Hogyan válasszunk aszalógépet?

/ augusztus 13, 2021/ Egyéb, Tanácsadás

Még javában tart a gyümölcsök-zöldségek szezonja, de már most érdemes ezekből az energiabombákból télire is elmenteni. Erre nemcsak a befőzés és a fagyasztás kínálkozik mint házi megoldás, hanem az ezeknél sokkal ideálisabb aszalás is. Ha adottak hozzá a körülmények (no és ha időnk is engedi), aszalhatunk természetesen napon vagy sütőben, de sokkal jobban járunk egy egyszerű aszalógéppel. Íme néhány profi tipp a kiválasztásához.

A modern konyhai kisgépek egyik közkedvelt szerkezete az aszalógép. A kisebbtől a nagyobb értékű gépek felé egyre bővülő aszaló funkcióval.

Miért jó az aszalás?

Az aszalás egy ősi tartósítási eljárás, amit dédnagyanyáink a jellegzetes lapos aszalókosárban a tetőn vagy padláson, illetve a kemencében végeztek. Ez az egyszerű módszer azáltal teszi eltarthatóvá a különféle növényeket (de még a húsokat is), hogy szárítással kivonja belőlük a vizet. Ideális a legkülönbözőbb gyümölcsök, zöldségek és gombák aszalására, de hatékony használhatjuk fűszernövények, hús, hal, sőt kenyér, sütemény, vagy például tortilla lapok szárításához is. A gyümölcs- és zöldségaszalványoknak óriási előnyük például a befőttekhez és savanyúságokhoz képest, hogy közel 100%-ban megőrzik a növény értékes vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmát, mindezt mindenféle hozzáadott adalékanyag nélkül. Emellett a vízelvonás miatt koncentrálódott cukortartalmuknak köszönhetően nagyon finom – az édességeknél jóval egészségesebb – nassolni való önmagában, és ugyanezért desszertek és müzlik ízesítőjének is kiváló. Magas rosttartalma jót tesz az emésztésnek, és mindenestül igazi energiabomba. Szóval aszalásra fel!

Az aszalógéppel bármilyen gyümölcsöt, zöldséget egészségesen tartósíthatunk.

Az aszalógépek jellemzői

A készülékek alapvetően egy fűtő és egy szellőző rendszerrel vannak ellátva, melyek együttesen gondoskodnak a tökéletes szárításról. A legegyszerűbb gépek már 10 000 Ft-tól elérhetőek, de 15-45 000 Ft közötti áron már kifejezetten jó paraméterekkel vásárolhatunk aszalót általános háztartási célra, a duplájáért pedig akár egy profi berendezésünk is lehet.

Fontos, hogy a nagyértékű konyhai kis- és nagygépeinkre soha ne felejtsünk el kiterjesztett garanciát vagy baleseti garanciát kötni.

Az aszalógéppel akár konyhai fogyasztásra, akár otthon dekorációhoz is készíthetünk gyümölcsöket

Kialakítás

A háztartási aszalók kerek és szögletes változatban kaphatók – a kerek kivitel többnyire teljesen áttetsző műanyag, amiben minden tálcára megfelelően rálátunk. A zártabb szögletes forma már a profibb minőséget jellemzi, ezeknél az előajtón keresztül látunk be a rekeszekre. Sokan esküsznek a szögletes forma előnyeire, főleg akik tésztaféléket vagy masszákat is szeretnek benne szárítani – ha elsősorban a darabos gyümölcsökre fókuszálunk, az alaknak nincs nagy jelentősége. A külső méret mindkét típusnál 30-40 cm között mozog, tehát nem foglalnak nagy helyet.

Teljesítmény és hőfok

Az egyszerűbb gépek teljesítménye jellemzően 250 Watt, de a drágább kategóriában előfordul 500 Wattos is. Szinte mindegyik aszaló 30 és 70 °C közötti hőmérséklet skálán működtethető, legalábbis ha van benne hőfokszabályozó, amit mindenképpen érdemes előnyben részesíteni. Jó, ha az egyenletes hőeloszlásról is gondoskodik a rendszer, hogy ne kelljen a tálcákat vagy az aszalványokat folyton ellenőrizni és csereberélni. Nézzük meg az időzítőt is, hogy kellően hosszú időre, viszonylag kis sávokban be lehessen állítani (jó, ha mondjuk 30 perctől 24 óráig, 30 perces időközökben állítható).

A több szintes aszalógépben érdemes azonos típusú gyümölcsöt, zöldséget aszalni, hogy ne vegyék át egymás ízét, illatát.

Tálcák

A használat (és így a választás) során az egyik legkardinálisabb szempontot a tálcák jelentik, amikre az aszalványt tesszük. Így például:

  • Egyrészt minél több van belőlük, annál több terményt tudunk egyszerre szárítani – persze ez a készülék árát és fogyasztását is növeli. Jellemzően 5-7-10 tálca a kisebb és nagyobb gépek alapfelszereltsége.
  • Nem mindegy az egyes tálcák teherbírása és anyaga sem, amiben a rozsdamentes acél rekeszek viszik a pálmát a műanyaggal szemben (előbbiekre 0,5 kg-ot is rápakolhatunk szintenként), ráadásul ezek tartóssága és tisztíthatósága is jobb.
  • Az olcsóbb kategóriákban elterjedtebb azonban a műanyag kivitel, rácsos vagy szitás kialakítással – mindenképpen nézzük meg őket olyan szemmel is, hogy apró bogyósokhoz vagy darabkákhoz is jók-e, és mennyire macerás a takarításuk.
  • Még mindig a tálcáknál maradva fontos szempont az is, hogy legyen elég nagy hely az egyes rekeszek között, hogy kényelmesen elférjenek a nagyobb gyümölcsök is anélkül, hogy ráragadnának a fölötte lévő tálca aljára. (Szemrevételezéskor gondoljunk egy nagyobb felezett barackra vagy szilvára.) Még jobb persze, ha a rekesztávolság szükség szerint állítható, de ezt a kényelmi szolgáltatást az olcsóbb gépek nem fogják tudni.
  • Vásárlás előtt érdemes azt is megkérdezni, hogy külön is beszerezhető-e majd tálca arra az esetre, ha eltörne vagy sérülne, ami a műanyag kivitellel könnyen előfordulhat, és nem mellékes az sem, hogy ez mennyire drága mulatság.