Átsegít a hőségen a fagylaltgép – Így készíts házi fagyit otthon!

/ augusztus 27, 2021/ Tanácsadás

Azt gondolhatnánk, hogy az ősz közeledtével a fagylaltok szezonja lassan lejár, na de mi tudna megakadályozni egy fagylaltimádó családot a fagyievésben? Ha van otthon fagylaltgép, akkor lényegében semmi, és ha eddig esetleg kivártunk a vásárlásával, most lesz igazán érdemes beruházni rá, hiszen máris itt vannak az őszi leárazások! De miért is?

A fagylaltgép praktikus - nemcsak nyáron - bevethető konyhai eszköz, ami édesen kényezteti az érzékeinket.

Miért jó a házi fagyi?

Hát mert anya bármikor, az év és a nap bármely szakában elkészítheti! Na jó, csak vicceltünk, bár kétségtelenül ez is az előnyei közé tartozik. Legfőbb előnye – azon kívül, hogy nagyon finom! –, hogy a saját ízlésünk szerint készíthetjük, és mindig tudni fogjuk, hogy milyen alapanyagok vannak benne. Mivel mi tesszük bele, biztosak lehetünk abban, hogy valódi (akár friss) gyümölcsből készül, hogy annyi cukor vagy méz van benne, amit egészségesnek gondolunk, és ha nem akarunk tejet vagy magas zsírtartalmú dolgokat fogyasztani, akkor anélkül is tökéleteset tudunk készíteni. Kicsit később mutatjuk is, hogy mi mindent!

Milyen fagylaltgép érhető el a piacon?

Alapvetően két különböző elven működő fagylaltgép típus kapható, ebben az árkategória elég jó iránymutató. 

 1. Az egyszerűbb (és olcsóbb, mely 10. 000 Ft körüli áron már bőven kapható) nem rendelkezik saját hűtő-fagyasztó szerkezettel, ezért a tartótégelyt előtte fél–egész napra a fagyasztóba kell tenni, hogy jól lehűljön, és ezáltal biztosítsa aztán a fagylalt hűtését. 
 2. A másik alaptípus, mely akciósan is minimum 50.000 Ft-nál kezdődik, saját kompresszorral van ellátva, általában -10 és -3 fok között működtethető, és az elkészült fagyit még további két-három órán át tudja hűteni. 

Ha már a drága konyhai gépeknél tartunk, ne feledjük, hogy érdemes rájuk (hűtőre, tűzhelyre stb.) kiterjesztett garanciát kötni még az eredeti garancia lejárta előtt, hogy még tovább biztonságban tudhassuk nagy értékű berendezéseinket.

Ha a fagylaltgép funkciója a lényeg

Míg az egyszerűbb fajta fagyikészítők legfeljebb kétféle módban üzemeltethetők, a profibb gépek akár 10-12 funkcióval is rendelkeznek. Eltérő a készítési idő is: van, amelyikkel 20-30, másokkal 50-60 perc alatt készül el a fagylalt.

Népes a família

Ha nagy a család (vagy csak az étvágyunk), nézzük meg a tartály méretét is. Ez 0,7l-től kezdődően akár 2 literes is lehet, de legjellemzőbb a 1,5 l-es tartály.

Kis konyhába kicsi fagylaltgép

Ha nincsen túl sok hely a konyhánkban, kamránkban, érdemes figyelembe venni a méretet is: a kompresszor nélküli gépek jóval kisebb helyet foglalnak, míg a hűtőszerkezettel ellátottak legalább egy kenyérsütő méretét elérik.

A mosogatógép-kompatibilitás is szempont

Akinek fontos szempont, nézze meg, hogy a tartály és a keverők moshatók-e mosogatógépben, és hogy mennyire bonyolult a tisztításuk.

Milyen finomságokat készít a fagylaltgép?

A legtöbb gépben készíthetünk fagylaltot, sorbet-t és fagyasztott joghurtot. Azt érdemes azért tudni, hogy ezek a házilag készült édességek nem igazán bírják a fagyasztóban tárolást, legalábbis sokat veszítenek élvezeti értékükből, mert állaguk hamar szilánkossá válik. Ezért lehetőleg azonnali (illetve 1-2 órán belüli) fogyasztásra elegendő adagot készítsünk belőlük.

A fagylalt hagyomáynos gyümölcs éstej/tejszín, valamint tojás felhazsnálásval készített finomság, melynek elkészítését profi fagylatgép végzi.

Fagylalt

A fagylalt a legklasszikusabb fagyasztott desszert, és az alapja mindig tej vagy tejszín.

 • Készülhet főzéssel (természetesen a fagyigépes keverést-hűtést megelőzően), vagy egyszerűen csak keveréssel. 
 • Cukrot vagy édesítőt tartalmaz, az ízesítést pedig gyümölcs, csoki vagy fűszerek adják meg.
 • Kerülhetnek bele egyéb csemegék is: mazsola, csokidarabkák, rum, keksz- vagy ostyadarabok, vágott dió stb.

Sorbet (ejtsd: szorbé)

A sorbet már a középkorban i ismert hűsítő finomság volt, a törökök sörbet néven honosították meg hazánkban.

A sorbet nem tartalmaz semmilyen tejterméket: alapja a cukorszirup, amihez friss gyümölcsöt turmixolunk.

 • Legfinomabb valamilyen savanykás gyümölcsből: eper, málna, áfonya, ribizli, vagy akár citrommal is próbálkozhatunk. 
 • Meg lehet bolondítani mentával vagy citromfűvel, de egy kis alkohol is kerülhet bele. 
 • Állaga némiképp a jégkásához hasonlít.

Fagyasztott joghurt

A joghurtfagylaltnak is nevezett desszert annyiban különbözik a klasszikus fagylalttól, hogy a tejes-tejszínes alapot (lehetőleg magas zsírtartalmú, például görög) joghurttal váltjuk ki. 

A fagylaltgép segítségével a lehető legegyszerűbb alapanyagokból, pl joghurt és gyümölcslé felhazsnlásávla készíthetünk hűsítő finomságot.
 • A kiindulási alap lehet – a sorbet-hez hasonlóan – cukorszirup, amihez a gyümölcsön kívül natúr joghurtot keverünk. 
 • Még egyszerűbb változat, ha görög joghurtból és fagyasztott bogyós gyümölcsökből állítjuk össze a fagylaltunkat, de készíthetünk belőle vaníliás vagy csokis verziót is.

És jöjjön a kedvenc joghurtfagyi receptünk:

 • 0,4l görögjoghurt (sima is megteszi)
 • 0,5 kg málna (lehet fagyasztott is)
 • 8-10 evőkanál porcukor (ízlés szerint)

A málnát pépesítjük vagy villával összetörjük (akit zavar a magja, passzírozza át), tegyük egy kis időre fagyasztóba, majd a hűtött joghurttal és a cukorral együtt tegyük a fagylaltgépbe. Kis citromlével és mentával megbolondíthatjuk.