Tűzbiztonság otthon – Hogyan készüljünk fel a tűzesetek kivédésére?

/ augusztus 9, 2021/ Egyéb, Tanácsadás

A modern épített környezet tűzbiztonsága sokkal fejlettebb, mint korábban, ugyanakkor számos olyan eszközünk akad, ami miatt viszont jóval több odafigyelést igényel otthonunk. Ilyenek például az elektromos eszközök, amelyeknek biztonságos működési paraméterei között nemcsak egy fix hálózati feszültséget, de a környezet hőmérsékletét is számon kell tartanunk. Az elektromos eszközökön kívül számos, mondhatni hagyományos okból történhetnek tűzesetek, ám egy közös jellemzője mindegyiknek van: a megelőzésükre fordított erőfeszítésünk nem volt elégséges. Cikkünkben éppen ezért a potenciális veszélyforrásokkal és a tűzbiztonság kérdésével foglalkozunk.

A tűzbiztonság szempontjából kiemelt helyiségek, például a konyha, a fürdőszoba, a padlástér, valamint a kerti tűzrakóhely.

A tűzmegelőzés

A tűzesetek elkerülésének legfontosabb lépése a megelőzés.

Természetesen akkor is előfordulhat tűzeset, ha mindent megtettünk annak elkerülése érdekében, de az esetek 90%-ban a tüzet a figyelmetlenség, gondatlanság, és a háztartási eszközök nem rendeltetésszerű használata, karbantartásuk elhanyagolása okozza.

Gyakran egy hibás, hiányos burkolatú vezeték – például dekorációs fényfüzér – okozza a tüzet, és az is elég gyakori jelenség, hogy a zárlatos elektromos eszköz – például egy bedugva hagyott, rossz állapotú hajszárító – az oka a tűznek. Ezek mind olyan problémák, amelyek némi körültekintéssel és rendszeres ellenőrzéssel megelőzhetőek lennének.

A tűzesetek hátterében gyakran egy hibás vezeték, kábel, vagy dugaljzat, kapcsoló és dkeorációs elektromos ezsközök állnak.

Jellemző sajnos, hogy az elektromos eszközök hibáit elbagatellizáljuk, vagy a várható költségek miatt nem javíttatjuk meg, ugyanakkor nem is vonjuk ki a használatból őket. Tetszik vagy sem, ez esetben a felhasználó felelőssége nem tagadható, ami miatt akár a lakásra kötött biztosítás összegétől is eleshetünk. (Természetesen ez a biztosítás szerződési feltételeitől függ, amivel szintén nem árt, ha tisztában vagyunk.)

A háztartási nagygépek, szórakoztató elektronikai eszközök, és kisfogyasztók esetében a megkötött kiterjesztett garancia birtokában viszont a szervizköltségek miatt legalább nem kell aggódnunk.

A tűzbiztonság eszközei

Ahhoz, hogy időben észleljük a keletkezett tüzet, kombinált füst- és hőérzékelő egység telepítése szükséges.

 • A tűz és füst mellett a szénmonoxid mérgezés jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért a CO-érzékelő telepítése nem megkerülhető feladat. 
 • Főleg akkor, ha vegyestüzelésű kazánt, vagy gázüzemű fűtést, például konvektort, gázkazánt használunk. 
 • Ez esetben természetesen nem pusztán a fűtésre használt eszköz rendszeres karbantartása, de a CO-érzékelő meghatározott időszakonkénti ellenőrzése is szükséges, valamint a működését biztosító elemek rendszeres cseréje.
A tűzbiztonság alapvető eszközei a füst-, tűz-, és szén-monoxidérzékelő rendszerek.

A tűzbiztonság első lépései

Telepítsünk füst- és hőérzékelőt, valamint CO-érzékelőt az épület minden szintjére, valamint a hálószobába, nappaliba, konyhába.

 • Családi ház esetében abba a helyiségbe is, ahol a központi fűtést biztosító kazán, kályha van.
 • Kazánt, kályhát kizárólag olyan helyiségbe telepítsünk, aminek saját, egyedi szellőzése nem akadályozott.
 • Mivel gyakorta megesik, hogy a tűz a padlástérben keletkezik, oda is tegyünk érzékelőket.
 • Az érzékelőrendszereket minden hónapban teszteljük le a fűtési szezonon kívül is.
 • Legyen egy menekülési terv, amit a család minden tagja elsajátít, és évente legalább kétszer gyakoroljuk is azt.

