Belépő és haladó szintű gamer-kiegészítők

/ július 28, 2021/ Inspiráló

A játék valóban szórakoztató módszer a stressz csökkentésére, például egy hosszú munkanap után, az online kapcsolattartás lehetősége pedig a játéktevékenységnek egy merőben új dimenzióját tárja fel. Ahhoz azonban, hogy a legtöbbet hozzuk ki az interaktivitás élményéből, szükség van hagyományos és extra kiegészítőkre. Persze használhatjuk a szokásos egeret és billentyűzetet, széket és asztalt, de vegyük figyelembe, hogy ezeket nem feltétlenül az ergonómiát szem előtt tartva tervezték. Cikkünkben a hagyományos és speciális gamer-kiegészítők nyomába eredünk.

A gamer-kiegészítők minőségi befektetést jelentenek, masszív, sokoldalú és strapabíró eszközök.

Milyen szempontok alapján állítsuk össze a gamer-kiegészítők listáját?

A játék legtöbbünknek hobbi és/vagy stresszmentesítő tevékenység, van akinek viszont életforma, sőt, akár munka is lehet. Ez az a markáns különbség, ami a beszerzendő gamer-kiegészítők listájának alapját képezi. A szükségletek, igények, és a kínálat összehangolása tehát az első lépés. Ami ezután jön, az a finomhangolás.

Milyen rendszeren játszunk?

Alapvetően PC vagy konzol.

A mobiltelefonról, tabletről vezérelhető, letölthető alkalmazás alapú játékok is a rendszer részét képezik, ugyanakkor nem igazán nevezik magukat gamernek azok, akik Candy Crush Saga-t, vagy Imperia Online-t, Fallout Sheltert tolnak évek óta. Persze egy olyan emulátor segítségével, mint a BlueStacks, ezeket a játékokat PC-n is lehet játszani.

A PC és konzoljátékok általában abból az apropóból jönnek ki mobilverzióra, hogy:

 • A gamereknek akkor is lehetőségük legyen belépni, ha mondjuk úton vannak, vagy nyaralnak, 
 • de a játékot túlnyomórészt gépen és/vagy konzolon játszák.

Természetesen a mobilosokra is gondolnak a gyártók:

 • Ma már lehet kapni olyan okostelefont, amit kifejezetten a mobiljátékosok számára terveztek, valamint 
 • olyan kiegészítőket, például különböző tartókat, iOS és Android játékvezérlőket, amik a tablet és okostelefon játékélményét teszik ergonomikussá, ezáltal intenzívebbé.

A gamer-kiegészítők stabil és minőségi játékélményt biztosítanak.

A gamereknek általában van preferált platformjuk, de vannak multiplatformerek is, akik több, különböző alapeszközt birtokolnak és használnak. Számukra az a legcélszerűbb, ha olyan kiegészítőket vesznek, amik kompatibilisek minden eszközzel, például olyan headsetet, ami PS4-hez, Nintendo Switch-hez és PC-hez is csatlakoztatható.

Bármilyen rendszeren is játszunk, alapvető jelentőséggel bír az eszközökre kötött baleseti garancia, és természetesen a kiterjesztett garancia létjogosultsága sem kérdőjelezhető meg.

Melyik az a kiegészítő, amire a legégetőbb szükség van?

 • Az egér nem elég gyors, vagy kevés rajta a gomb? 
 • Túlságosan nagy a háttérzaj fülesben? 
 • A streamelést a mikrofon vagy a gyenge sávszélesség lehetetleníti el? 
 • Elegünk van a vezetékes kontrollerből?
 • Kényelmetlen a szék?

Az alapkiegészítők és perifériák a home office kellékei is egyúttal.

Az előnyök és hátrányok elbírálásával állítsunk fel egy fontossági listát és szépen, sorban, az anyagi lehetőségek figyelembevételével szerezzük be a gamer-kiegészítőket.

Low budget, vagy exkluzív kiegészítőkre elég a költségvetésünk?

Az anyagi háttér mindig kényes téma. Azt azonban tudnunk kell, ha a low budget kiegészítők mellett döntünk, elég nagy az esélye annak, hogy fél-egy évet sem tartanak ki. Az igazi gamer viszont mindig hosszútávon gondolkodik.

