Okostelefon – Hogyan használd hatékonyan és valóban okosan?

/ szeptember 17, 2021/ Egyéb, Tanácsadás

Szinte mindenki kezében ott van az okostelefon, de nagyon kevesen tudják, hogyan lehet a legjobban kihasználni a készülék kapacitását, “okosságát”, azt pedig még kevesebben, hogyan tehetik ezt a lehető leghosszabb élettartam mellett, ráadásul mind hardver, mind szoftver tekintetében biztonságosan.

A kiegészítők, alkalmazások segítségével fokozhatjuk az okostelefon funkcionalitását, így lesz igazán hatékony eszköz.

Az okostelefon fizikai védelme

Akkor tudjuk hatékonyan használni az okostelefont, ha a fizikai védelemről gondoskodunk.

Nem kell túlgondolni a problémát, hiszen:

 • Ütésálló tok,
 • kijelzővédő,
 • kameralencse-védő

birtokában a hétköznapi használat során adódó leggyakoribb mechanikai sérülések ellen felvértezhetjük a mobilt.

Ha csak egyetlen tokot szeretnénk használni, akkor válasszunk olyat, ami beépített sarokvédelemmel is rendelkezik, és vízálló is egyben. A lényeg, hogy a készülék fizikai védelmét a mindennapi tevékenységeinkhez igazítva építsük fel.

A mindennapi tevékenységeinkhez választott tokban lesz az okostelefon tényleg hatékony.

A fizikai védelem következő szintje a rendeltetésszerű használat témaköre

A telefon nem való se farzsebbe, se párna alá, és legfőképp nem való kisgyerek kezébe! Ha szükséges, tartsuk elérhető, de biztonságos helyen, például az övbújtatóra rögzíthető, nyakba akasztható tartóban.

A különböző asztali, fali, autó műszerfalára, szellőzőrácsára, vagy akár ágytámlára csiptethető tartók használata pedig nemcsak kényelmes, de praktikus is, hiszen segítségükkel:

 • Elkerülhetjük a túlmelegedést, vagy a leejtés – és sérülés – kockázatát.
 • A kéz és a nyak ízületeit is kíméljük, amivel a mobilhasználat hosszú távú egészségügyi kockázatait védhetjük ki.

Az élettartam biztosítása

Az élettartam biztosítása a leghatékonyabb stratégia. Ez pedig nemcsak a rendeltetésszerű használatot és a rendszeres karbantartást jelenti, de azt is, hogy gondoskodunk a kiterjesztett garancia megkötéséről, valamint a baleseti garanciáról. Ez utóbbi főleg akkor fontos, ha az életvitelünk nagyon mozgalmas, ha motoron, kerékpáron töltünk sok időt napközben, vagy kirándulni, utazni készülünk.

Informatikai védelem és hatékonyság

Az okostelefon valójában egy apró számítógép, a hackerek számára terített asztal, hacsak nem telepítünk egy komplex vírusirtó szoftvert, ami nemcsak az adatainkat védi, de arról is értesít, ha valaki “bepróbálkozik”.

A nem használt alkalmazások letiltása

Az okostelefon tele van olyan előre telepített alkalmazásokkal, melyeket egyáltalán nem használunk, nincs rá szükségünk. Ezeket rendszerint el se lehet távolítani, ráadásul jelentős erőforrást vonnak el az akkumulátortól. 

 • Érdemes tehát azzal kezdeni az okostelefon hatékonyabbá tételét, hogy ezeket letiltjuk.
 • Nemcsak az akkumulátor idő lesz több, de a bosszantó értesítések és a frissítésre való felhívások is elmaradnak.
A hatékony akkumulátor és adathasználathoz töröljük az okostelefon nem használt applikációkat.

Az adathasználat nyomon követése és csökkentése

Az androidos telefonok hatékonyan használhatók az adathasználat nyomon követésére a megfelelő alkalmazás birtokában, természetesen.

