Android vs. iOS – Platform-kompatibilis döntések

/ szeptember 14, 2021/ Tanácsadás

Az Android vs. iOS vita évek óta folyik, hiszen mindkét platform meglehetősen érett, mindkettő átfogó funkciók készlettel rendelkezik. A gyártók nagyon ritkán tehetnek meg olyat, amire a másik nem képes. Ennek ellenére mindegyiknek megvannak a maga előnyei, és vannak okok, amelyek miatt érdemes az egyiket választani a másik helyett. (A két platform erősségeinek összevetésével természetesen nem igazságot akarunk tenni, hiszen a választás mindig egyéni preferenciák alapján történik.) Tekintve azonban a konstrukciók érzékenységét akár androidos, akár iOS oprendszeren futó készülékekbe, eszközökbe fektetünk, a kiterjesztett garancia és a baleseti garancia megkötése legyen az első dolgunk a készülék beszerzése után.

Az andorid és az iOS platformok közti döntést mindig a személyes preferenciák előtérbe kerülése eredményezi.

Kinek és miért jobb az iOS?

Mindenkinek, aki már befektetett az Apple ökoszisztémájába. Csekélynek tűnhet az ok, de ha már rendelkezünk Mac, iPad vagy Apple Watch készülékkel, akkor érdemes beruházni az iPhone okostelefonra is.

Az Apple számos folytonossági funkciót tervezett, amelyek lehetővé teszik a munka és az adatok átvitelét egyik eszközéről a másikra. Ezek a szolgáltatások időt takarítanak meg a felhasználó számára és lényegesen egyszerűsítik a hétköznapi használatot, legyen szó munkáról, tanulásról, szórakozásról, keresésről.

Az otthoni ökoszisztémának alapozhatjuk egyetlen rendszerre is, ebben hatékony támogatást nyújt az iOS.

Ehhez képest csak néhány Android-gyártó rendelkezik olyan hardver ökoszisztémával, amely megközelíti az Apple-t. Emiatt az andoridos felhasználók még az olyan viszonylag széles skálán mozgó gyártó, mint a Samsung esetében sem fogják elérni az integrációnak azt a mélységét, amit az iOS oprendszerrel felszerelt eszközök nyújtani képesek.

A kiegészítők terén az Apple a saját márkás és értelemszerűen kompatibilis kiegészítők és tartozékok garmadájával tartja fenn a felhasználók által megszokott minőséget és biztonságot. Ugyanakkor, ha egy nem Apple terméket is felveszünk a gépparkunkba, a kiegészítők egyike sem fog működni ezekkel a készülékekkel.

Ennélfogva az Apple ökoszisztéma egyben meg is köti a felhasználót…

…igaz, a márkahűséget messzemenően kompenzálja a frissítésekkel. Az iPhone 6S például megkapta az iOS14-et annak ellenére, hogy a mobil eredetileg 2015-ben indult iOS9-es oprendszerrel.

Ráadásul az új iOS verzió a megjelenésekor mindenki számára elérhető ugyanazon a napon, ugyanabban az időben, és telepíthető minden kompatibilis modellre. Ezzel szemben az Android verziók szinte követhetetlen és kiszámíthatatlan hullámokban jelennek meg az egyes telefonokra.

A stabil kiskereskedelmi és szerviz-háttértámogatás is az Apple mellett vonul fel, illetve a beágyazott, nagyobb márkák, vállalatok, cégek – a bankoktól a légitársaságokig – alkalmazásai is stabilabban integrálhatók iOS oprendszerrel, mint Androiddal.

Továbbfejlesztett adatvédelmi szabályozások vannak életben az alkalmazáskövetés terén:

  • Az Apple bevezette az alkalmazáskövetési értesítések szabályozását, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó leiratkozzon.
  • Íly módon az Apple markánsabbá teszi a magánélet védelmét az olyan óriáscégekkel szemben, mint például a Facebook.
  • (Ez azonban nem jelenti azt, hogy maga az Apple nem gyűjt adatokat a saját felhasználóiról az Apple alkalmazásokon keresztül, azonban ezek ugyanúgy kikapcsolhatóak akár a telefonon keresztül is.)

Mitől lehet vonzóbb az Android?

