Gyakorlati tippek az új sütő bejáratásához és az átálláshoz

/ szeptember 30, 2021/ Tanácsadás

Azt gondolnánk, hogy miután végre sikerült megbirkóznunk egy új konyhai nagygép kiválasztásának és megvásárlásának bonyodalmaival, és már házhoz is hozták, nincs más dolgunk, mint kényelmes rutinnal élvezni azt. Pedig egy sütő vagy egy főzőlap esetében ekkor kezdődik csak az igazi tűzkeresztség a konyha ura vagy úrnője számára! Lássuk, mire érdemes odafigyelni az újonnan vásárolt sütő első néhány használatakor!

Az új sütő bejáratásához kell némi idő, hogy kitapasztaljuk a működését, és átálljunk a használatára, ha előtte másik sütőtípust használtunk.

Legelső teendők, ha új a sütő

  • Távolítsuk el a készülékről és minden tartozékáról kívül-belül a csomagolóanyagot, védőfóliát.
  • Tisztítsuk meg a tartozékokat és a kiegészítőket meleg víz és tisztítószer segítségével. Ne használjunk súrolószereket!
  • Első alkalommal érdemes a sütőt egy tál vagy tepsi vízzel felfűteni,
    • közben alaposan szellőztetni a helyiséget.
  • Ezzel az eljárással eltávolítható az új készülékekre jellemző tipikus kellemetlen szag (a szigetelés első felhevülése okozza, teljesen természetes jelenség).
  • Ha grill funkcióval is rendelkezik a készülék, akkor első alkalommal:
    • a grill funkcióban működtessük  200°C-on egy órán át,
    • majd nyissa ki a sütő ajtaját, hadd szellőzzön ki alaposan.
  • Az első szagtalanító felfűtés után puha ruhával töröljük belül tisztára a készüléket.
  • Ezt követően már használatba is veheti a sütőt. 
HAsználat előtt érdemes áttörölni az új sütő külső és belső felületét.

Egy dologról azonban ne feledkezzünk még el: nagy értékű készülékről van szó, mely szinte napi használatban lesz – érdemes rá  kiterjeszett garanciát és/vagy baleseti garanciát kötni.

Mit kell kitapasztalni először?

Különösen nehéz a dolgunk, ha egyik típusú sütőről a másikra váltunk, hiszen a gáz- és az elektromos sütő egymástól eléggé különböző elven és módon adja le a hőt, ami némiképp eltérő sütési gyakorlatot igényel a szakácstól.

Ha elektromos sütőre váltunk

Az elektromos sütő alapvetően sokkal szárazabb és egyenletesebb hőt biztosít, mint a gázsütő. 

  • Az egyenletes hőelosztást tovább segíti, hogy többnyire nem kizárólag alulról fűthető (mint a gázsütő), hanem rendszerint van felső fűtése is, illetve
    • a legtöbb elektromos készülékbe már – opcionális – légkeveréses funkció is be van építve. 
  • Ezek a rásegítések még inkább elősegítik az egyenletes hőeloszlást, és ebből adódóan valamivel alacsonyabb sütési hőfokra lesz szükség, mint egy gázsütőnél.
  • Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy légkeverés használata esetén 180 °C helyett elegendő lesz 160 °C-on sütni az ételt.
  • Ugyanakkor valamivel hosszabb előmelegedési időt igényel az elektromos sütő, mint amit a gáznál megszoktunk. 
  • A melegebb, ventilátorral keringő hő hamarabb kérget ad egy süteménynek, és kívül jobban kiszárítja azt, mint a gázsütő, belül pedig puhább és nedvdúsabb (rossz esetben viszont nyers) marad. 
  • Az alsó-felső sütés szintén segít abban, hogy egyenletesebben érje a hő az ételt – ilyenkor a süteményt érdemes a középső rácsra helyezni.
Az elektromos sütő esetében tapasztaljuk ki a különféle üzemmódokat és ellenőrizzük a beállításokat.

