A streaming eszközparkja, avagy mire van szükség az élő közvetítéshez

/ augusztus 6, 2021/ Egyéb, Okoseszközök, Számítástechnika

Ha rendelkezik a megfelelő eszközparkkal és szoftveres támogatással, ma már bárki indíthat egy streamcsatornát. A vállalati és vállalkozói szférában a streaming egyre komolyabb szerepet tölt be az értékesítésben, illetve a munkatársakkal való online kapcsolattartásban. A civil szféra is felfedezte az előnyeit, egyre több életmóddal, sporttal, diétával, kézművességgel foglalkozó civil streamcsatorna születik. Cikkünkben az ehhez szükséges eszközparkkal foglalkozunk.

A streaming ma már bárki számára elérhető, feltéve, ha rendelkezik a közvetítéshez szükséges eszközparkkal és szoftveres támogatással.

A streaming – a szárba szökkent digitális kommunikáció

A streaming a civil és vállalkozói szférában mostanában kezd előre törni, ám van egy terület, ahol már évek óta nagyon komolyan jelen van: a gamer közösségekben.

A végigjátszások, bossfightok, a küldetések minden kezdő, és elkötelezett profi játékos számára valós értéket jelentenek. Egy olyan kihívást, amelynek teljesítése a gamer közösségen belül a presztízs kialakítását és annak emelését szolgálják. Legyen szó PC vagy konzol játékokról, a játékosok egymást támogató közösségében valódi, kézzel fogható értéke van egy-egy ilyen streamnek. Amióta az e-sport hivatalosan is képviselteti magát a játékos kultúrában, az e-sport bajnokságokat több millióan követik világszerte.

Mire a KKV szektorban és a magánszektorban egyáltalán megjelent a streaming igénye, addigra a gamerek évekkel lekörözték a két szegmenst minőség és az értékesnek számító tartalom területén is. Talán ezért van, hogy a legjobb és legprofibb szetteket is itt találhatjuk.

Persze ez nem azt jelenti, hogy csakis a gamerek képesek igazán jó közvetítést leadni, de az viszont tény, hogy – mivel az életmódjuk erősen technológia központú – számukra magától értetődő az eszköz- és szoftverpark karbantartása és folyamatos fejlesztése. Így az olyan “apróságokra” is odafigyelnek, mint a kiterjesztett garancia és a baleseti garancia megkötése az eszközpark elemeire.

A streaming a már bejáratott vállalkozások számára egy új, jól hasznosítható értékesítési területet biztosít, a magánszemélyek számára pedig egyfajta önmegvalósításként, önkifejezési eszközként működik.

A streaming eszközparkja

Amikor elhatározzuk, hogy streamelni fogunk, nyilván az első kérdés ez: „Milyen eszközökre van szükségem az élő közvetítéshez?” Mivel a digitális technológia az egyik leggyorsabban fejlődő iparág, ami ma tökéletes, az akár pár éven belül idejétmúlttá változhat, éppen ezért, ahogy a szoftveres, úgy az eszközpark is frissítést kíván.

A továbbiakban tehát az eszközpark alapvető egységeit listázzuk, azzal a fenntartással, hogy a lista idővel cserére, bővítésre szorulhat, ahogy az újabb technológiák helyet kapnak a piacon.

A keverőpulttal lehet finomítani a felvételt, beleértve a hangok és háttérhangok intenzitását is.

A streaminghez szükséges eszközök:

 • Videokamerák,
 • Audio berendezések,
 • Keverőpult,
 • Kódolók,
 • Mobil élő közvetítési berendezések,
 • Video -streaming tartozékok, például tripod állvány, fényszűrők, lámpák, molinók, fényvisszaverő elemek.
 • Tartalomközvetítő hálózatok, például: Twitch, Steam.
A profi streaming olyan kiegészítő technológiát is igényel, mint a nagyteljesítményű világítóberendezések.

Hogyan állítható be egy élő közvetítés?

