Motorizált függönyök – a klímaberendezés alternatívái

/ augusztus 2, 2021/ Tanácsadás

Lehet valódi otthon az otthon függöny nélkül? Akár ilyen filozófiai magaslatokból is érdemes megközelíteni a motorizált függönyök kérdését. Ráadásul ezeknek a berendezéseknek köszönhetően még fontosabb ez az első ránézésre elvontnak tűnő kérdés. Ismerkedjünk most meg ezzel a technológiával még közelebbről.

A motorizált függönyök a huzatra érzékenyek számára biztosítják a fény és a hőmérséklet csökkentését.

Hogyan teszik komfortosabbá otthonunkat az okos és/vagy motorizált függönyök?

Az okos, vagy még az okosotthon eszközök között is talán az egyik leginkább alulértékelt szereplő a motorizált függönyök kategóriája. Ugyanis a függöny alapvetően egy lakástextil, ami funkcióját tekintve arra jó, hogy a környezetet esztétikusabbá, otthonosabbá tegye, illetve az óvatlan szemek elől elrejtsen bennünket, a melegben pedig árnyékot adjon nekünk.

Pedig a függönyök esetén, már csak a lakásban elfoglalt méretükből és elhelyezkedésükből adódóan is számos hasznos funkcióra gondolhatunk, amit az árnyékolók “felokosításával” el tudnak érni a gyártók. Nézzük meg, milyen feladatokat várhatunk el a motorizált függönyöktől!

Automatizálható és távirányítható

A motorizált függönyök egyik leghasznosabb funkciója, hogy automatizálhatók, vagy akár távolról is könnyedén vezérelhetők. 

Egyes motorizált függönytípusok okoseszközök is egyben, melyek a kompatibilis alkalmazással mobiltelefonról vezérelhetők.

 • Sok függöny már akár egy okostelefonos alkalmazással is programozható, így biztosak lehetünk benne, hogy amikor úgy döntünk, nem engedi hogy a szikrázó napsütés katlanná forralja a szobánkat, lakásunkat – még akkor is, ha éppen nem vagyunk otthon.
 • Vannak már olyan motorizált függönyök is, amelyeket akár a hangunkkal is vezérelhetjük.

Mégis mi lehetne még ennél is kényelmesebb?

A motorizált függönyök kellemes klímát kínálnak

Fellélegezhetnek a légkondiciónálóra érzékeny emberek, vagy azok, akik egyszerűen szeretnék elkerülni, hogy a klíma az egekbe emelje a villanyszámlájukat. 

 • A motorizált függönyök komoly szerepet játszhatnak akkor, amikor odakint perzselő kánikula tombol. 
 • Okosított nyílászárókkal pedig már egy valóban elképesztően hatékony kombinációt tud alkotni nyáron: az esti órákra beprogramozhatjuk a függönyt, hogy a motor a karnis széleire húzza, az ablakot pedig bukóra nyitva friss, kellemes levegő teheti kellemesebbé a lakás klímáját, és persze a mi közérzetünket.

A programozható függönyökkel minden napszakban kellemes klímát biztosíthatunk az otthon vagy az iroda számára.

Csendesek

Ugyan a motorizált szóból nem feltétlenül következtetne az ember arra, hogy halkan működik a motorizált függöny, de ezt természetesen a gyártók és a felhasználók is kiemelten fontos szempontnak tartják. Ennek köszönhetően tehát a motorizált függönyök működtetése szinte hangtalan.

Esztétikusak

Az okosotthon eszközökkel szembeni egyik legfontosabb elvárás napjainkban, hogy kellemes látványt nyújtsanak. A motorizált függönyök ízléses és elegáns elemei lehetnek egy belsőépítészetileg jól kigondolt nappalinak, de a hálószobában, vagy a gyerekszobában is dekoratív kiegészítő lehet, amellett, hogy hasznos funkciókat lát el.

A motorizált függönyöknekkülönböző típusai érhetők el a piacon, melyek között hőzáró függönyöket is találunk.

A motorizált sötétítőtől mindenkinek leesik az álla

Tegyük fel, hogy a hétvégére áthívjuk a barátainkat egy filmre. Nyáron elég sokáig van világos, így a kiváló képminőség, a kifogástalan hangzás, a kényelmes fotelek és kanapé mellett elég furának tűnne, ha pont a fények nem lennének alkalmasak a minőségi filmnézéshez, időtöltéshez. A telefonon azonban ott az alkalmazás, amelynek az egyik gombjával máris behúzza a motor a redős függönyt, ami új szintre emeli még az otthoni moziélményt is.

Az ilyen megoldások vállalkozásod tárgyalóját is feldobhatja, hogy minden tekintetben megbízhatóságot és profizmust sugározzon még a helyszín is, ahol ügyfeleidet, partnereidet fogadod.

A motorizált függönyök könnyen felszerelhetők

A függöny alapvetően egy hagyományos lakástextil, amelyet nem motorizált esetben is használnak az emberek az otthonaikban. 

A motorizált függönyök felszereléséhez nem szükséges mérnöki diplomával rendelkezni.

 • A motor, amely végül a függönyt mozgatja, igen gyakran egy nagyon könnyen felszerelhető berendezés, amelyet rádiójeleken vagy wifin keresztül vezérelhetsz. 
 • Sok gyártó azonban az okosotthon vezérlők és alkalmazások mellett lehetővé teszi, hogy a falba épített, a villanykapcsolóhoz hasonlatos gombokkal kezelhessék a felhasználók a függönyöket, árnyékolókat.

Mire figyelj oda?

Alapesetben a függönyvásárlás egyszerűbb szempontok mentén zajlik, mint egy motorizált függöny kialakítása.

Több szempontot is figyelembe kell venni az ilyen eszközök telepítésekor:

 • A függöny tömege – Minden gyártó feltünteti, hogy a motorizáló berendezése mekkora tömegű függöny biztonságos mozgatására képes. Szerencsére általában viszonylag nagy, akár 70-80 kilós tömeget is képesek megtartani.
 • A függöny szélessége – Nem mindegy az sem, hogy milyen szélességű függönyt szeretnénk motorizálni. Ennek értelmében azt is figyelembe kell venni, hogy fodrozott, vagy egyenes függönyhöz használnánk fel az eszközt.
 • Az ablak típusa – Többféle ablak is van, amelyeknél különböző működésű motorizált függönyt lehet beüzemelni. Van különbség az oldalt, illetve a középen nyíló ablakokhoz szánt motorizált függönyök között.
 • Áramellátás – Áram nélkül a motorizált függöny nem működtethető, szóval érdemes olyan nyílászáró függönyét motorizálni, amelynek a közelében található elektromos aljzat.
 • Garancia – A motorizált függönyökre érdemes kiterjesztett garanciát igénybe venni, hiszen ezek az eszközök éveken át lehetnek hasznos kiegészítői a lakásnak.