Így változtatja meg az életed egy ultrahangos tisztító

/ augusztus 18, 2021/ Oktató, Tanácsadás

Van különbség takarítás és takarítás között is. Vannak, akik ki nem állhatják a tisztogatást, de mégis megcsinálják, hogy tisztán, higiénikusan tartsák a környezetüket. És vannak olyanok is, akiket feltölt a sepregetés, a porszívózás, a mosogatás, mert közben egyfajta zen állapotba kerülnek. Az viszont biztos, hogy az ultrahangos tisztító segítségével nagyon sok kínos percet spórolhatunk meg magunknak, az eredmény pedig páratlan tisztaság és higiénia lesz.

Az ultrahangos tisztító az iparai alkalmazás mellett kiválóan hasznosul a KKV és a civil szektorban is.

Így működik az ultrahangos tisztító

Az ultrahangos tisztító egy olyan készülék, ahol egy edénybe tesszük a megtisztítani kívánt tárgyat, ami ezt követően magas frekvenciájú hangot bocsát ki, melynek hatására a készülékben lévő tisztítóanyag felhabzik. Ezek mikroszkopikus méretű buborékok, így az olyan helyekre is beférnek, ahol kézzel nem tudnánk megtisztítani tárgyainkat.

Az ultrahangos tisztításra a víz nem alkalmas, hiszen annak a felületi feszültsége megakadályozza, hogy azok az apró buborékok előálljanak, amelyek a tisztításhoz szükségesek.

A súrolásmentes tisztítási eljárás az olyan érzékeny felületekkel is kompatibilis, mint amilyen pl. a szemüveglencse.

A tisztítás folyamata alapesetben nagyjából öt percet vesz igénybe, de makacsabb szennyeződések esetén akár húsz percig is eltarthat. Az eredmény pedig önmagáért beszél. A kíméletes tisztítóanyagnak, illete a súrolás mentes tisztításnak köszönhetően olyan tárgyakat is megtisztíthatunk egy ultrahangos tisztítóval, amelyeket kézzel nem biztos, hogy nekiállnánk sikálni. A tisztítási folyamat ráadásul úgy megy végbe, hogy a szennyezett részecskék nem tapadnak vissza a behelyezett tárgyakra, és olyan helyeket is megtisztít, amelyek szabad szemmel nem láthatóak. 

Milyen eszközök és tárgyak helyezhetők az ultrahangos tisztító berendezésbe?

Talán könnyebb lenne felsorolni, hogy mi az, amit nem tisztíthatunk az ultrahangos tisztító kádjában. Kis túlzással közel a végtelenhez közelít azon anyagok és használati tárgyak száma, amelyeket biztonságosan, gyorsan és hatékonyan tisztíthatunk meg egy ultrahangos tisztító segítségével.

Ultrahangos tisztítással csírátlanítható személyes tárgyaink

  • Ékszerek – Közismert, hogy az ezüst ékszerek akár egy kevés víztől is képesek az elszíneződésre. Vannak persze házi praktikák, hogy hogyan lehet a makacs szennyeződéseket az ezüst ékszerekről eltávolítani, azonban sokkal egyszerűbb, ha egy pár percig az ultrahangos tisztítóval kezeljük az elszíneződött ezüst ékszert. Így azok a nyílások is csillogni fognak, ahová a házi tisztító módszerekkel nem tudtunk volna benyúlni. Természetesen az ultrahangos tisztító az arany ékszerek, valamint a karórák, szemüvegek, fogkefék, de még a műfogsorok tisztítására is alkalmasak. A nagyobb gépek ékszerészek, optikusok, órások számára lehetnek ideálisak, míg a kisebbek bármelyik háztartásban helyet kaphatnak. 
  • Antik tárgyak – Az egyik legkényesebb felület, ami ennek ellenére igényli a tisztántartást, az antik tárgyak. Ezek ráadásul hosszú évtizedek, évszázadok óta bírják már a gyűrődést, miközben oxidálódnak. Az ultrahangos tisztító kíméletesen távolítja el az évek alatt felhalmozott szennyeződést antik tárgyainkról is.
  • Elektronikai berendezések – Talán a legmeglepőbb felhasználása az ultrahangos tisztítónak a telefonok, tabletek tisztíthatósága. Ha van olyan eszköz, amit biztosan nem tenne senki sem egy kádba, hogy habos vízben átsikálja, akkor az az értékes adatainkat tartalmazó, szintén értékes mobiltelefonunk. Így akár egy telefon szervizben is hasznos lehet a rések között megtapadt kosz eltakarítására az ultrahangos tisztító.
Az ultrahangos tisztító berendezés segítségével az érzékeny óraszerkezetek, antik és modern ékszerek is csírátlaníthatók.

Ultrahangos tisztítás a garázsban, műhelyben is

  • Szerszámok – Barkácsolás, vagy bármilyen berendezés szerelése esetén is rendkívül hasznos eszköz az ultrahangos tisztító. Ahelyett, hogy hosszú perceken át gyötörnénk magunkat a munkával töltött órák után, elég csak az ultrahangos tisztítóra bízni a piszkos munkát. Az edényben percek alatt tisztává varázsolhatjuk szerszámainkat, miközben mi már a munka fáradalmait pihenjük ki.
  • Olajos alkatrészek – Az olajos szennyeződések az egyik legmakacsabb piszkok. Ráadásul ahhoz, hogy ezektől megszabaduljuk, nem ritkán mi magunk is nyakig olajosak leszünk. Az autó alkatrészek szétszerelése után senkinek sincs kedve hosszasan tisztogatni a láncokat, csavarokat? Amíg a gép dolgozik, az alkotó pihenhet – addig hűsíthetjük például magunkat egy frissítő itallal, miközben az ultrahangos tisztító eltávolítja helyettünk a makacs szennyeződéseket. Így több energia marad a munka befejezéséhez, és még hamarabb is végezhetünk.

Hogyan sterilizálhatunk az ultrahangos tisztító segítségével?

Az ultrahangos tisztító a sterilizálás folyamatát is pofon egyszerűvé teszi. A baktériumokat és más kórokozókat percek alatt eltávolítják az orvosi eszközökről, vagy a tetoválótűkről. Amint véget ér a vizsgálat, a beavatkozás, helyezzük az ultrahangos tisztító edényébe az eszközöket, hogy ne száradjanak rájuk a szennyeződések. Így még gyorsabban megtisztulnak. Használatuk javasolt lehet tehát orvosi rendelőkben, laboratóriumokban, tetováló szalonokban egyaránt.

Az egészségügyben megszokott higiénia varázslható az otthonokba az ultrahangos tisztítóknak köszönhetően.

Az ultrahangos csírátlanítás haszna a családban

Kisgyermek, vagy érzékeny, beteg családtag mellé kifejezetten ajánlott, de aki nem csak a tisztaság látványát szereti, hanem a lehető legnagyobb higiéniára törekszik, annak ezek a gépek olyan megoldást kínálnak, ami időt és energiát takarít meg. Mivel azonban értékes készülékekről van szó, ahogy azt minden nagyobb értékű gép esetén javasoljuk, ne feledkezzen meg a kiterjesztett garancia, valamint a baleseti garancia szolgáltatásokról.