ruhákat a gépbe. Mintha a mosási címkék, pláne a makacs foltok, szennyeződések nem is léteznének. Mindent 40°C fokon mosunk, mert a mosószer azt ígéri, hogy már 40°C, sőt, 30°C fokon hatékony. Ez így, ebben a formában nem állja meg a helyét.

A hatékony mosás tika a hagyományok és a technológia kombinálása.

A ruhák szétválogatása mosás előtt

A ruhákat általában szín szerint válogatjuk szét, ám ez még nem elegendő a hatékony mosáshoz.

A színek és a foltok makacssága szerinti leválogatás után:

 • A mosási hőmérséklet és a centrifugálás fordulatszáma alapján is válogassuk szét őket,
 • Mérjük fel, hogy igényelnek-e előzetes folteltávolítást, majd
 • a program lejárta után aszerint válogassuk szét, hogy száríthatók-e gépben.
 • A szárítás/száradás után pedig aszerint hogy milyen hőfokon vasalhatók.

A ruhák szétválogatásával kezdődik a mosás.

A hurkolt alapanyagokat akár géppel, akár kézzel kötötték, horgolták, általában nem szabad vasalni. Az ilyen anyagokat fektetve és blokkolva szárítják, azaz még nedvesen formára igazítják és rögzítik, majd hagyják magától megszáradni.

Mindez sziszifuszi mikormenedzsmentnek tűnik, de a ruhák és a mosógép élettartama miatt is érdemes a szétválogatást komolyabban venni. Főleg annak fényében, hogy a kiterjeszett garancia sem érvényesíthető minden esetben.

Folteltávolítás mosás előtt

Anyáink, nagyanyáink idejében a mosást megelőzte az előkezelés, azaz, a:

 • folteltávolítás,
 • áztatás,
 • előmosás.

A két utóbbi szerepét mára már átvette az automata mosógép, ám az elsőt nem mindig oldhatjuk meg univerzuális folteltávolító adagolásával.

Szerencsére a kis kiszerelésű, speciális folteltávolítók a bor, olaj, tinta, paprikás zsír, penész és rozsdafoltokkal is megbirkóznak. Míg az univerzális folteltávolítók a mosószerrel együtt adagolhatók a mosás megkezdése előtt, addig a speciális folteltávolítókat a megadott utasítás szerint kell a foltra tenni és kivárni a hatóidőt.

Egyes esetekben, ha a folt nagyon makacs, akkor érdemes elvégezni az előkezelés teljes procedúráját, azaz, visszatérni a gyökerekhez.

A mosási címkék

A mosási címkék arról tájékoztatnak, hogy milyen hőfokon és egyáltalán lehet-e mosni, vasalni az anyagot, valamint, hogy nedves tisztítás helyett száraz/vegytisztítást igényel-e.

Kézi mosás

Ha a mosási címkén a kád szimbólumon egy kéz látható, akkor 40°C fokon, vagy még alacsonyabb hőmérsékleten, kizárólag kézzel mosható a textília.

Nem mindent lehet gépben mosni, a kézi mosás napjainkban is szükséges lehet.

A kényesebb textíliák egyáltalán nem moshatók mosógépben és nem is centrifugálhatók. Jellemzően a természetes gyapjú alapanyagok – mohair, alpaka, kasmír – , valamint a selyem igényli körültekintő gondoskodásunkat.

 • Ezek az alapanyagok alacsony hőfokon kézi mosást igényelnek,
 • Egyáltalán nem, vagy csak alacsony fordulatszámon lehet őket centrifugázni, és
 • szigorúan fektetve száríthatók.
 • Ellenkező esetben a textília összezsugorodik és/vagy kinyúlik.

Szintetikus alapanyagok mosása

A nagyobbrészt szintetikus alapanyagból készült textilek általában moshatók mosógépben, a címkén a kád szimbólumon található szám jelzi a maximális mosási hőmérsékletet.

Ezen kívül a kád szimbólum alatt található csíkok száma jelzi, hogy hányszor lehet öblíteni és centrifugázni:

 • Ha nincs sáv, akkor a szokásos módon centrifugálható és öblíthető.
 • 1 csík esetében a fordulatszámot csökkenteni kell.
 • 2 csík esetén enyhe mosást és szokásos centrifugálást igényel az alapanyag.

