Online fotók hatékony tárolása biztonságosan

/ szeptember 21, 2021/ Tanácsadás

Kifogtad életed halát, vagy felfedeztél egy új lepkefajt? Teljesen átfordult az autódban a kilométer számláló, esetleg egy díjat vett át a gyermeked? Manapság egy esküvőn például hány fotómasina kattan, és hányszor? Darth Vader alakú folt jelent meg a palacsintán, vagy csak egyszerűen sikerült megcsinálni a húzódzkodást? Számtalan olyan esemény, helyzet van az életünkben, amiről úgy gondoljuk, kell, hogy legyen róla videófelvétel, vagy legalább fotó. A mai, digitális világban nagyon gyorsan pörögnek az események, az emberek pedig szeretik az élménydús pillanataikat megörökíteni az utókornak és online megosztani azokat a jelenkorral. Abban az esetben is, ha pusztán egy jól sikerült és szépen feltálalt tükörtojásról van szó (a közösségi média a bizonyíték, hogy erről is legalább öt perspektívából lövünk képet).

A fotók online tárolása a fizikai tárhelyként szolgáló memóriát is kíméli az elhasználódástól.

Miért van szükség a fotók online tárolására?

A fényképezőgépek, nomeg a telefonok kamerái is egyre több lehetőséget nyújtanak számunkra. Hatalmas felbontások, tűéles képek, inframód, effektek, stb… Ezeknek a médiatartalmaknak nemcsak a minőségük mutat növekvő tendenciát, hanem a méretük is.

Fotózási- és videózási szenvedélyünk pedig addig lehet zavartalan, amíg azt, a rendelkezésünkre álló tárhely engedi:

 • Lehetséges azonnal „felhőbe” menteni, de ez például egy barlangban függeszkedő denevér sereg esetén nem működik, ahogyan a tengerfenéken sem megoldható az online feltöltés. 
 • Régebben, ha megtelt a fényképezőgépünk, filmet cseréltünk benne, 
 • most viszont a memóriakártyával tesszük ugyanezt. 
 • Mobilunk belső tárhelye is sokszor végesnek bizonyul, ezért azt is memóriakártyával „tuningoljuk”.  
A memóriakártya az okostelefon és a digitálisfényképezőgép esetében biztosítja a fizikai tárhelyet.

Mi történik, ha több gépet is használunk?

Nincs is gond a fotók fizikai tárolásával, amíg elő nem fordul az a technikai anomália, amikor egyik készülékünk nem tudja kezelni azt a memóriakártyát, ami előzőleg egy másik készülékben volt. 

 • Előfordulhat ugyanis, hogy nem jeleníti meg azokat a képeket és videókat, amiket az előző géppel készítettünk. 
 • Sőt! „Ráfotóz” a már meglévő fotónkra, így az a kép elveszik, azaz buktuk a hegyi túrán felbukkanó jetit, vagy a tóból kikandikáló Nessie-t. 
 • A kártyán a már meglévő képeink használhatatlanná válhatnak, vagy akár visszanyerhetetlenül az örök enyészetbe is veszhetnek a legjobban elkapott pillanataink is.
 • A memóriakártya cserélgetésének másik buktatója lehet a kártya érintkezőinek mechanikus kopása. 
 • Addig cserélgetjük oda-vissza, amíg egyszer csak nem fogja felismerni a készülékünk.
A fotók online feltöltésével a képek hosszú távú tárolását oldhatjuk meg.

További rizikófaktor lehet természetesen az emberi tényező is, mint például a figyelmetlenség:

 • Véletlenül is törölhetjük az adatokat, amiket pedig éppen azért jelöltünk ki, hogy biztonságba helyezzük őket, vagy akár formázhatjuk is a kártyát. 
 • Ha mondjuk cserélni akarjuk a kártyát, akkor azt ne egy vízesésnél, vagy szakadéknál tegyük, mert nemcsak adatvesztés lehet a végeredmény, hanem instant kártyavesztés is! 
 • Murphy szerint, ha leejtjük akkor biztosan úgy fog pattanni, ahogy nem kellene. 
 • Ha elég „kreatívak” vagyunk akár rá is léphetünk keresgélés közben, ahogyan a szemüvegre szokás. 

Legyünk tehát körültekintőek

Itt érdemes azt is megjegyezni, hogy a különböző élethelyzetekben készített fotók esetén a készülék biztonságáról se feledkezzünk meg. A nem várt események okán célszerű kiterjesztett garancia és/vagy baleseti garancia szerződést kötni. 

Az említettek miatt javasolt készülékenként külön memóriakártyát használni:

 • Drágább megoldás ugyan, de ezzel egyenes arányban több tárhelyünk lesz, 
 • és elkerüljük a cserélgetéssel járó macerás bíbelődést is. 

Ha mégis a cserélgetés mellett döntünk, akkor:

 • Otthon, vagy legalábbis biztonságos körülmények között tegyük azt. 
 • Végezzük el a biztonsági mentést, akár a felhőbe, akár az asztali számítógépre, vagy laptopra, majd ezt követően jöhet a formázás. Semmiképpen sem fordítva!

Ne csak az online fotók, de a készülék is legyen biztonságban!

Egy fotókkal és videókkal megtöltött memóriakártya pótolhatatlan értéket is képviselhet. Egy üres kártya költsége azonban messze elmarad a csúcsmobilok, és fényképezőgépek ára mögött. Különösen a jobb fényképezőgépekért kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, hiszen egy profi gép ára akár a milliós nagyságrendet is elérheti. Egy fődarab cseréje ennél fogva súlyos többletkiadást jelenthet. 

A ritikós helyszínek a fényképezőgép fizikai biztonságát veszélyeztetik.
 • Pont ezért javasolt ezekre a termékekre kiterjesztett garanciát kötni, így a jótállási időt akár öt évvel is megtoldhatjuk. 
 • A másik praktikus eszköz a nyugalmunk megőrzésére, a baleseti garancia, mivel ezeket a drága készülékeket sokszor szélsőséges körülmények között használjuk, vagy: 
  • Ha kicsúszik a gép véletlenül a kezünkből, az biztos akkor történik, amikor nincs a nyakunkba akasztva. 
  • Ha a nyakunkba van akasztva, akkor mi esünk el, vagy nekicsapódhat valaminek kalandozásaink során. 

Ezekre az esetekre is bebiztosíthatjuk készülékünket, annak ellenére, hogy a hasonló balesetekre nem terjed ki a gyártók és forgalmazók által nyújtott garancia. Sőt, még a fent említett kiterjesztett garancia sem! Ugye ismerős a helyzet, amikor az ötéves gyermeked szeretne egyet fotózni a fél milliós gépeddel, és remegő térdekkel segítesz neki, hogy minél hamarabb túllegyél te is, és a gép is az egészen?