A klímaváltozás mérséklése otthon

/ szeptember 15, 2021/ Tanácsadás

A klímaváltozás globális ügyünk, sokan éppen ezért nem értik, hogy a személyes felelősség és a környezettudatos életmód szüksége miért olyan fontos. Nyilván nem egyetlen embernek kell ez ügyben tenni, az egyéni felelősség elhárításához viszont éppen ez ad mondvacsinált kibúvót. Mégis, azzal, hogy minden egyes ember, család, csak a saját életmódján változtat, az éghajlatváltozás “tüneteit” enyhíthetjük, a környezetünkre gyakorolt hatását mérsékelhetjük. Így illeszthető bele az apró mozaik a nagyobb, globális összképbe. Hiszen, ha mindenki csak egy picit változtat, az egy óriási lépésben összegződik, amit a fenntartható technológiai fejlődés és környezet irányába tettünk meg.

A klímaváltozás mérsékléséért egyéni szinten, otthon is tehetünk, csupán felelősségtudat és döntés kérdése.

Az összefogás ereje

A CO2-kibocsátás csökkentésére irányuló globális lépések pozitív hatással lesznek az olyan regionális problémákra is, mint például:

 • A levegő minőségének javítása,
 • Közegészségügy,
 • Munkahelyteremtés,
 • Társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése.

Éppen ezért hangot kell adnunk a véleményünknek, vagy beállni olyan petíciók mögé, amelyek a klímaváltozás mérséklését célzó intézkedéseket sürgetnek.

A klímaváltozás mérséklése otthon, egyéni szinten kezdődik

A klímaváltozás mérséklése tetszik, nem tetszik, azzal kezdődik, hogy felülvizsgáljuk az igényeinket, szükségleteinket és elkezdjük átalakítani az életmódunkat.

 • Ez leginkább a fejlett, nyugati típusú társadalmakban élőkkel szemben támasztott elvárás. 
 • A globális szennyezés nagy részét ugyanis ezekben az országokban bocsátják ki, az energiaigény itt a legmagasabb, a következmények azonban a fejlődő országokban tapasztalhatók először. 

Legalábbis a közelmúltig ez volt a jellemző.

Az elmúlt pár évben azonban Európa partjaihoz is elérkezett a klímaválság kézzelfogható következménye:

 • A forróság és aszály okán, valamint a termőföldek kimerülése és a vízhiány miatt embermilliók indultak meg a közel-keleti országokból a mérsékelt égöv termőföldben, vízben gazdag nyugati és északi országaiba. 
 • A klímakatasztrófa és a többek között ebből is következő társadalmi feszültségek, valamint a gazdaságpolitikai válság együttes ereje olyan globális léptékű átrendeződés küszöbére sodorja a világot, amilyet a legutóbbi ( 4-6. és 8-9. századi) nagy népvándorlások óta nem láttunk.

Éppen ezért nem mehetünk el a saját felelősségünk hangsúlyozása mellett a kényelmünk és életmódunk védelmére hivatkozva. (A politikai szempontok kibontása nem e cikk témája.)

A fenntartható környezet és technológia rajtunk múlik, elsősorban.

Hogyan változtathatunk az életmódunkon a klímaváltozás mérséklése érdekében?

Az étkezés

Az állattenyésztés, valamint a hús szállításából, feldolgozásából, és a hosszú ideig tartó hűtéséből származó CO2-kibocsátás bolygónkra gyakorolt hatása mára tagadhatatlan. A hús és tejtermékek fogyasztásának csökkentésével máris egy apró, ám fontos döntést hozhatunk meg. Az már szinte “csak” hab a tortán, hogy a magas rosttartalmú növényi étrend az egészségünk megóvását is támogatja.

A regionális piacokról beszerzett élelmiszerek megvásárlásával:

 • A helyi termelőket és közvetve a gazdaságot támogatjuk.
 • Mérsékelhető az óceánon túlról beszerzendő élelmiszer mennyisége.

Valójában egyáltalán nincs szükségünk arra, hogy télen-nyáron hozzáférjünk a quinoához, goji-bogyóhoz és egyéb szuperfoodokhoz, hiszen a hazai gyümölcsök és zöldségek bőven fedezik makro- és mikrotápanyag-igényünket. A narancs és a banán pedig lassan már idehaza is megterem… éppen a klímaváltozás kézzelfogható eredményeként.

