Hány decibel a hangos, avagy a mindennapi zajterhelés

/ augusztus 31, 2021/ Tanácsadás

Hang: van aki kelti, és van aki tűri, vagy legalábbis megpróbálja tűrni. Hogy mikor mi számít hangosnak, az bizony mindig is megosztotta az emberiséget, de a zajterhelés ettől függetlenül mérhető és szabályozható. Lássunk most néhány klasszikus példát.

A folyamatos zajterhelés mindannyiunk életére, pihenésére, otthoni munkájára negatív hatással van.

A városi élettel járó zajterhelés

A panellakásban lakók zöme, ha beállítja a telefonját ébresztésre mondjuk 8 óra 30 percre, általában 8 óra 1 perckor ébred. 

 • Ennek oka, hogy a lakótelepi tömbök házirendje 8 óra 00 percben határozza meg a zajjal járó munkálatok megkezdését. 
 • Közeli szomszéd esetén ilyenkor félálomban már lehet hallani a fúróeszköz előkészítését, és a diszkrét matatást a tiplik és csavarok közt. 

Ébredező tudatunk itt már figyelmeztet a várható következményekre. 

Főleg hétvégén, amikor pihenni akarunk nyugtalanító a kora reggeli zajterhelés.

Képzeljünk el egy toronyórát egy vadnyugati filmből, ördögszekér suhan át a poros úton, az idő lelassul. A nagymutató 59-ről 00-ra vált, a kismutató komótosan a nyolcas számra ballag. Ebben a pillanatban indítja hősünk az ütvefúrót, mi pedig ezt „magyaros virtussal” konstatáljuk. A külső szemlélő annyit láthat ebből, hogy fúrás közben morcos tekintettel tátogva elégedetlenkedünk. Ez bizony hangos, nemhogy meghaladja, hanem kimaxolja a tűréshatárunkat, ahogy a zajterhelés határát is. 

De este sincs ez másképp, hiszen a parkolóban mindig akad olyan, aki csúsztatott kuplunggal már a negyedik kört rója, hogy helyet találjon. Közben – szigorúan lehúzott ablak mellett bemutatja a lakosságnak, hogy mit is tud a mélynyomó, ami a fél csomagtartót elfoglalja. Közben bele-bele csendül egy szirána, egy vagy több ugató kutya hangja is a zűrzavarba.

Kertváros és vidék

A kertes házak környékén sincs ez másként, hiszen a gyepet szinte mindenki nagy odafigyeléssel gondozza, nehogy lemaradjon a szomszédtól, mert azt már tudjuk, hogy az övé mindig zöldebb. 

A vidék idilli nyugalma is gyakran csalóka, mert a rendszeres zajterhelés itt is elég gyakori.
 • Itt nincs igazából „házirend”, tehát korábban is be lehet röffenteni a fészerben pihengető 2-3 fűnyíróból a leghangosabbat, a fűkaszáról már nem is beszélve. 
 • Gyakran működésbe lendül a magasnyomású mosó, de a flex, a köszörű, vagy akár a betonkeverő is. 

A vidéki nyugalom és csend tehát csak a képzeletünk szüleménye, a zajterhelés itt is jelen van, bár tény, hogy több a természetes “hanghatás”.

A család

Az ember ugye társas lény. Élőhelyünk típusától függetlenül bizony egy környezetben élünk családtagjainkkal. 

 • A családi élet során a zaj relatív. „Ne menj oda, légy szíves!” – mondja apa. Semmi reakció. „Ne menj oda!” – mondja apa ismét, nyomaték gyanánt kissé emelt hangerővel.
 • Közben anya beindítja a mosógépet és a mosogatógépet is, megy a tévé, hiszen vasalás közben jól jön. A nagytestvér kikiabál a szobájából, hogy jöjjön már valaki segíteni a leckében, mert elakadt, miközben a legifjabb családtag felsír a kiságyában.
 •  Csacsog a papagáj és ugat a kutya, mert valaki elment a ház előtt.

Hogyan mérhető a hangerő?

Felmerül hát a kérdés, hogy mennyire mérhető pontosan valaminek a hangereje és mikor mondhatjuk rá, hogy ez már káros.

A hangnyomásszint mértékegysége a decibel.

A hangerő, vagyis a hangnyomásszint mértékegysége a decibel (dB): 

 • Egy átlagos beszélgetés megközelítőleg 60 dB-en zajlik. 
 • 100 dB már kellemetlen, 120 dB pedig már a fájdalomtűrés határát súrolja. 

A hangerő azonban „relatív”, azaz például egy 50 dB-es hanghoz képest egy 60 dB-es hangot, majdnem kétszer olyan hangosnak hallunk.  

Ha valami halk, attól még lehet rendkívül zavaró:

 • Egy szúnyog hangereje 10 dB-re tehető, ennél jóval hangosabb, amikor egy pólóval eltaláljuk a plafonon. 
 • Még annál is hangosabb a reakciónk, amikor meglátjuk a kétcentis vércsíkot a hófehér festésen.

A különböző háztartási és egyéb gépeken jellemzően feltüntetik a zajszint mértékét, ami azonban nem is olyan egyértelmű, mint azt első ránézésre gondolnánk, mivel a decibel skála nem lineáris, hanem logaritmus alapú. Vagyis ha valami a számok alapján kétszer olyan hangos, annak a relatív hangnyomása lehet akár ezerszer nagyobb. Fontos az is, hogy milyen távolságra vagyunk a hang forrásától és hogy az számunkra mennyire zavaró.

A zajterhelés elkerülésére célszerű füldugót használni.

Védekezés a zajterhelés ellen

Kis- és nagygépeink védelméről egyszerűen gondoskodhatunk egy kiterjesztett garancia vagy egy baleseti garancia megkötésével, azonban a hallásunk védelme minden esetben kiemelt jelentőséggel bír, ezért fontos megvédeni a fülünket is, hogy elkerüljük a halláskárosodást.

Hogy másokat ne zavarjunk, használjunk fejhallgatt, fülhallgatót zenehallgatás, filmnézés, vagy akár konferenciabeszélgetés közben.
 • Erős zajok ellen, például amikor füvet nyírunk vagy fúrunk érdemes füldugót használni. 
 • Ha munka közben még a legapróbb zajok is kellemetlenek, elvonják a figyelmünket, használhatunk fülhallgatót.
 • Minél kevesebbet tartózkodjunk a zajforrás közvetlen közelében, és ha szükséges, akkor akár a fülünk befogásával is védekezhetünk.
 • Ha szeretünk fülhallgatóval zenét hallgatni, akkor állítsuk minimumra a hangerőt.