Ha gázsütőre váltunk

Itt értelemszerűen a fordított jelenségre kell felkészülnünk: a sütő gyorsabban felmelegszik, és nem szárít annyira, mint az elektromos sütő. 

  • Mivel azonban csak alul van hőforrás, a hőeloszlás egyáltalán nem optimális a sütőben: alul jobban süt, felül kevésbé, és ráadásul az oldalsó falakról sem azonos hőmennyiség éri az ételt. 
  • Ebből adódóan egy sütemény (különösen egy kényes piskóta vagy kelt kalács) sütésekor először kicsit meg kell emelni a hőfokot (már így betenni a tepsit), hogy
    • felül is kellő meleg érje a tésztát, és kellően feljöjjön,
    • illetve kis kérget kapjon, ami aztán tovább barnulhat. 
  • Ezt követően 10-15 perc múlva visszább lehet venni a hőt. 
  • Így sem garantált azonban az egyenletes sütés, ezért legkésőbb félidőben meg kell fordítani a tepsit/tortaformát, hogy a másik oldalról is érje a meleg. 
  • Ezzel összefüggésben a gázsütő kényesebb az ajtónyitogatásra, mert
    • ha kiszalad belőle a meleg, a melegítés kizárólag alulról tud újraindulni,
    • ami tovább rontja a sütemény vagy sült tetejének barnulását. 
  • Amennyire csak lehet, kerüljük tehát az ajtó kinyitását, és lehetőleg inkább az ablakon keresztül ellenőrizzük az étel állapotát.
Az új sütőt ne vendégseregen és ne kényes ételeken teszteljük először.

Mit süssünk eleinte, ha új a sütő?

Ahány sütő, annyiféle. Ez nemcsak a különböző típusokra igaz (gáz vagy elektromos, légkeveréses vagy alsó-felső sütésű, stb.), de egy adott típuson belül is nagyon különbözőek lehetnek egy-egy készülék működési tulajdonságai. Ezt mindenki tapasztalhatta, aki egyazon típusból vásárolt már egymás után két készüléket.

Ezért csak azt javasolhatjuk, hogy:

  • Ne a legnagyobb vendégsereg vagy családi ünnep alkalmával próbáljuk ki a sütőnket;
  • Ne kényes süteménnyel – főleg ne piskótával vagy kelt kaláccsal – vagy steakkel kezdjünk. 

Ehelyett tapasztaljuk ki fokozatosan a csínját-bínját mondjuk a sült zöldségekkel és a rakott ételekkel kezdve. Ha ezekből már van annyi tapasztalatunk, hogy miben és hogyan működik másként a sütőnk, mint az előző készülékünk, nekiláthatunk kedvenc sütijeinknek is.

Ha új a sütő, akkor mellőzzük az érzékeny tésztafélék, pl. kalács, piskóta készítését.

Tippek kényesebb tésztákhoz

  • A piskótát és a kelt tésztákat soha ne süssük légkeveréssel, mert kívül nagyon kiszárítja, belül pedig nyers marad(hat), de a pizzáknak, pogácsáknak, kenyérnek sem ideális.
  • A kelt süteményt és a piskótát a középső rácsra tegyük, itt éri legegyenletesebben a hő.
  • Légkeverés mellett süthetünk két szinten is egyszerre: felül, aminek nagyobb hő kell (hús, rakott étel például), alul a köret, zöldség.
  • A gázsütő alsó tepsitartóját érdemes kinyitni, ez elősegíti a légáramlást.
  • A vékony tésztákat és aminek tojáshab van a tetején, a felső rácsra tegyük – ott fog legideálisabban megsülni.
  • A sötét edények (akár fém, akár szilikon) jobban elnyelik a hőt, hatékonyabban sül át bennük az étel, ezért érdemes előnyben részesíteni a jénaival szemben, főleg a kényes receptek esetében.