Azok, akik kiskerttel rendelkeznek, megtermelhetik maguknak az idényzöldséget. Nyilván nem akkora mennyiségben, ami fedezi az egész család igényeit, de amennyit termelünk, annyival kevesebbet veszünk.

Az energia- és vízigény csökkentése

Az energiatakarékosságra már bő harminc évvel ezelőtt felhívták a figyelmünket, ám, annak ellenére, hogy tudjuk: fogy az energia, szökik a pénz, nem igazán teszünk többet a túlfogyasztás elkerüléséért annál, hogy energiatakarékos égőt vásárolunk.

Nem elég energiatakarékos égőkre váltani, az energiafogysztást tovább kell mérsékelni, a klímaváltozás mérsékléséért.

Amit aztán égve hagyunk, mindenhol, szerte a lakásban. Pedig csak azzal, hogy odafigyelünk, energiát – és pénzt! – takarítunk meg. Ugyanez érvényes a vízfogyasztásunk mérsékelésére is.

Új készülékek helyett karbantartás és szerviz

A klímaváltozást előremozdítja a számtalan kidobott elektronikus eszközből szivárgó, vagy azok helytelen lebontásából származó vegyi anyag. A használt telefonok, számítógépek és egyéb “kütyük” csupán azért nem a mi szemünket és orrunkat zavarják, mert elszállításukról drága pénzen gondoskodunk. 

A klímaváltozás előremozdítója a tengernyi elektronikai hulladék.

A kacataink azonban a fejlődő országokban landolnak, ahol:

 • Nem mindig legális és biztonságos körülmények között kinyerik, visszanyerik belőlük a hasznosítható alapanyagokat, 
 • melyek újabb mobilok, laptopok, aktivitásmérők formájában kerülnek vissza a nyugati piacok polcaira.

Valójában nincs szükségünk két évente új telefonra. 

Ez az igény egy öngerjesztő folyamathoz vezet, ami viszont folyamatosan újratermeli a hulladékot és a szemetet, melynek következtében:

 • A környezetszennyező anyagok a termőföldbe, ivóvízbe szivárognak, 
 • ami idővel élhetetlenné teszi a környezetet és arra sarkallja az ott élőket, hogy elköltözzenek onnan.

Olyan helyre, ahol kevesebb a szemét, ellenben van művelhető föld és iható víz, biztonságosabb, magasabb színvonalú életmódot folytathatnak.

Amit egyéni szinten tehetünk ennek megelőzéséért, az, hogy: 

Így minden egyes okostelefon, PC, konzol, és egyéb termék kitöltheti a maximális élettartamát, és csak ezután kerül újrahasznosításra.

Zöldített ingázás a klímaváltozás mérséklésére

 • Ha hétköznap letesszük az autót és tömegközlekedésre váltunk át, máris rengeteget tettünk a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében. 
 • A tömegközlekedés ráadásul gyorsabb is, ha időben elindulunk otthonról. 
 • Nyilván nem olyan kényelmes és függünk is a járatoktól, de ha átgondoljuk, akár kerékpárra vagy rollerre is szállhatunk reggel.
 • Ha pedig nincs más megoldás és ragaszkodnunk kell az autóhoz, akkor egy-egy baráttal összefogva, az autót megosztva praktikusan indíthatjuk a napjainkat. 
A hagyományos közlekedési eszközök, mint roller és kerékpár szintén támogatják a CO2-kibocsátás csökkentését.

Ha csak egyszer is alaposabban megnézzük a csúcsforgalomban araszoló, dugóban várakozó autókat, láthatjuk, hogy zömmel egyetlen ember ül bennük. Az autómegosztás tehát nemcsak a CO2-kibocsátást mérsékeli, de az üzemanyagköltségek megosztásával a havi költségvetésünknek is kedvez.

Ez csupán pár lehetőség; ha alaposan szemügyre vesszük otthonunkat és életmódunkat, felmérhetjük, hol és min tudunk változtatni.

Mindez csupán felelősségtudat és döntés kérdése.