A beltéri, hordozható párásító karbantartása

/ július 27, 2021/ Karbantartás

A párásító nemcsak télen hasznos, amikor a fűtéstől száraz levegő hatását ellensúlyozza. A nyári hőségben is arra kell törekedni, hogy 30-50%-os legyen a lakásunk páratartalma, hiszen a nyálkahártyák – szem, orr, száj, légzőrendszer – akár tartósan is károsodhatnak, ha túl száraz és meleg a levegő. A páratartalom ellenőrzése mellett a beltéri párásító rendszeres karbantartásával biztosíthatjuk az egészséges levegőt otthon.

A beltéri párásító rendszeres karbantartásával optimalizálhatjuk otthonunk levegőjét.

A beltéri páratartalom ellenőrzése

A páratartalmat a higrométerrel tudjuk ellenőrizni, de a beltéri párásító karbantartása legalább olyan fontos.

A beltéri páratartalom nem haladhatja meg az 50%-t, hiszen:

 • A levegő nedvességtartalma különböző ágensek táptalajává válhat, legyen szó penészgombáról, vagy a legionella baktériumokról akár.
 • A 60%-nál magasabb páratartalom pedig a levegő nedvességtartalmának lecsapódását (kondenzációját) okozza, ami idővel szerkezeti károsodáshoz vezet és szintén táptalaja a gombáknak, baktériumoknak.

(Ma már lehet kapni olyan párásító készüléket is, ami érzékeli a helyiség páratartalmát, és kikapcsolja a gépet, ha az a megfelelő szintet eléri.)

Miért szükséges a beltéri párásító rendszeres karbantartása?

Az elhanyagolt készülék belsejéből baktériumok, gombák, vegyszerek és ásványi anyagok kerülnek a levegőbe.

 • A részecskék belélegzése irritálja a tüdőt.
 • A tartós szennyeződés influenzaszerű tüneteket, tüdőgyulladást és legionárius-betegséget okozhat.
 • Az esetleges allergének az arra érzékenyeknél még súlyosabb reakciót válthatnak ki.

Párásítók alaptípusai

Központi párásító: 

 • Az ilyen eszköz a lakás vízvezeték-hálózathoz, a fűtéshez és a légkondicionáló-rendszerhez kapcsolódik, minden helyiségében gondoskodik az optimális páratartalomról. Kényelmes hiszen nem kell utántölteni. 
 • A rendszer karbantartásához célszerű szakember segítségét igénybe venni, hiszen a gyártói garancia megőrzése fontos a számunkra.

Ha a karbantartási és szerviz költségeken hosszú távon is szeretnénk időt és pénzt megtakarítani, a kiterjesztett garancia megkötésével akár évekre bebiztosíthatjuk magunknak a központi párásító karbantartási költségeinek redukálását.

A hordozható párásító napi rendszerességű tisztítást igényel, a tárolása csakis szárazon lehetséges.

Hordozható párásító:

 • Ide tartoznak a kis/közepes méretű hagyományos hideg és/vagy meleg párásítók, és az ultrahangos párásító is, ami szupergyors rezgésekkel gőzzé változtatja a vizet, csendes és hatékony.
 • A hordozható párásító készülékekre érdemes megkötni a baleseti garancia szerződést, hiszen méretüknél és súlyuknál fogva könnyen mozgathatók, tehát könnyen leeshetnek banális balesetek, vagy figyelmetlenség okán.

A párásítók szűrőrendszeréről röviden

A beltéri párásítók különböző szűrőkkel vannak ellátva. A párásító, a HEPA filter és az aktív szénszűrő együttes jelenléte a magasabb árkategóriájú készülékek jellemzője, az alacsonyabb árkategóriás készülékekből az utóbbi általában hiányozni szokott.

A kényelem és az egészség érdekében érdemes ollenszűrős és aktív szénszűrős párásítót beszerezni a nagyobb légterű helyiségekbe.

 • A szűrők rendszeres tisztítása és szükség esetén cseréje elengedhetetlen az egészségünk védelmében.
 • A párásító és HEPA filterek élettartama azonban akár 10 év is lehet, tehát nem kell óriási költségektől tartani.
 • Az aktív szénszűrő élettartama viszont két év, ennek cseréjét sűrűbben kell elvégezni.
 • Egyes párásítók pollenszűrő funkcióval is rendelkeznek, ha van allergiás a családban, akkor törekedjünk ilyen párásító beszerzésére.

