A túlhevülés megelőzése és kezelése az otthoni informatikai hálózaton

/ július 20, 2021/ Karbantartás

A felesleges hő kockázatot jelent, a rendszer elemeinek élettartamát csökkenti, a túlhevült számítógép áramkimaradáshoz, adatvesztéshez vagy tartós hardverhibához is vezethet. A túlmelegedés nemcsak az asztali számítógépeket érinti, hanem a laptopokat, a mobileszközöket és a teljes szerverhálózatot is. A következő módszerek segítenek a túlhevülés megelőzésében illetve kezelésében.

A túlhevülés megelőzése és kezeklése kardinális kérdés az elektromos ezsközök élettartam maximalizálásában.

Mennyire melegszik fel a számítógép használat közben?

A számítógép hőmérséklete a hardver összetevőitől függően változik, az egyes PC-k alkatrészeinek hőmérséklet-tartománya alapjáraton és terhelés közben is eltérő.

Például:

 • az i7 CPU hőmérséklete akár 105 °C is lehet,
 • míg a merevlemezek üzemi hőmérséklete alacsonyabb, kb. 70 °C.
 • a GPU (grafikai vezérlő kártya) hőmérséklete alapjáraton 45-63 °C,
  • játék vagy munka közben se haladhatja meg 80 °C fokot.

A rendszeres karbantartás szerepe a túlhevülés megelőzésében

A rendszeres karbantartás minden elektromos árammal működő eszköz és gép élettartamának maximalizálásában létfontosságú. A por ugyanis kvázi szigetelőként dolgozik ellenünk. Az, hogy eltömi a ventilátort “csak” másodlagos probléma, ám nem kevésbé fontos oka a leállásnak. Sok helyen látni nyitott házzal üzemeltetett asztali PC-t. Ez arra a téves elgondolásra vezethető vissza, hogy a nyitott ház jobban szellőzik, ami azonban csak elméletben állja meg a helyét. A gyakorlatban azonban a por és az egyéb szálló törmelék a levegő páratartalmának köszönhetően megtelepszik a számítógép belsejében.

 • A rendszeres karbantartás alapszintű, legegyszerűbb módszere a sűrített levegő használata, amivel – a környezettől függően – naponta, vagy hetente többször is át kell fújni a PC házát, majd becsukni azt.
 • Ugyanezzel a metódussal a laptopokat, a billentyűzetet, a monitorok szellőzőréseit is legalább hetente egyszer érdemes átfújni.
 • A laptopot hűtővenitlátoros tartón üzemeltessük.

A túlhevülés megakadályozásának másik módja a légáramlás maximalizálása

Ezt könnyen meg lehet valósítani, ha az asztali számítógépet olyan helyen használjuk, ahol a környezeti terhelés a lehető legalacsonyabb, például:

 • Nincs a közvetlen közelében olyan egyéb elektromos eszköz, ami számottevő hőt termel.
 • Elegendő helyet kap a számítógép ház szellőző kimenete, azaz nem zárt térben – például tömör szerkezetű polcon – tartjuk.

A környezeti terhelés minimalizálása mellett az asztali számítógép saját hűtőrendszerét támogathatjuk a következőképpen:

 • Amennyiben arra a PC háza lehetőséget ad, egy másodlagos hűtőventilátor beépítésével fokozhatjuk a légáramlást.
 • Ha erre nincs lehetőség, külső, úgynevezett tokventilátor csatlakoztatásával, vagy két házventilátor felszerelésével hűthetjük a számítógépet. 
  • Az első ventilátor a hűvösebb levegőt bejuttatja a gépbe, a második ventilátor pedig segíti annak eltávozását.

A plusz ventilátorok hozzáadása, akár beépítve, akár külső csatlakozással a túlhevülés ellen óvják a gépet.

A szerver túlhevülés megakadályozása

A számítógépekkel ellentétben a szerverek folyamatosan dolgoznak, azaz a hőleadásuk folyamatos, ráadásul egyéb gépek közelében vannak, így a túlhevülés kockázata magasabb, mint például egy laptop esetében. (Ráadásul a laptop túlmelegedését sokkal egyszerűbb megakadályozni!)

A szerverek túlhevülése két fogyasztói “hibára”vezethető vissza:

 • A hardvert megfelelő szellőzés nélkül zárják a tárolóba: 

(Ez minden esetben fogyasztói/felhasználói hiba, az ebből eredő kárt tehát sem a gyártói, sem a kiterjesztett garancia nem orvosolja.)

 • A légkondicionálást az emberi kényelemre optimalizálják, nem pedig a szerver védelmére: 

(Ez sok esetben kényszer szülte helyzet, hiszen nem minden otthonban oldható meg a szervernek a lakóhelyiségektől elszeparált tárolása.)

A szellőzés javításának egyik módja a szerverek sorbarendezése:

 • Ez biztosítja, hogy amikor a hideg levegő az elülső részen keresztül jut be, megfelelő módon távozik a hátsó részéből.
 • Akkor célszerű alkalmazni, ha nincs olyan különálló helyiség, amit a szerver számára megfelelő hőmérsékletre tudunk hűteni.

Ha viszont van ilyen helyiség, akkor ott a klímát ne a saját igényeinkhez igazítva állítsuk be.

Klíma vs. szerver

Az emberi igény szerint beállított komfort ugyanis elsősorban a hőmérsékletre összpontosít a páratartalmat viszont nem szabályozza. Az ingadozó páratartalom a statikus elektromosság “felhalmozódásához” vezet, ami károsítja a berendezést, a lecsapodó kondenzvíz pedig közvetlen kockázatot jelent a szerver számára. 

Az ingadozó páratartalom és a termelődő kondenzvíz közvetlenül károsítja az elektromos eszközöket.

Többek között ezért sem szabad a szervert olyan helyiségben működtetni, ahol:

 • Rendszeresen, naponta többször ablakot nyitunk, vagy 
 • Folyamatosan nyitva tartjuk azt, 
  • ugyanis így a páratartalmat nem tudjuk szabályozni. 

A szerver számára tehát egy olyan környezetet kell teremteni, ahol:

 • Minimális a páratartalom.
 • A környezeti hőterhelést és a működési paramétereket az optimális szinten tudjuk tartani.

Mindezt úgy érhetjük el, hogy a hagyományos split klíma, vagy mobilklíma helyett speciális, hűtővel ellátott szervertárolót használunk a szerver számára fenntartott helyen.

Figyelem!

A klímaváltozás egyik következménye, hogy a heves, hirtelen esőzések akár viharossá is fokozódhatnak (ahogy az történt nemrégiben a nyugat-európai országokban.) Éppen ezért a viharkárok megelőzése – köztük a túlfeszültség-védelem – megkerülhetetlen eleme az informatikai hálózat biztosításának.