Szárítás

A mosási címkén négyzettel jelölik a szárítógépet, ha a négyzet belsejében kört látunk, akkor az anyagot lehet gépben szárítani.

 • A kör belsejében látható pontok jelzik a szárítás hőmérsékletét.
 • Minél több a pont, annál magasabb az alkalmazható hőfok.
 • Ha a négyzet belsejében lévő kör egy kereszttel, vagy átlós vonallal át van húzva, akkor az adott anyag egyáltalán nem szárítható gépben.

A mosószer és öblítő adagolása a mosás során

Ha nem megfelelően adagoljuk a mosószereket és az öblítőt, a ruhának kellemetlen tapintása és rossz szaga lesz, ráadásul a mosógépben kialakult lerakódások károsodást okoznak. Ha bizonyíthatóan a felhasználó hibájából, például helytelen mosószer-adagolás miatt károsodik a mosógép, akkor a jótállást nem tudjuk érvényesíteni.

A túl sok mosószer alapjaiban teszi tönkre a mosás hatékonyságát és nem mellesleg a ruhákat és a mosógépet is.

Túl sok mosószer

A mosószer felületaktív anyagai a szennyeződésekhez kötődnek. Ha túl sok a mosószer, túl sok felületaktív anyag marad szabadon a habban, ami a szövetszálakban megbújva az alapanyaghoz kötődik. Egyrészt szárítás után foltos lesz a ruha, másrészt ezek a felületaktív molekulák rendszerint szerves anyagok, amik bomlani kezdenek. Avas szagot árasztanak magukból még akkor is, ha az anyagot kivasaljuk. Ugyanez az öblítőkre is igaz. Ha túl sok az öblítő, a szövetlágyító adalékok a szövetszálak között megbújva elnehezítik az anyagot, és akadályozzák annak természetes légáteresztő-képességét.

Túl kevés mosószer

Ebben az esetben nincs elegendő mennyiségű molekula, ami megköti a szennyeződéseket vagy feloldja azokat. A szennyeződés a mosóvízben marad, és az öblítés során újra beférkőzik a szövetszálak közé. A szennyeződések bomlása során kellemetlen szag keletkezik, ha még vasaljuk is a ruhát, akkor ezeket a szerves anyagokat beleégetjük a szövetszálakba.

Öblítőt csak azokhoz az alapanyagokhoz adagoljunk, melyek valóban igénylik.

Túl kevés öblítő

Nos, máig vita tárgya, hogy kell-e egyáltalán öblítőt használni. Tény, hogy puha és könnyebben kezelhető, kényelmesebb lesz tőle a ruha. Az öblítő túladagolása viszont sokkal gyakoribb, mint a mosószeré.

Pusztán a jó illatért teljesen felesleges öblítőt használni, hiszen:

 • Egy kellemes illatú szappan a fehérneműs fiókban pont megfelel erre a célra, 
 • Ami a ruhákat illeti, nos a dezodor/parfüm úgyis elnyomja az öblítő illatát.

Öblítőt akkor érdemes alkalmazni, ha olyan alapanyaggal dolgozunk, ami eldurvul, nemezesedik, sprőddé válik a gyakori mosástól, például hurkolt anyagokat.

A mosógép integrált programjai megkönnyítik a mosást.

Összegzés

 1. Minden ruhagyártó feltünteti a mosási címkén az útmutatót.
 2. A mosószergyártók feltüntetik a csomagoláson az adagolási útmutatót, figyelembe véve a textília mennyiségét, a víz keménységét és a szennyeződés mértékét.
 3. A hagyományos előkezelési eljárás nem az ördögtől való!
 4. A mosószer és az öblítő nem csodaelixír, igenis szükséges a folteltávolítás.
 5. A mosógépgyártók előre beállított programciklusokkal, valamint rövidprogramokkal ás állítható fordulatszámmal támogatják a hatékony mosást.

Valójában, nekünk csak meg kell fogadni az útmutatásokat és aszerint kell eljárni.