Maradjon tökéletes a kerámia főzőlap

/ június 30, 2021/ Tanácsadás

A kerámia főzőlap az egyik legstílusosabb eleme a konyhának. A ragyogó felület azonban törődést igényel, amire általában akkor figyel fel az ember, mikor már túl késő. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyeket ha bevetsz, a te kerámia főzőlapod is hosszú távon szemet gyönyörködtető látványt nyújt majd. Persze az első és legfontosabb, mint az összes nagy értékű konyhai eszköz esetén, a kiterjesztett garancia, illetve a baleseti garancia megkötése.

A kerámia főzőlap ragyogó felülete flyamatos és odaadó törődést igényel.

Milyen edény való kerámia főzőlapra?

Értelemszerűen az egyik legfontosabb szempont az edények kiválasztásakor, hogy a főzőlappal kompatibilis alapanyagút válasszunk. Arra azonban sokan nem is gondolnának, hogy az edény formája, a felületének kialakítása is fontos szempont lehet.

A kerámia főzőlapon csakis az odavaló edényeket alkalmazzuk, különben megsérül a felülete.

 • Nagyon szuperek az öntöttvas edények, viszont a kerámia főzőlap borzasztóan allergiás az érdes felületére, így attól függetlenül, hogy az anyag maga használható lenne kerámia főzőlapon, kerülendő a használata, hiszen a legkisebb mozdulattal is végleg összekarcolhatjuk a meseszép felületet.
 • Nem kifejezetten jó ötlet az sem, ha olyan kerámia vagy kőedény eszközöket használunk a felületén, amelyeknek nincs lesimítva az alja.
 • Mind az öntöttvas, valamint a kerámia edényeket tartogassuk inkább a sütőben készíthető ételekhez.

Csakis a főzőlappal kompatibilis anyagú edényt használjunk a kerámiából készült felületen.

Szokások, amelyekkel tuti szép marad a kerámia főzőlap

 1. Sokaknak talán evidens, de biztos vannak, akik megfeledkeznek róla, hogy alaposan megtisztítsák az edények alját. Az edények alján lévő szennyeződések is tudnak csúnya nyomokat, vagy akár komoly sérüléseket is hagyni egy-egy főzés során, ami sajnos már nem csak esztétikai sebeket ejthet a készüléken, de akár el is ronthatja a főzőlapot.
 2. A kerámia főzőlap nem gombfoci pálya, úgyhogy az edényeket ne tologassuk, vontassuk a felületen, hanem emeljük fel. Emiatt azt is gondoljuk végig, mennyire pakoljuk meg az edényt, amit használni szeretnénk rajta, hiszen minél súlyosabb, annál nagyobb eséllyel karcolhatja meg a főzőlapot.
 3. Ha cukros anyagot főzünk és kilöttyen, ügyeljünk rá, hogy minél hamarabb töröljük fel. A szennyeződés ugyanis hosszú távon elég makacs, sárgás foltot hagy a felületen.
 4. Fontos az is, hogy ne tartsunk rajta olyan tárgyakat, amiknek nincsen ott semmi keresni valója. Ilyen például főzés közben a fakanál, amivel keverjük az ételt. Ahelyett, hogy a főzőlapra tennénk – amire ráéghet a fakanál nyoma –, tegyünk mellé egy kistányért vagy egy fakanáltartót.
 5. A sütőből kivett edényeket se a kerámia főzőlapra helyezzük el, hogy ott hűljön tovább, inkább tegyük a konyhapultra egy edény alátétre vagy konyharuhára.

A kilöttyent cukros szennyeződsé makacs, nehezen leszedhető, sárga elszneződést hagy a kerámiából készült főzőlap felületén.

Mivel tartsuk tisztán a kerámia főzőlapot?

 1. Először is arra kell odafigyelni, hogy amint szennyeződést látunk a felületen, minél hamarabb takarítsuk azt le onnan. Ezzel elkerülhető, hogy maradandó foltok keletkezzenek rajta.
 2. Másodszor pedig bármennyire vonzó, mert az edényeket is gyorsabban ki lehet vele tisztítani, még véletlenül se használjunk fémszivacsot, vagy ahogy sokan ismerik, dörzsit a kerámia felületen. A dörzsizésnek ugyanis biztosan nagyon csúnyán összekarcolt kerámialap lesz a végeredménye. Sütőtisztító habot, valamint súrolószert se vessünk be, mivel ezek pillanatok alatt összekarcolják a kerámiát.
 3. A makacsabb szennyeződések letisztításához igénybe vehetünk kerámia kaparót, amit a forró felület megtisztításához használhatunk. 

Csak a rendszeresen gondozott kerámia felület marad szép.

Fontos!

 1. Ügyeljünk rá, hogy a kerámia kaparó a penge teljes hosszában érintkezzen a kerámialap felületével, különben ezzel is könnyedén összekarcolhatjuk a kerámialapot. Az elhasználódott kerámia kaparót rögtön cserélni kell, hiszen ha az életlen eszközzel állunk neki a kerámialap tisztításának, pillanatokon belül kész a baj, és a visszafordíthatatlanul elcsúfított felület.
 2. A keret tisztításához használhatunk egy hétköznapi mosogatószivacsot mosogatószerrel, de csak a szivacsos felületével.
 3. Ha mindez megvan, célszerű vizes kendővel, majd száraz ruhával áttörölni a felületet – persze csak akkor, ha aznap már nem tervezünk főzni.

A felületet célszerű a kerámiához való speciális tisztítószerrel kezelni.

Így ápolhatod a kerámiáből készült főzőlapot

 1. Kaphatóak külön kerámia főzőlapokra fejlesztett ápolószerek, amelyekkel lekezelve a berendezés felületét, filmréteg képződik rajta. Ez segít a továbbiakban, hogy ne tapadjanak meg annyira a makacs szennyeződések, valamint csillogást biztosít a felületnek.
 2. A kerámia főzőlapon gyakran előfordul, hogy sárgás foltok alakulnak ki. Ezektől nem kell nagyon megijedni, hiszen ecetes vízzel vagy citromlével viszonylag könnyen eltávolíthatóak. Az ecetes vizet vagy a citromlevet egy ideig a felületen kell hagyni, majd letörölni.
 3. Ha ez nem válik be, akkor speciális szerekkel szüntethetjük meg a sárga foltokat a kerámia főzőlapon. Erre a célra kiválóak a nemesacél tisztítására alkalmas szerek, mivel ezek kíméletesen bánnak a felülettel, valamint hatékonyan szüntetik meg a kellemetlen foltokat.