 • Az intenzív igénybevétel, azaz a napi több órás – akár 10-12 vagy még több! – használat igenis megkívánja a befektetést, cserébe viszont stabilabb, masszívabb, multifunkciós kiegészítőkkel tehetjük értékesebbé a játékélményt. 
 • Ha tényleg csak hetente egyszer töltünk pár órát a gép vagy konzol előtt, akkor is érdemesebb minimum a közepes árfekvésű kiegészítőket választani.

Melyik kiegészítő bírja a strapát?

A gyártók érdeke nyilván megköveteli, hogy szuperlatívuszokban nyilatkozzanak a termékeikről. Ugyanakkor, a hype esetenként gyenge konstrukciót takar. A választást megkönnyíti, ha kikérjük a gamerközösség véleményét ez ügyben, tekintve, hogy ők azok, akiknek érdemi információik vannak arról, hogy mit és meddig bírnak a perifériák.

Rage controll

Itt kell hozzátennünk, hogy a legmasszívabb controller, headset, vagy gamer mouse sem bírja a végtelenségig, főleg, ha a játékos képtelen kontrollálni önmagát. Aki hajlamos a dühkitörésekre, az a kiegészítők csépelése, összezúzása helyett szerezzen be magának úgynevezett Anger Management Toys-t, például stresszlabdát, fidget spinnert, vagy az asztallapra rögzíthető boxlabdát, amin levezetheti a feszültségét. Sokkal költséghatékonyabb.

Belépő szintű, hagyományos kiegészítők

Ezek a kiegészítők valójában a home office megteremtéséhez is szükségesek, így beszerzésükkel két legyet üthetünk egy csapásra.

 • Ergonomikus szék,
 • Ergonomikus asztal,
 • Ergonomikus billentyűzet és egér,
 • Extraszéles mousepad,
 • Nagyfelbontású 4K monitor,
 • Headset és mikrofon,
 • Stereo hangszóró,
 • Webkamera,
 • Dioptriás, vagy dioptria nélküli, digitális kékfény-szűrő monitorszemüveg,
 • Külső meghajtók az adattároláshoz,
 • Hatékonyabb router és switch.

Haladó szintű, speciális gamer-kiegészítők

A speciális gamer-kiegészítők és perifáriák több fokozattal magasabb komfortot kölcsönöznek a játékos személyes környezetének. Valójában az ergonomikus kiegészítőknél is magasabbat, hiszen eleve a gamerek igényeire szabva tervezték őket.

 1. A gamerszék, és gamerasztal mellett olyan kiegészítők is a hosszantartó, többórás játékmenetek kényelmét szolgálják, mint a fűthető masszázspárna, vagy az állítható lábtámasz.
 2. Az egykezes RGB gamer billentyűzet és a multifunkciós RGB gamer mouse képességeit egyetlen hagyományos billentyűzet és egér sem képes felülmúlni.
 3. A teljes RGB háttérvilágítással ellátott mechanikus billentyűzeteket a gamerek előnyben részesítik a digitális billentyűzettel szemben, elmondásuk szerint valódibbá válik a kapcsolat a játékkal.
 4. Nemcsak a konzol, de a PC játékok között is szép számmal akad olyan, amit kontrollerrel lehet jobban vezérleni, ehhez pedig a wireless gamer controller az effektíve is kézenfekvő megoldás.
 5. A rendezett munkakörnyezet egy gamer számára is fontos. A többfunkciós játéktartó nemcsak a lemezek elrendezésére szolgál, de biztonságosan tárolható rajta a headset is.
 6. A játékosközösség egyik legmarkánsabb jellemzője az interaktivitás. A multizás igénye legalább olyan erős, mint az, hogy élő közvetítést oszthassanak meg a közösséget támogató oldalakon, – pl. Twitch vagy Steam -, vagy akár a Youtube-on. A Stream Deck segítségével ezt a gyakorlatot profi szintre emelhetik.

A gamer-kiegészítők etalonja a gamer kapszula, ami szimulátorként működik.

+1 extra

A professzionális extrák között olyan eszközöket találunk, mint a Cooler Master gamer kapszulája, ami egyfajta szimulátorként működik, és minden elhivatott, a játékot életvitelszerűen folytató gamer álma.