A legnagyobb ellenségünk ugyanis ilyenkor nem is maga a tűz, hanem a pánik, ami lebénít, vagy épp ellenkezőleg, kapkodni kezdünk. Ahelyett hogy az életünket és családtagjaink életét mentenénk, nekiállunk az értékeket menteni, ami sajnos gyakran fullad teljes kudarcba. Az értékek pótolhatók, az elvesztett életek nem.

Tűzbiztonság checklist

A következő checklisten ellenőrizhetjük, hogy valóban mindent megtettünk-e a tűz megelőzéséért:

 • Minden olyan eszközt, ami lángra kaphat, tartsuk biztonságos távolságban otthonunk éghető berendezéseitől.
 • Sose gyújtsunk gyertyát, mécsest a padlástérben, és olyan asztalon, ablakpárkányon, polcon, ahol a drapéria vagy a bútorzat és a dísztárgyak begyulladhatnak tőle.
 • Sose dohányozzunk az ágyban!
 • Beszéljünk a gyerekekkel a gyufa és az öngyújtó biztonságos használatáról.
 • A kerti tűzrakót közvetlenül használat előtt locsoljuk körbe, és gondoskodjunk a tűz azonnali eloltásának lehetőségéről is, akár pár vödör odakészített vízzel, vagy a slagot húzzuk el odáig.
 • Ha hosszabb időre elmegyünk otthonról, például nyaralni, kapcsoljunk ki minden olyan eszközt, ami hőt termel, nyílt lángot használ, valamint áramtalanítsuk azokat az elektromos eszközöket, elosztókat, amelyek működtetése nem alapfeltétel.
 • Hibás készüléket sose dugjuk be a túlfeszültség-védelmet biztosító egységbe.
 • Tehát, a hűtőgépet nyilván nem húzzuk ki, de a hajvasalót, ventilátort, kávéfőzőt és a hordozható, egyedi fűtőberendezéseket, például olajradiátort igen.
 • Az épület minden szintjén, valamint a padlástérben is helyezzünk el tűzelfojtó takarót és tűzoltókészüléket.
 • Szerezzünk be olyan tűzoltókészülékeket, amivel az elektromos tüzeket és a begyulladt konyhai zsiradékot is oltani tudjuk, ugyanis egyik sem oltható vízzel.
Akkor tettünk eleget a tűzbiztonság kívánalmainak, ha az érzékelőrendszerek mellett olyan tűzoltókészüléket is tartunk minden szinten, ami alkalmas az elektromos tüzek oltására is.

A tűzrobbanás

Nagyon fontos, hogy nemcsak kritikus mértékű tűz, de parázsló tűz esetében sem szabad ablakot, ajtót, nyitni abban a helyiségben ahol a tűzfészket találtuk.

Az így keletkező tűzrobbanás ugyanis jellemzően olyan zárt térben fordul elő, ahol a tűzfészek már felélte az oxigént. A backdraft-nak is nevezett jelenség katasztrofális következményei miatt a gyerekeknek is meg kell tanítani, hogy ha tűz üt ki a lakásban, nem szabad kinyitni a nyílászárókat, akkor sem, ha nagy a füst. (Ilyenkor tegyünk megnedvesített ruhát az arcunk elé, és így hagyjuk el a lakást.)

Azt, hogy fennáll-e a tűzrobbanás kockázata, egy egyszerű módszerrel tudjuk ellenőrizni:

 • Az ajtók kinyitása előtt ellenőrizzük a kilincs hőmérsékletét. Ha az forró, akkor ne nyissuk ki az ajtót.
 • Ugyanígy, ha a menekülési útvonalon találkozunk zárt ajtóval, a kilincs ellenőrzésével megelőzhetjük, hogy a helyzet súlyosabbá váljon.

Amikor otthonunkban tűz üt ki, olyan döntéseket kell hoznunk, amikre valószínűleg életünk egyetlen korábbi tapasztalata sem készített fel. Az ösztöneink egymástól merőben eltérő viselkedésre sarkalnak, ami komoly ambivalenciát, esetenként döntésképtelenséget okoz. Éppen ezért bármennyire is fáj a szívünk, ha már egyszer kijutottunk az égő épületből, sosem szabad visszafordulni és elkezdeni a mentést.