Beépíthető konyhagépek

/ július 5, 2021/ Tanácsadás

A beépíthető konyhagépek olyan készülékek, amelyeket közvetlenül a konyhabútorokban helyezünk el. Ezek a konyhagépek általában sütők, főzőlapok, hűtőgépek, mosogatógépek, de akár szárítógépet, mosógépet is elhelyezhetünk így, ha nincs külön mosókonyha és/vagy a fürdőben nem férnek el.

A beépíthető konyhagépek helyét még vásárlás előtt pontosan tervezzük meg és mérjük ki a szükséges ráhagyással.

A beépíthető konyhagépek típusai

Beépíthetőség szempontjából három csoportba soroljuk a konyhagépeket.

 • Szabadon álló beépíthető készülékek:
   • Alapvetően bármelyik háztartási nagygép ide sorolható, ami önmagában is megállja a helyét, de ami akár el is helyezhető a konyhabútorok síkjában.
 • Integrált készülékek:
   • Közvetlenül a konyhaszekrénybe vagy munkapultba való beépítésre tervezett gépek,
   • Sok esetben nem is rendelkeznek különösebben esztétikus külső burkolattal, hiszen teljesen el vannak rejtve egy ajtópanel mögé, vagy tökéletesen belesimulnak a munkapult síkjába. Pl. mosógépek, mosogatógépek, hűtőszekrények, főzőlapok.
 • Munkapult alá beépített készülékek:
  • Kifejezetten a munkapult síkja alá tervezett készülékek – például sütők, mosógépek, mosogatógépek, borhűtők -, melyeknek a kezelőfelülete, munkafelülete látható marad.

Tekintettel arra, hogy nem kis kiadásról van szó, és a készülékek akár a beszerelés/beépítés során is megsérülhetnek, érdemes rájuk azonnal, a vásárlás után megkötni a baleseti garancia szerződést.

Hogyan építhetők be a konyhagépek?

A tervezés, mérés folyamata kihagyhatatlan lépés, még a vásárlás előtt. Új építésű ház/konyha esetében némileg egyszerűbb a dolgunk, átépítésre, újratervezésre váró konyha, felújításra váró lakás/ház esetében viszont alaposabb előkészületeket kíván.

Akár átépítés, felújítás, vagy újépítésű konyha esetében mindig végezzük el a konyhagépek biztonságos működtetéséhez szüséges méréseket.

Az elrendezés

Gondoljuk át, hányszor és hogyan fogjuk használni a konyháját:

 • mindennap egyszer,
 • naponta többször,
 • csak hétvégén,

Mekkora családról kell gondoskodni, milyen gyakran fogadunk vendégeket:

 • Alapvetően határozza meg a beszerzendő konyhagépek fajtáját, típusát, méretét, és kapacitását.

Az átépítés tervei mennyiben befolyásolják a konyha használhatóságát?

 • Konyhaszigetet tervezünk a falra szerelt munkapultok sora helyett?
 • Lesz-e elszívó berendezés, ha igen milyen típusú?
 • Hogyan befolyásolja a készülékek elhelyezése a mindennapi feladatok elvégzését?
 • Megvalósul-e a mosogató-tűzhely-hűtőszekrény háromszögében az akadálymentes mozgás, a kényelmes és hatékony munkavégzés??
 • Elbírja-e a konyhai elektromos hálózat biztosítéka a beépíteni tervezett konyhagépek összkapacitását, vagy érdemes a hálózatot is felújítani?

A szellőzés ellenőrzése

Minden elektromos készülék bizonyos mennyiségű hőt termel, ezért szüksége van szellőzésre, amit biztosítani kell az energiahatékony és biztonságos működéshez. Ez különösen az integrált gépeknél okozhat fejtörést, ha nem megfelelően számoltuk ki a ráhagyásokat.

A teljesen integrált konyhagépek esetében nemcsak a szellőzéssel, de az ajtó nyílásával is számolni kell.

Az ajtó nyílásának iránya

 1. A rögzített szerelvény azt jelenti, hogy az integrált konyhagép ajtaja a konyhaszekrény ajtaja is egyben, vagy ahhoz van rögzítve. A zsanér mindkettőt nyitja, azaz a két ajtó egyként mozog.
 2. A szabadon álló konyhagépek esetében a két ajtó külön külön nyílik, ezért a méréseknél több ráhagyással kell számolni.