Feltölthető-e csapvízzel a párásító?

A csapvíz ásványi anyag tartalma és összetétele régiónként eltérő. A csapvízzel való feltöltés nemcsak a levegőbe engedett pára tisztaságát befolyásolja, de ezek az ásványi anyagok lerakódnak a párásító belsejében, akadályozva annak energiahatékony működését. A boltokban és benzinkutaknál kapható desztillált víz kevesebb ásványi anyagot tartalmaz.

Milyen időközönként kell tisztítani a hordozható párásító berendezést?

Hordozható párásító esetében az általános alapelv, hogy – áramtalanítás után – mindennap ki kell tisztítani, azaz:

 • A letapadt szennyeződéseket lesúrolni erre a célra rendszeresített súrolókefével.
 • Mosószeres, vegyszeres vízbe áztatni, majd átöblíteni a vízgyűjtőt, és az egyéb cserélhető alkatrészeket (a filterek tisztításához a párásító készülék saját használati és karbantartási útmutatójában leírtakat kövessük),
 • A párásító külső felületét tisztítani, szárazra törölni,
 • Használatba vételkor tiszta vízzel feltölteni.

Vegyszerek alkalmazása a párásító karbantartásakor

A hagyományos módszerek közül a víz+ecet valamint a szódabikarbóna vizes oldata alkalmas a párásító fertőtlenítő tisztítására. 

 • Ugyanakkor nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ecet bár hatékony a baktériumok és gombák elpusztításában, és a nem túl masszív vízkő-lerakódással is megbirkózik, tartós használata károsítja a felületeket.
 • A szódabikarbóna vizes oldata nem károsítja ilyen mértékben a felületeket, viszont a szerves anyagokat sem pusztítja el, inkább csak tisztít és szagtalanít.

Egyéb, fertőtlenítés céljára alkalmazható, de nem maró hatású oldatot nyerünk például a Hyperol (karbamid-peroxid ) és Neomagnol (klorogén-szeszkvihidrát ) tabletták feloldásával, valamint hidrogén-peroxid alkalmazásával.

Az első két anyag gyógyszertárban recept nélkül kapható:

 • A Neomagnolt élelmiszerek és víz fertőtlenítésére is használják, egészségügyi kockázata tehát nem magas,
 • A Hyperol azonban semmilyen körülmények között sem kerülhet be a szervezetbe. 
 • Az oldatban legalább 30-40 percig kell áztatni a fertőtlenítendő alkatrészeket, hogy a csíraölő hatását kifejtse.

A fertőtlenítéshez 3%-os hidrogén-peroxidot is alkalmazhatunk, de:

 • A Hyperol és Neomagnol vizes oldatával ellentétben a hidrogén-peroxid kipárolgása irritálja a nyálkahártyákat.
 • Kesztyű nélkül sose nyúljunk hozzá, mert a bőrünkön ugyanolyan pusztítást végez, mint a penészgomba és baktérium telepeken. (A tévhitekkel ellentétben tehát sebfertőtlenítésre sem használható, míg a Hyperol és a Neomagnol viszont igen!!!)
 • Sokkal körültekintőbb alkalmazást és tárolást igényel, tekintve, hogy folyadék formájában kapható, amit a gyerekek, háziállatok akár le is nyelhetnek.

Minden fertőtlenítő hatású anyag elzárva tartandó, a hidrogén-peroxid különösképpen.

A hordozható párásító környékét mindig tartsuk szárazon, ne használjuk eleve párás helyiségben.

Plusz néhány jótanács

 • Tartsuk szárazon a párásító környékét. Ha eleve párás, nedves környezetben van, az abban megtelepedett kórokozók és szennyeződések bejuthatnak a gépbe, és ott elszaporodnak.
 • Amikor már nem használjuk a párásítót, tisztítsuk meg, a cserélhető elemeket vegyük ki belőle, majd teljesen száraz állapotában, a saját dobozában tároljuk száraz, szobahőmérsékletű helyen.