Az élő közvetítés beállítása négy fő részből áll:

 • Video és audio forrás:
  • Kamerák és számítógépek.
  • Az audio forrás a mikrofonokból, keverőpultokból, kompatibilis szoftverekből áll, valamint a streamben lejátszandó egyéb hangok adathalmazából.
 • Videó kódoló.
 • Streaming célállomás:
  • A kiválasztott tartalomközvetítő platform, ahol az érdeklődők a közvetítést megnézhetik.
 • Internetkapcsolat: 
  • Nyilvánvaló okokból a streaming nélkülözhetetlen eleme, főleg, ha nem előre felvett és szerkesztett anyagot, hanem élő közvetítést akarunk közvetíteni.
Az közvetítéshez szükséges video és audioeszközök összekapcsolása és a felvételhez szükséges adattárakat tartalmazó programok kompatibilitása alapvető fontossággal bír.

Az adatfolyam -beállítási munkafolyamat abból áll, hogy:

 • Beállítjuk az audio tárhelyet és a felvevő kamerát,
 • Létrehozzuk a kapcsolatokat a felvevő eszközök között,
 • Kapcsolatot létesítünk a kódoló és az élő streaming szoftver között.
 • Miután mindent összekapcsoltunk elindulhat a felvétel, amit utószerkesztés után streamelünk, vagy azonnali megtekintésre küldünk tovább, mint élő közvetítést.

Míg a szerkesztett adatfolyam profizmust sugall és leginkább a vállalkozói szférában van jelen, addig az élő közvetítések spontaneitásával és izgalmával nem tud vetekedni. Ez utóbbit leginkább a már említett gamer közösségekben és a civil szférában találjuk. 

Kivételt képez persze az e-sport bajnokságok élő közvetítése, de tekintve, hogy egy ilyen közvetítés mögött komoly infrastruktúrát találunk, egyenértékűnek tekinthető egy FIFA, NBL, NHL, vagy SuperBowl közvetítéssel.

Élő streaming okostelefonnal

A mobil streaming eszközök elengedhetetlenek ahhoz, hogy útközben bárhonnan élő közvetítést tudjunk leadni.

Bár élőben is lehet streamelni okostelefonnal, különösen akkor, ha olyan kiváló minőségű kamerával rendelkezik, mint az új iPhone 12 Pro, érdemes összeállítani egy kisebb szettet, amivel tökéletesebb közvetítést tudunk létrehozni.

Ezek a következők:

 • Teleszkópos szelfibot: ha a felvétel közben sétálunk.
 • Multifunkcionális tripod állvány gömbfejjel: ha a nézőpont statikus.
 • Hordozható fényforrás és – esetleg – mikrofon.
Egy jó minőségű, zajszűrővel ellátott mikrofon sokat finomít egy szabadtéri élő streaming minőségén is.

A fenti hardverlistán kívül a mobilos streaminghez két nagyon fontos digitális eszközre is szükség van: 

 • Egy az okostelefonnal kompatibilis mobil streaming applikációra, és
 • egy RTMP-kompatibilis élő streaming platformra.

Hol jelenjen meg a stream?

Ugyan ma már egy szimpla Facebook fiókból is indíthatunk élő közvetítést akár a mobilon keresztül, vagy a felvett anyagot a Youtube-ra feltöltve, a videómegosztó szerkesztői erőforrásait igénybevéve közvetíthetünk, a minőség és a szolgáltatás időtartama is korlátozott. Ha komolyan gondoljuk a streaminget, érdemes professzionális platformon létrehozni egy saját csatornát.A civil streaming sikerességének egyik jellegzetes példája a Tri Mandili grúz énekesformáció. A három lány gondolt egyet és séta közben felvették, ahogy énekelnek, és mindezt továbbították a közösségi oldalukon és a Youtube-on. Pár nap leforgása alatt hihetetlen népszerűségre és több ezer követőre tettek szert, ami az elmúlt években csak egyre nőtt. Bár mára teltházas élő koncerteket adnak szerte a világon, a mai napig aktívan folytatják a streaminget egyszál mobillal felvértezve, amihez a Kaukázus havas hegycsúcsai és a szikrázóan kék ég szolgáltatják a panorámát.