Praktikus okostelefon alkalmazások nyaraláshoz

/ július 12, 2021/ Mobiltelefon

Amellett, hogy hol nyaralunk, hogy jutunk el oda, mit érdemes ott megnézni, milyen valutát és mennyit kell váltani, hol lehet jókat enni és inni, olyan alkalmazások teszik egyszerűbbé és élvezhetőbbé a nyaralást, melyek az okoseszközeink IT-biztonságáról is gondoskodnak, feltérképezik helyettünk az időjárást, vagy gyorsan és hatékonyan tudunk általuk kommunikálni egy számunkra idegen nyelven is. Vannak azonban kevésbé ismert alkalmazások, amelyekkel például megtérül a járatkésésből, kimaradásból eredő kárunk, ingyen szálláshoz jutunk vagy mosdót kereshetünk. Nézzük hát, milyen praktikus alkalmazásokat érdemes telepíteni még az utazás előtt!

Az okostelefon alkalmazások az útvonaltervezés, szállásfoglalás, járatfoglalás, és egyéb kötelező tevékenységeken túl a legegyszerűbb tevékenységek, pl. a mosdókeresés támogatásáig képesek segítséget nyújtani.

Az utazás megtervezése alkalmazások segítségével

A nyári pihenés már csak karnyújtásnyira van, ám minden izgalom ellenére az önmérséklet ilyenkor a legfontosabb. Az utazást, nyaralást ugyanis alaposan meg kell szervezni. Mivel az okoseszközök már alapértelmezett részei az életünknek, a róluk való gondoskodás, a baleseti garancia megkötése legalább annyira fontos, mint az utas- és poggyászbiztosítás.

A csomagolás

A mit és mennyit csomagoljak kérdéskör túlmutat a póló-farmer kombó világán. Kell majd alkalmi ruha, vagy elég lesz a rövidnadrág szandállal és egy lenge tunikával? Egyáltalán, milyen időre számítsunk; lesz eső? És milyen a páratartalom? Sokat kell majd helyben utazni a szállás és a konferenciaközpont/strand/látnivalók között?

A csomagolás támogató alkalmazások segítségével kisebb, ám praktikusabb ruhatárat állíthatunk össze.

A dilemmák feloldásának egyik nagyszerű eszköze a PackPoint intelligens csomagolás alkalmazás, ami:

 • A kiszemelt úticél időjárását alapul véve ad tippeket a ruhatár összeállításához, az utazás hossza, és a tervezett tevékenységek függvényében.
 • Ha még az utazás előtt hozzáadunk egy újabb úticélt, vagy plusz programot a tervhez, a PackPoint ennek megfelelően módosítja a csomag tartalmát és ajánl fel esetleges újabb ruházatot.
 • A mosodai szolgáltatás igénybevételének hozzáadásával módosítja a csomag tartalmát.

Utazásszervezés

Mennyire könnyítené meg a dolgunkat, ha volna olyan alkalmazás, ami minden foglalást, beleértve a járatokat, a szállást, autóbérlést, túrákat, éttermeket, látnivalókat hozzárendeli az útitervünkhöz? Ráadásul mindez még offline is elérhető lenne? A Triplt applikáció már a 30 napos free trial verzióban is használatba vehető erre a célra.

Szállásfoglalás alkalmazások

A szállodák, motelek, kempingek, apartmanok, és nyaralók szó szerint milliószám kínálják magukat, ám a választáshoz a címeknél azért többre van szükség. A Tripadvisor, Booking.com, Airbnb alkalmazásai lehetővé teszik a specifikációkra való szűrést, ezáltal megtalálhatjuk azt az ingatlant, ami valóban kielégíti minden igényünket.

Szállást azonban akár ingyen is találhatunk!

A Couchsurfing alkalmazás fejlesztőinek alapgondolata, hogy: Az idegen csak egy olyan barát, akivel még nem találkoztál.

Az ingyenes szállás lehetőségét kínálja fel a Couchsurfing app, ami szálláskeresőket és házigazdákat köt össze a világ minden pontján.

Az alkalmazás házigazdákat és szálláskeresőket fűz össze:

 • Amellett, hogy biztonságos és egyben szórakoztató módja az ingyenes szállás elérésének,
 • az utazás egy merőben új dimenzióját fedezhetik fel általa a vállalkozó kedvűek: 
  • minden egyes vendéglátónk regionális/lokális ismeretekkel rendelkezik, így az utazók megtapasztalhatják a helyszínek hitelesebb oldalát.

