Nem megfelelő a hűtő hőmérséklete! Mit csinálunk rosszul?

/ szeptember 29, 2021/ Hűtőszekrény

A hűtő megfelelő hőmérsékleten való működtetése ma már egyszerűbb feladat, mint akár csak néhány évvel ezelőtt volt. Sokan nem is gondolnák, hogy ennek mekkora jelentősége van – egyszerűen megállnak annál, hogy az új hűtőt kicsomagolják, bedugják az aljzatba és feltöltik élelmiszerekkel. Később pedig szeme találják magukat azzal a problémával, hogy az élelmiszerek nem annyira tartósak, mint amennyire lehetnének. Talán még azon is elgondolkodnak, hogy nem megfelelő készüléket szereztek be, pedig sokszor a hőmérséklet nem megfelelő beállítása, illetve a hűtőszekrény nem ideális elhelyezése okozza a gondot, amikor a hűtő teljesítményéről van szó.

A hűtő helytelen belső elrendezése és a környezeti adottságok problémái rejtőznek a nem megfelelő belső hőmérséklet mögött.

Milyen hőfokon működik a hűtő?

Egy egyszerű konyhai hőmérővel rövid idő alatt megnézhetjük, optimálisan hűt-e a berendezésünk. Ez azért is fontos, mert ez alapján össze tudjuk vetni a beállításokat a valós hőmérséklettel, amelyet több különböző szempont is befolyásol – kezdve magával a beállított hűtési szinttel. Ahhoz, hogy az élelmiszereinket megfelelő hőmérsékleten tartsuk, a hűtőt érdemes 4 fokos szintre beállítani.

A karbantartás során azt is ellenőrizzük, hogy a hűtő a megfelelő hőmérsékletre van-e beállítva.

Amennyiben eltérnek a hűtő beállításai attól, hogy milyen hőmérséklet van magában a berendezésben, célszerű a gép környezetét megvizsgálni az alábbi szempontok alapján.

Hőforrásoktól való távolság

Ha belegondolunk, elég ritkán láttunk olyan hűtőszekrényt a hétköznapokban, ami egy fűtőtest – például radiátor vagy konvektor –, akár a tűzhely mellett állna. 

  • De nem csak ezek lehetnek hőforrások, hiszen akár a konyha tájolása miatt a falra tűző nap is hőforrássá válhat, továbbá a fal túloldalán lévő kandalló vagy radiátor is befolyással bír a hűtőben lévő hőmérsékletre. 
  • Ezek a tényezők ugyanis rontják a hűtő teljesítményét. A hűtő ugyanis – egyszerűen fogalmazva – a belsejében lévő levegő hőjét adja le a külvilág felé. 

Ezzel pedig el is jutottunk a következő szemponthoz.

A faltól való távolság

A hűtő belsejében lévő hő hűtése egy fémcsőben cirkuláló hűtőközegben zajlik. Ez a rács kinézetű szerkezet az a felület, ahol a hűtőközeg leadja a hőmérsékletet. Ha a fémcső, azaz a hűtőszekrény hátulja túlságosan közel van például a falhoz, akkor a hőt nem tudja akkora mértékben leadni, amekkora a hőmérséklet megfelelő szinten tartásához szükséges.

A hűtő rendszeres tisztítása alapfeltétel az optimális belős hőmérséklet fenntartásához.

Minden be van állítva, az ételek mégis gyorsan romlanak a hűtőben. Mi ilyenkor a teendő?

Sokan nem tudják, de a hűtőben nem egyenletes a hőmérséklet:

  • Az aljában hidegebb van, mint a felsőbb szinteken, hiszen a hideg-, illetve a meleg levegő sűrűsége eltérő, így a melegebb rétegek kerülnek a hideg fölé.
    • Emiatt a hűtő alsóbb területein érdemes a romlandóbb élelmiszereket tárolni. 
    • A húsféléket, halféléket, illetve az alacsonyabb osztályú zöldségeket, gyümölcsöket, hogy tovább maradjanak fogyaszthatók vagy éppen frissek.
  • A legmagasabban lévő polcokra tehetjük a tartósabb élelmiszereket, például a tojást, de akár a kenyérféléket is, ha például egy félkilós vekni kenyér elegendő számunkra napokon, vagy akár egy héten át.

Mit tegyünk a hűtő ajtajába?

Az ajtó jellemzően a legmelegebb pontja a hűtőszekrénynek. Ez ugyanis közvetlenül érintkezik a külső, melegebb levegővel, valamint körülötte helyezkedik el az a szigetelő tömítés, amely csökkenti a kinti hő bejutását a szekrénybe. 

  • Éppen emiatt oda már tényleg csak azokat a termékeket tegyük, amelyeket az állaguk megtartása miatt érdemes hűtőben tárolni. 
  • Ilyenek a tartósabb szószok, például a ketchup is, amely valójában nehezen romlik meg, ugyanakkor az állaga hűtve marad optimális.
Az élelmiszerek és alapanyagok megfelelő helyen való tárolása is támogatja a belső hőmérséklet megőrzését.

Mi a helyzet a hűtő fagyasztó részével?

A fagyasztóban lévő hőmérséklet egyenletes, a modern fagyasztókban lévő hőmérséklet optimálisan -24 fok körüli. Persze a -24 foknál magasabb hőmérséklet is képes tartósítani az élelmiszereket, viszont előfordulhat, hogy nem hónapokon, hanem csak heteken át. Ennek az optimális működtetésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a hűtőére – amennyiben a hűtőszekrényben van fagyasztó is, ezeket egyszerre lehet beállítani.

Néhány további fontos tipp!

A hűtőszekrények optimális működésének fontos szempontja a hőmérséklet ideális beállítás a mellett, a gép tisztántartása.

Az elhelyezett élelmiszerek mennyisége is jelentékeny szempont, vagyis ne tömjük tele a hűtőt.

Nem jöttek be a tippek, mitévő legyek?

Előfordulhat, hogy a cikkben szereplő szempontok végigjárása után még mindig elégedetlenek vagyunk a hűtőnkkel. Ilyenkor már valóban érdemes elgondolkodni a hűtő javíttatásán vagy egy új hűtőszekrény beszerzésén. Viszont az ilyen meghibásodásnak nem kell sok kellemetlenséget okoznia a BusinessBox kiterjesztett garanciájával.