Okos kertészkedés

/ július 16, 2021/ Okoseszközök

Tökéletes kert a fotelból gombnyomásra? Igen! A mezőgazdasági termelésben a robotizáció és az automatizáció már nem csak utópisztikus kísérlet, hanem működő gyakorlat, és lassacskán ennek a családi házak kertjeire adaptált változata is mind inkább elérhető. De mit jelent pontosan az okos kertészkedés?

Az okos kertészkedés a különböző digitális ezsközök, alkalmazások és a hagyományos módszerek kombinálása.

Az okos kertészkedés csúcsa

Az okos kertészkedés végső soron nem pusztán arról szól, hogy automata öntözőrendszerünk van, vagy hogy a robotfűnyíró működése előre időzíthető. Még csak nem is merül ki annyiban, hogy tabletről vagy laptopról indítjuk el a kerti gépeket, berendezéseket – ennél jóval komplexebb, önszabályozó rendszerről van szó.

Így például a fent említett berendezések:

  • Akár össze lehetnek hangolva a tulajdonos digitális naptárával, a meteorológiai előrejelzéssel,
  • miközben egyes alkalmazások folyamatosan monitorozzák a növények aktuális fizikai körülményeit,
  • továbbá a berendezések saját műszaki állapotukat, és
  • ezek összességére reagálva indítják el az adott viszonyok között szükséges műveletet.

Az okos öntözőrendszer a kert igényeihez alkalmazkodva végzi a locsolást.

Azaz a fűnyíró vagy a locsoló nem kezd el működni, ha éppen kerti partit tartunk, és akkor sem indul be a locsolás, ha a meteorológia esőt jelez, bármennyire is száraznak érzékeli a rendszer a talajt. Ez a minden tekintetben összehangolt, automatizált és robotizált okos kertészkedési szisztéma persze legtöbbünknek a vágyott ideális cél, ami valóban helyettünk gondolkodik és gondoskodik a tökéletes kertről. Ám ha erre nincs is lehetőségünk, számtalan egyéb okos megoldás lehet segítségünkre a mindennapokban, legyen szó szobanövényekről, balkonról vagy a családi ház kertjéről.

Növénygondozás okos eszközökkel

Ha nem szeretnénk fejben tartani kertünk összes növényének ideális környezeti feltételeit, úgy mint tápanyagszükséglet, talajtípus, víz-, hő- és fényigényt, akkor komplex rendszertől függetlenül is találunk olyan eszközöket, melyek megteszik ezt helyettünk. Ilyen például a Flower Care nevű kis szerkezet, amely a növény mellé helyezve méri a fent említett környezeti adatokat, és jelzi a szükséges beavatkozást. Különösen jól használható beltéren vagy fedett teraszon, erkélyen, de bizonyos korlátokkal szabad téri kertben is alkalmazható.

Okos berendezések

A legalapvetőbb ezek között az öntözőrendszer és a robotfűnyíró. Az okos öntözőrendszer az automatizálás során figyelembe veszi nemcsak az időpontot, hanem a talaj nedvességtartalmát, a várható esőzést, a leadott víz mennyiségét áramlásmérővel akár zónánkénti bontásban.

Az okos fűnyíró csúcstechnológia esetén szintén integrálva van a komplex rendszerbe, de ha erre nincsen mód, a robotfűnyíró naponta vág néhány millimétert a fűből, és elszórja azt. Ez a “mulcs” a talajt betakarva védi azt a kiszáradástól, plusz visszajuttatja a tápanyagokat.

Robotfűnyíróból ma már elég széles a választék, de érdemes a nagyobb márkák közül választani, például: 

  • Bosch,
  • Gardena/Husquvarna,
  • Stihl,
  • Karcher vagy
  • az Al-Co gyártmányát. 

A robot fűnyíró miliméter nagyságú füvet hagy maga után, ami mulcsként szolgálja az okos kertészkedés módszertanát.

Mindezzel nemcsak a növényeinknek teremtünk ideális feltételeket, hanem a környezeti és energiatakarékossági szempontokért is sokat teszünk.

Okos alkalmazások növénygondozáshoz

Növényfelismerő alkalmazások

Számtalan okostelefonra letölthető alkalmazás van segítségünkre abban, hogy egy fotó alapján beazonosítsuk növényeinket, és azokról információkat kapjunk, némelyiknél gondozási tanácsokkal egyetemben. Ráadásul az appokon keresztül általában egy kertészkedő közösséghez is jutunk, és van, ahol a közösség tagjai is bővíthetik a tudástárat.

A növényfelimserő alkalmazások és kert menedzser szoftverek is a kertészkedés modernizálását támogatják.

Jó appok például:

  • A PlantNet,
  • A GardenAnswers és
  • A PlantSnap,

de rengeteg másikat is találhatunk.

Kertészkedés és okos menedzserek

Ha szeretnéd megtervezni akár a kerti munkákat, akár csak emlékeztetőt a szobanövények locsolásáról, ahhoz is többféle okos alkalmazás áll rendelkezésre.

  1. Egyszerű emlékeztetőre kiváló a Plantbook, a Gardening Companionban amellett, hogy összetettebb munkatervezésre is alkalmas, érdeklődési irány szerinti szöveges szakmai tartalmakat lehet gyűjteni és olvasni.
  2. Az egyszerű és összetett tervező és emlékeztető funkciókon túl speciális szolgáltatást is nyújt a GFinger, melyben a saját növényekkel és gondozásukkal kapcsolatos adatok, információk rögzíthetők, ami nagyon hasznos lehet hosszú távon.

A növények egészsége mellett tehát gondoljunk az okoseszközök rendszeres karbantartására, valamint a kiterjesztett garancia és baleseti garancia megkötésére, hiszen az alkalmazások jó állapotban lévő és jól karbantartott okostelefonon, tableten futnak hiba nélkül.