A mérések

A következő mérésekre van szükség már a vásárlás előtt, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, amikor a beépítésre sor kerül.

 • Ne szabócentit, hanem rendes mérőszalagot használjunk a magasság (fentről lefelé) szélesség (oldaltól oldalig) és mélység (hátulról előre) megállapítására.
 • Sose a régebbi készülék méretét mérjük le, hanem a rendelkezésre álló, vagy tervezett hely méreteit.
 • A pontos méretek meghatározása után ki kell számolni a ráhagyásokat. A ráhagyások azért szükségesek, hogy a készülék és a bútorzat feszülése, sérülése nélkül, akadálymentesen tudjuk használni a gépet, például ki tudjuk nyitni az ajtaját.

Érdemes ezt a munkát bútorasztalos szakértő segítségével elvégezni, hiszen ő a konyhabútorok évszakfüggő, természetes hőtágulásával is kalkulál, míg ez egy átlagembernek csak ritkán jut eszébe.

Hol kapjanak helyet a konyhagépek?

Nyilván oda, ahol a használata hatékony és biztonságos. Ez még akkor is fontos, ha egyébként kötöttünk kiterjesztett garancia szerződést az új/régi háztartási gépekre.

A tűzhely, ha nem a konyhaszigetben kap helyet, tegyük külső falra a páraelszívóval együtt.

 1. A mosógép, mosogatógép, és a szárító a vízvezeték és a lefolyó közelébe kerüljön, a csaptelep, szifon, és a mérőórák elérésének akadályozása nélkül.
 2. A tűzhely, sütő és főzőlap beépítésekor a termelt hővel és a szükséges szellőzéssel számolva mérjük ki a ráhagyást. Érdemes ezeket a konyhagépeket egy külső falra tenni, vagy konyhaszigetbe integrálni.
 3. A főzőlap és a tűzhely sose kerüljön közvetlenül ablak elé, ajtó mellé, mert balesetveszélyes, valamint a sarokba, mert a használata és karbantartása, tisztítása nehézkessé válik.
 4. Tűzhely/mosógép/szárító és hűtő/fagyasztó sose kerüljön egymás mellé, mert akadályozzák egymás biztonságos és energiahatékony működését.

Az elektromos hálózat felülvizsgálata

Még a vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy a kiszemelt háztartási nagygép kapacitását elbírja-e a konyhai elektromos hálózat és a biztosíték. (Erre ugyanígy ügyelni kell akkor is, ha egy új kisgépet, például szendvicssütőt, vízforralót, robotgépet szerzünk be.)

 • Ellenkező esetben a több, párhuzamosan működő kis- és nagygép túlterheli a hálózatot. 
 • Jó esetben csak a biztosítékot csapja le, rosszabb esetben károsodhat a gép, és/vagy az elektromos hálózat.
 • Különösen régebbi építésű családi házak, bérlakások, panellakások esetében kell ellenőrizni, és ha szükséges felújítani az elektromos hálózatot.
 • A gépek bekötése előtt, a felülvizsgálat során annak is nézzünk utána, hogy van-e olyan egyéb helyiség a lakásban, ami közös hálózatra van kötve a konyhával.
 • Szerencsés esetben a helyiségek külön-külön hálózaton vannak.

Előfordulhat, hogy bár a konyhai gépek párhuzamos működésével nincs gond, de amint bekapcsolunk egy kisfogyasztót, például egy hajszárítót a fürdőben, vagy ventilátort, mobil légkondicionálót, páramentesítőt a nappaliban, a biztosíték – ha szerencsénk van – lekapcsol. Ilyen esetben általában az derül ki, hogy az említett helyiségek egy közös hálózaton vannak, aminek a kapacitása nem elegendő a kisfogyasztók bekapcsolásával ideiglenesen megnövekedett terhelés biztonságos működtetéséhez.

A lakás eektromos hálózatát még a konyhagépek beépítése előtt vizsgáltassuk felül vilanyszerelővel.

Éppen ezért érdemes például a lakásvásárlás/lakásfelújítás előtt megvizsgáltatni egy szakértővel az egész ház elektromos hálózatát. Ilyen esetben regisztrált villanyszerelőhöz forduljunk, mert egyes háztartási nagygépek, mint például a villanytűzhely beszerelését csak ők végezhetik el. Ellenkező esetben, ha bármi történik a készülékkel, nem érvényesíthető a jótállás, hiszen nem bizonyítható teljességgel, hogy a készülék volt a hibás.