Így válassz autós fedélzeti kamerát!

/ augusztus 14, 2021/ Egyéb, Tanácsadás

Napjainkban egyre több autós szereli fel a járművét fedélzeti kamerával, azaz dash cam-el. Ezek a pici kamerák gondoskodnak arról, hogy ha történik valami a járművel, arról képi bizonyíték szülessen. Kompakt kialakításuk miatt ráadásul úgy tudjuk használni ezeket az eszközöket, hogy a látótér nem csökken. Cikkünkben segítünk eligazodni az autós menetrögzítő kamerák világában.

Autós fedélzeti kamerával rögzíthető a forgalomban történtek, főleg baleset esetén hasznos a felvétel.

Jól jön a videó, ha képbe kerül a biztosító

A fedélzeti kamera a jármű körüli teret rögzíti. Naponta sok száz, vagy sok ezer jármű mellett haladunk el a kocsival, ami valljuk be, nem mindig teljesen kockázatmentes üzem. Sosem lehet kiszámítani, hogy az utcasarok melletti ház mögül épp milyen sofőr bukkan majd elő. Ilyen esetekben, ha nem juttok dűlőre a felelősség megállapításának kérdésében, hasznos, ha megy a menetrögzítő kamera, ami minden történést rögzít.

A fedélzeti kamerák még időkódokat is rögzítenek, ami kifejezetten jól jön, ha rekonstruálni kell, hogyan történtek az események. Egy időkóddal ellátott videó lényegesen komolyabb bizonyító erővel bír a biztosító előtt, mint a balesetben, koccanásban résztvevő sofőrök által felvázolt történet. Mindemellett a rendőrség számára is használható videóanyaggal tisztázhatjuk a szerepünket. Tehát az autós kamera képes az árát jócskán visszahozni, ha az autónkkal egy nem várt esemény részesei leszünk. És persze nem csak a mi életünket könnyítheti meg egy dash cam, hiszen más járműveket is rögzít, akik esetleg összekoccannak egymással, így hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a felek gyorsan és egyértelműen tisztázzák az esetet egymás között.

Az autós fedélzeti kamerák elhelyezhetőek a műszerfalon is, de nem takathat ki nagy részt a látótérből

Ha egy fedélzeti kamera rögzíti utat, még az utastársaink is nyugodtabban ülnek be mellénk az autóba, és ha mondjuk egy hosszabb kirándulásra, üdülésre megyünk, utólag a nyaralás közben készített felvételekhez is hangulatos vágóképet lehet elővarázsolni a fedélzeti kamerának köszönhetően. Vannak már olyan autós kamerák is, amelyekkel a felvétel közben állóképet tudunk készíteni egy-egy képkocka erejéig, ha esetleg valami érdekeset fedezünk fel autózás közben.

Hogyan használjuk a fedélzeti kamerát?

Már az angol elnevezés is jelöli, hogy hová érdemes elhelyezni az autódon belül a kamerát. A dash szó ugyanis a dashboard-ból származik a dash cam, azaz a fedélzeti kamera esetében, a dashboard pedig műszerfalat jelent, hiszen a műszerfal felől rögzíti az eseményeket.

Számtalan féle kialakítású menetrögzítői kamera van már a piacon, amelyek közül biztosan megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelőt.

Tapadókorongos vagy ragasztható: A tapadókorongos fedélzeti kamerák előnye, hogy a szélvédőn bárhová könnyedén felhelyezhetőek. Vannak azonban olyan autós kamerák is, amelyek kétoldalú ragasztóval rögzíthetők, viszont ezeket utána nehezebb máshová áthelyezni, ha az első próbálkozás nem volt megfelelő.

Mindezek mellett a gyártók már visszapillantóra rögzíthető menetrögzítő kamerákkal is készülnek. Ezekhez menet közben ugyan nem férünk hozzá, viszont egészen biztosan jó kilátást engednek.

Az autós fedélzeti kamera kábelezése elvezethető a burkolat alatt is

  • Elhelyezés a szélvédőn: Ha a tapadókorongos kamerát választjuk, az eszköz elhelyezése trükkös lehet. Egy GPS vagy egy telefon elhelyezése pofonegyszerű, hiszen csak annyi számít, hogy kényelmesen rá tudj pillantani és jól kézre essen. A fedélzeti kamerát azonban úgy kell és úgy érdemes elhelyezni, hogy mi is és a készülék is mindent lásson. Az alábbi szempontokat kell figyelembe venni ebben az esetben:
    • Az ökölszabály: a fedélzeti kamera az ablaktörlőlapát alatti területre legfeljebb 4 cm-re lógjon be. Ennél beljebb problémás lehet, ha a lapát működés közben kitakar részleteket.
    • A kábel elvezetése: a menetrögzítő kamerák jellemzően a szivargyújtóról kapják az áramot, amivel a tervezők is tisztában vannak, így a gyártók olyan hosszú kábelekkel dobják piacra a készülékeket, hogy azok biztosan elérjenek odáig. Viszont a kábelnek nem szabad belógni a sofőr látóterébe, ezért a szélvédő környékén úgy kell azt elvezetni, hogy ne legyen zavaró. Erre kiváló megoldást kínál, ha közvetlenül a jármű elektronikájára van csatlakoztatva a fedélzeti kamera, így a szivargyújtó is szabadon marad, hogy akár a telefonunkat is tölthessük menet közben.

Motoron is használhatunk dash camet a közlekedés rögzítésére

Motoron, biciklin sem kell lemondani róla

Rendkívül hasznos eszköz egy dash cam és szerencsére nem csak az autósok kiváltsága. Ha például motorozol, talán még fontosabb, hogy az utakon körülötted történő események dokumentálva legyenek. Éppen ezért sokan akciókamerákat helyeznek el a sisakjukon, így még a látómezejüket sem szűkíti le. Ugyanez igaz a biciklistákra is, akik nagyobb biztonságban érezhetik magukat a forgalomban, ha minden pedálhajtásuknál ott van egy vigyázó szem.

Akár autós fedélzeti kamerát, akár akciókamerát használsz az utakon, mivel ezek nagy értékű készülékek, érdemes kiterjesztett garanciát igénybe venned. Hiszen a rád vigyázó kamera is megérdemli a gondoskodást.