Az étterem alkalmazások

Az étkezés mindig függ az utazás céljától:

 • Lehet csak egy szükséges energiafeltöltés: két látnivaló között gyorsan betolunk egy szendvicset valahol, a helyi streetfood kínálatból. 
 • Az utazás elemi részeként a szállásunk által nyújtott lehetőséget és kínálatot vesszük igénybe. 
 • Egy gasztrotúra esetében viszont az utazás kifejezett célja, hogy felderítsük a helyi különlegességeket.

Az étteremkereső alkalmazások segítségével az igényeinknek megfelelő találatokra szűkíthetjük le a keresést.

Az tehát, hogy hol étkezünk, tervezést igényel még akkor is, ha csak azt akarjuk tudni, hol van a legközelebbi kifőzde, ahol van a megszokott hazai ízekhez hasonló kínálat, de minimum egy BBQ burger. Az OpenTable, Yelp, The Fork és a további hasonló étteremkereső alkalmazások többmillió lehetőséget kínálnak fel, a keresési találatokat pedig az intuitív szűrők segítségével tudjuk szűkíteni például a csoportméret, étkezési igények, az időrés és akár a zajszint, vagy állatbarát helyek függvényében.

Navigáció és útvonaltervezés

A Google Maps-et valószínűleg nem kell bemutatni, de a lokális, regionális látnivalókhoz és útvonaltervekhez érdemesebb a City Mapper alkalmazást használni. Ez utóbbi ugyanis részletesebb nézetet ad többek között a helyi közlekedési lehetőségekről, mely által intuitívabban tudjuk megszervezni a napjainkat.

Az úticélok függvényében ugyanis összehasonlíthatóvá teszi:

 • A helyi tömegközlekedést jegyárastól,
 • A telekocsi szolgáltatásokat viteldíjastól,
 • A kompjáratokat szintén jegyárastól.

Emellett:

 • Kerékpárutakat is felkínál, sőt, ha gyalog közelítjük meg a kiszemelt helyszíneket, még az időközben elégetett kalóriát is kiszámolja.
 • Azt is megmutatja, hogy az egyes metróállomásokon melyik kijáratnál érdemes a felszínre menni, hogy a célnál bukkanjunk fel.

A menetrend és útvonaltervezők nemcsak térképek, de hatékonyan támogtaják a regionális/lokális tájékozódást is.

Menetrendtervező

Repülő, vonat, busz, komp, autó, telekocsi, tömegközlekedés? 

 • Az árbecslés és közlekedési idő figyelembevételével kalkulál az összes tervező, ám a Rome2Rio ennél egy picivel azért többet nyújt, hiszen még abban is támogatást nyújt, hogy a járatszámot, vonalnevet, sőt, a sofőrinformációkat is előre lekérhetjük.
 • Aki külföldre utazik, annak nagy bosszúságot okoznak a járatkésések. Kivéve, ha az AirHelp alkalmazással kártérítési igényt nyújt be. 
  • Az USA és az EU területén működő szolgáltatáshoz csupán a beszállókártyát kell beszkennelni, és feltölteni a repülés részleteit. 
  • A kompenzáció mértéke akár 600EUR/700USD is lehet.

Mosdókereső

Bizony a szükség néha a legváratlanabb pillanatokban tör rá az emberre, és tekintve, hogy egy étterem nem nyilvános vécé, sehol sem veszik jó néven, ha csak be akarunk szaladni egy kis… kézmosásra. 

A Flushd mosdókereső alkalmazás azonban olyan hatékony és praktikus támogatást nyújt, ami a városnéző, múzeumlátogató, helyi nevezetességekre éhes turista számára kiemelt értékkel bír.

Az applikáció a térképnézet mellett a 190 000 különböző mosdóval kapcsolatos további információkat is a rendelkezésünkre bocsát. A vonatkozó díjak mellett például arról is értesülünk, hogy van-e pelenkázó, és hogy akadálymentesített-e a kiszemelt mosdó, vagy hogy kell-e kulcsot igényelni a használatához, esetleg pénzbedobós rendszerrel működik.

Egészség

Már nem elég csak bepakolni a hátizsákba, csomagtartóba, hiszen az elmúlt két év olyan változásokat hozott a mindennapi életünkbe, ami természetesen hatással van az utazásszervezésre is.

Amit mindenkinek érdemes letölteni, az egyrészt az Európai Uniós oltásigazolás, valamint az EESZT alkalmazás. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér eléréséhez Ügyfélkapu regisztráció szükséges, tehát, ha eddig nem tettük meg, akkor nyaralás előtt mindenképpen hozzunk létre egy felhasználói fiókot a www.magyarorszag.hu oldalon.