Az Androidos termékskála szinte végtelen, és ami a legvonzóbb, hogy már kis befektetéssel is elérhetővé válik a felhasználó számára nemcsak a mobil, de az okostelefon nyújtotta kényelem. A világ okostelefonjainak túlnyomó része ugyanis Androidot futtat, rengeteg gyártó tervez erre a platformra a legkülönfélébb árkategóriában készülékeket.

A platform testreszabhatóbb. Bár az iOS sokat fejlődött az évek során, az androidos felhasználók egyik legmarkánsabb, az oprendszer mellett szóló érve, hogy a készülékek egyszerűen a személyes preferenciáknak jobban megfeleltethetők. A dinamikus modulok ide-oda helyezhetők a kezdőoldalon, vagy a látómezőn kívülre egy fiókba, mappába akár, sőt, maga az indító program is cserélhető a Google Play Store-ban egy számunkra kedvezőbb szoftverre.

A harmadik féltől származó opciók nemcsak a kiegészítők és tartozékok, de a szoftveres támogatás terén is széles merítést kínálnak például webböngészők, billentyűzetkiosztás, médialejátszók, stb… formájában. Ezek az alkalmazások előnyben részesíthetők a telefonra gyárilag integrált alkalmazásokkal szemben.

Az iOS-szel ellentétben az Android…

…lehetővé teszi, hogy akár minden nap más témát válasszunk a telefonunknak. Ez a funkció főként az ifjabb, az identitását még próbálgató, kereső korosztály számára nyújt fantáziadús, kreatív stílusokat.

Az android alapú ezsközeink tárhelybővítését praktikusabban tudjuk megoldani.

Az iOS tárhely-feláraihoz képest az Androidos tárhelybővítés az elérhetőbb árú microSD kártyával szintén a robotos platform előnyei közé tartozik. Ezzel az okostelefon fizikai tárhelyének helyi bővítésére nyílik lehetőség, ami akkor igazán szimpatikus, ha a lefedettség nem kedvező az azonnali felhőszinkornizálásnak. Ilyen például egy vitorlázás, kirándulás, vagy barlangászás közben készített felvétel, fotó elmentése.

Az USB-C kábel és port kompatibilitás univerzális előnnyel kecsegteti az Andoridos felhasználókat. Legyen szó gyorstöltésről, adatátvitelről, konzolok, PC-k csatlakoztatásáról akár. Az USB-C az ideális egyportos megoldás, ami felé a gyártók is törekednek. Ezzel szemben az iPhone készülékek mellé már nem is csomagolnak töltőt, az már egy külön beruházás tárgya.

Az Androidos közösség gyorsabban tud alkalmazkodni a feltörekvő technológiákhoz:

  • vezeték nélküli töltés,
  • gyors töltés,
  • NFC, 4G LTE, 5G,
  • OLED kijelzők,
  • képernyőn megjelenő ujjlenyomat-érzékelők,
  • vízállóság és többlencsés kamerák.
Az android platformot futtató eszközök birtokában gyorsabban adaptálódunk az újításokhoz.

Mindezek és az olyan szoftveres áttörések, mint a valódi multitasking, másolás/beillesztés és többablakos támogatás előbb érkeznek a robotos készülékekre, mint az almásokra.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az Apple nem hozott saját áttörést. Az iPhone X nem az első arcfelismerő telefon volt, de az első, amely megbízhatóan és biztonságosan működött. Azonban minden évben jóval több Android-telefont adnak ki a különböző gyártók, így csak mennyiség kérdése, hogy a Google platformját futtató hardverek gyártói milyen gyorsan tanulnak meg alkalmazkodni a felhasználói igényekhez.

Összegzés

Az iPhone birtoklása egyszerűbb, kényelmesebb élmény. Kevesebbet kell gondolkodni, tervezni, mert, mint az Apple húzómárkája az iPhone mindenhol bőséges támogatást kap, akár akkumulátorcseréről, vagy új védőtokról van szó.

Az Android-eszközök birtoklása ezzel szemben komplexebb, nagyobb odafigyelést igénylő “tevékenység”. Ugyanakkor a szélesebb merítés és a lehetőségekhez mérten variálható költségkeret felszabadító élmény. Mi hozzuk meg a döntést arról, hogy egy-egy hónapban a szoftveres, hardveres, vagy a kiegészítő parkunk bővítése mellett tesszük-e le a voksunkat. Ez kétségtelenül támogatja a készülék iránti elkötelezettséget és a felhasználói tudatosságot, a környezetünk iránti felelősség érzetet erősíti.