Így változtatja meg az életed egy okosventilátor

/ július 22, 2021/ Légkondicionálás

Sokak talán az okoseszközök mellett is sci-finek tekinthetik az okosventilátorokat, pedig sem árfekvésben, sem technológiai szinten nem annyira elrugaszkodott eszközök. Nyilván a levegő hűtésében nem olyan hatékony az okosventilátor, mint egy klímaberendezés, azonban egy mobilklíma rugalmasságával varázsolhat kellemes levegőt a legelviselhetetlenebb kánikulában is.

Az okosventilátor a mobil és a split klíma komfortos alternatívája.

Klíma vs. okosventilátor

Repkednek a harminc plusz fokok, javában tombol a kánikula. Ilyenkor jóleső, testet és lelket is megnyugtató érzés lehet a 27-28 fokos érzés odabent. 

Sokaknak azonban ez nehezen elérhető állapot:

 • Egyrészt azért, mert a légkondicionáló készülékek, bár egyre kevésbé számítanak luxusterméknek, az üzemeltetésük eléggé költséges. 
 • Maga a légkondi beszerelés is meglehetősen körülményes, – főleg ilyenkor, amikor a szakemberek nagyrésze már hónapokra előre be van táblázva – nem beszélve a karbantartásukról.

Ma már az okosventilátor sokkal kényelmesebb és elérhetőbb alternatívát nyújt a légkondicionálóknál. Ilyen például a Dyson toronyventilátora is, amely állva maga mögött hagyja a légkondit.

Az okosventilátorok működése csendesebb, mint a hagyományos ventilátoré, vagy akár a légkondicionálóé.

Az okosventilátor gazdaságosan hűti a környezeted

Az okosventilátorok lapjai közt a legerősebb ütőkártya a költséghatékony üzemeltetés. Tudtad, hogy a tartósan működtetett klíma akár 42%-kal is növelheti a villanyszámládat? Ez egy óriási szám. Ha egy átlagos hónapban 10 ezer forintot költesz áramra, az olyan hőhullámos hetekben, mint amilyenek most a hátunk mögött vannak, hetente 1 000 forinttal emelkedhet a villanyszámlád.

Ezzel szemben egy okosventilátor 24 órás üzemeltetés mellett akár 1,3 kilowattórát fogyaszt, ami olyan 40-50 forint körüli összeget jelent. Naponta. Ez lényegesen jobb a légkondik napi több mint 140 forintos működtetési költségénél. Tehát akármennyire is nem megszokott technológiának tűnhet, az okosventilátor hosszú távon kifizetődő befektetés.

Ez az összehasonlítás részben csalóka, hiszen az okosventilátornak nem feladata, hogy a levegőt ténylegesen lehűtse. Sokkal fontosabb az, hogy a levegőt mozgatja. Azt se felejtsük el, hogy ha gyakran megyünk ki a lakásból, például a kertbe, akkor a légkondi által elért akár több mint 10 fokos különbség a belső és a külső hőmérséklet között, komoly megterhelést jelent a szervezetnek.

És még csak nem is drága

Nem csak hosszú távon, de árfekvésben is sokkal kedvezőbb egy okosventilátort vásárolni. Nincs olyan klíma, ami annyiba kerülne, mint egy jó minőségű okosventilátor. 110-140 ezer forintos beszerzési árával könnyedén felveszi a versenyt az alsó árkategóriás klímákkal, amelyeket csak nehézkesen lehet beszerelni, és rosszul beállítva, vagy rendszeres karbantartás nélkül akár még egészségkárosító hatással is bírnak.

Ahogy a nagyértékű eszközöknék, itt sem árt odafigyelni a vásárlói gondoskodásra, és még időben kötni egy kiterjesztett garancia vagy akár egy baleseti garancia szerződést.

Az okosventilátor rugalmasabb, mint egy légkondi

Ha eleve abból indulunk ki, hogy egy légkondit milyen nehéz üzembe helyezni, aztán karbantartani, máris tisztán látszik, milyen előnyökkel bír az okosventilátor.

 • Ezt a készüléket ugyanis bárhová lehet helyezni, nincs annyira helyhez kötve a működtetése, mint a beépíthető klímáké, ami ha egyszer be van szerelve, utána már elég nehezen mozdítható.
 • Pofonegyszerű tisztán tartani. Az okosventilátort egy nedves kendővel áttörlöd 30 másodperc alatt. A légkondit – ha van hozzá bátorságod – te tisztítod ki, de előbb óriási műgonddal leszeded a beltéri eszköz borítóját és a speciális légkondik tisztántartására szánt szerrel kezeled a gépet. Vagy hívsz egy szerelőt, aki vagy ráér még a nyáron, vagy majd jövő tavasszal. Legalább is gondolod te, hiszen addigra úgy is elfelejtődik – “Van még rá idő!”

A klímaberendezés rendszeres karbantartása némileg nehézkes feladat, amit általában magunk előtt tologatunk.

 • Egészséges. Az elhanyagolt légkondi rendkívül káros lehet az egészségre. Kórokozók, és akár penész is megtelepedhet a klímában, ezért célszerű évente kitisztítani a berendezést. Mindemellett viszont nagyon sokan vannak, akik érzékenyek a klímára. Ők akár meg is fázhatnak, miközben az odakint tomboló hőségben jól esne nekik is a kellemes hűvös. Az okosventilátoroknál egyik jelenségre sem kell számítani.

De mit tud még?

Az okosventilátorok alapvetően nem úgy működnek már, mint a hagyományos, lapátos ventilátorok.

Az okosventilátor működési elve nagyban különbözik a hagyományos, lapátos ventilátorétól.

 • Különleges technológiájuk az úgynevezett Air Multiplier technológia. 
 • Ennek a lényege, hogy a berendezés belsejében található lapát szívja át a levegőt egy gyűrűn, amelynek a kialakítása lehetővé teszi az egyenletes levegőáramlást. 
 • Mindezek mellett, számos okos ventilátor még a levegő tisztítását is elvégzi.
 • Az okosventilátorokat azonban úgy tervezték, hogy minimális hangkibocsátás mellett működjenek. (Sokan azért is ellenzik a klímát, mert a levegőáramlás intenzitásától függően viszonylag zajos lehet.)
 • A fentiekhez hozzátéve az okosventilátor további óriási előnye, hogy, mint minden okoseszköz, ez is időzíthető. 
 • A ventilátor vezérlése ráadásul teljes mértékben távirányítón keresztül történik, így a szoba túloldaláról is kényelmesen kezelhetjük az eszközt. Ha ez nem volna elég, és már a kellemes levegőjű szobába szeretnél érkezni – mondjuk a dolgozószobádba –, akkor akár az időzített üzemmóddal is elérheted ezt.