 • Ez amellett, hogy nyilvánvalóvá teszi, mire is használjuk pontosan a készülék kapacitását, arra is lehetőséget nyújt, hogy csökkentsük az adathasználatot.
  • Például rengeteg olyan alkalmazás fut a háttérben, ami minden ok nélkül használja az adatokat. 
  • Talán épp egy alkalmazás telepítésekor engedtünk hozzáférést például a fotókhoz, névjegytárunkhoz, ám ezt az alkalmazást már nem használjuk. Tiltsuk le a hozzáférést is.
 • Az alkalmazás beállításokban letilthatjuk például azt is, hogy az app hozzáférjen a tartózkodási helyünkhöz.

Készülékkereső – az okostelefon okos védelme

Nemcsak a készülék, de a rajta tárolt adatok és a mentett hozzáférések is értéket jelentenek.

 • A Készülékkereső segítségével meghatározhatjuk elvesztett androidos eszközeink helyét, és zárolhatjuk azt, amíg vissza nem kapjuk, miközben a Google Map szolgáltatással az eszköz pontos helyére navigálhatunk.
 • Ha úgy tűnik, hogy elvesztettük a telefont, akkor teljes hangerejű zenét játszhatunk le rajta, akkor is, ha le van némítva. Így például egy zsúfolt helyiségben is rátalálhatunk a saját készülékünkre.
 • Ha nem állnak rendelkezésre aktuális helyadatok, akkor a legutóbbi ismert helyadatokat láthatjuk, már ez is támpontot ad a további kereséshez.
 • Akár azt is megtehetjük, hogy a lezárási képernyőre kapcsolatfelvételi számot küldünk. Így akár elveszett, akár eltulajdonították a készüléket több esélyünk van azt épségben, sértetlenül visszakapni.
 • Ha felmerül a lehetősége a jogtalan eltulajdonításának, akkor a gyors beavatkozással elejét vehetjük annak, hogy adatainkkal visszaéljenek, hiszen ha szükséges, akár távolról törölhetjük a készüléken tárolt információkat.

Persze, mindehhez szükségünk van egy másik androidos eszközre, amiről a készülékkeresőt futtatni tudjuk.

A készülékkereső alkalmazással nyomon követhetjük a tőlünk távol lévő okostelefon útját, sőt, zárolhatjuk is azt.

Használjuk a hálózatot és az akkumulátort hatékonyan

Ahogy azt korábban már említettük, a nem használt applikációk törlésével, letiltásával, valamint az adathasználat csökkentésével jelentős energiát takaríthatunk meg.

 • További akkumulátor időt menthetünk meg, ha kikapcsoljuk a wifit és a bluetooth-t, amikor nem használjuk.
 • Optimalizálhatjuk az alkalmazásokat, hogy a fentiek közül melyik internetelérést részesítsék előnyben.
 • A harmadik féltől származó alkalmazások között is találunk olyanokat, amelyek segítenek az akkumulátor felhasználást optimalizálni, sőt, olyan akkumulátor menedzser app is ismert, ami, ha szükséges, elkezdi hűteni a telefon CPU-ját.

Okostelefon hotspot funkció hatékonyan

A legtöbb esetben már ingyenes a mobil hotspot funkciója, ha mégsem, hát harmadik féltől beszerzett alkalmazással tudjuk megosztási pontként működtetni a telefont. Arra azért figyeljünk oda, hogy ilyen esetben a mobil adatforgalmat használjuk!

Végül, de nem utolsó sorban

Az okostelefon használata a tulajdonos/felhasználó részéről proaktív hozzáállást igényel, azaz minimum egy lépéssel a biztonsági kockázatok előtt kell járni.

Sose töltsünk le alkalmazásokat ellenőrizetlen, vagy kétes eredetű helyekről, és ne kattintsunk olyan linkekre – sem e-mailben, sem játék/szolgáltatás applikációban – ami csak egy kicsit is gyanús. A legális helyek linkjei általában rövidek, szerkezetük letisztult, valamint nem tartalmaznak dinamikus és speciális karaktereket.