A nyaraló energiatakarékos téliesítése

/ október 1, 2021/ Tanácsadás

Az előrejelzések szerint az idei tél keményebb lesz, mint amihez az elmúlt pár évben hozzászoktunk. Ideje hát körülnézni, hogy milyen lehetőségeink vannak a nyaraló energiatakarékos téliesítésére, beleértve természetesen nemcsak a fütést, de az ablakokat és vízvezetékeket is.

A nyaraló téliesítésére még mindig van elegendő idő, az igazi hideg és a fagyok beálltáig.

Miért szükséges a nyaraló téliesítése?

A víkendházat hagyományosan csak nyáron használtuk, de az elmúlt időszak sokakat a természetbe szólít, vagy, ha rendelkezésre áll, akkor a nyaralóba, és nem csak nyáron:

 • A home office ugyan kényelmes, de – tekintve, hogy a lakásunk részben irodává vált – az otthon kezdi elveszíteni otthonosságát.
 • A bezártságérzetet is kétségtelenül fokozza az otthonról végzett távmunka, és azok számára, akiknek nagyobb mozgástérre van igényük, a nyaraló kiváló célpontot jelent akár egész évben.

A nyaralót, még ha stabil és időtálló kő-vagy faszerkezetből is készült, az időjárás kikezdi (nem beszélve a vizesblokkról). Nemcsak akkor igényel karbantartást amikor ott nyaralunk, de a hidegre, akár a fagyokra is fel kell készíteni. Főleg, ha a téli hónapokban ott akarjuk tölteni például a hétvégéket, vagy az ünnepeket.

A nyaraló felkészítése a télre

Ha nem akarunk “telelni”, akkor a vízvezetékrendszer leengedése és légtelenítése után, arról kell gondoskodni, hogy a nyílászárók elviseljék a hideg és a nedvesség, valamint a szél következményeit.

 • Ez azt jelenti, hogy ellenőrizni kell a fából készült szerkezeti elemeket, nyílászárókat, és ha szükséges:
  • Átcsiszolni, átkenni lenolajjal, majd lakkozni vagy festeni, hogy ellenálljon a hidegnek és a párának. 
  • A megnedvesedett fa ugyanis nemcsak bedagad, de penészesedik is.
 • Az ereszcsatornát is ellenőrizzük és cseréljük ki, javíttassuk meg az elhasználódott, lyukas elemeket.

Abban az esetben, ha több napot is a nyaralóban akarunk tölteni, arról is gondoskodnunk kell, hogy a ház energiavesztesség nélkül megtartsa a meleget.

A hőleadás optimalizálása

A legtöbb nyaralóban nem házközponti, hanem egyedi fűtés van, ez a leggyakrabban fatüzelésű kiskályha, vagy látványkandalló:

 • Ahhoz, hogy optimalizáljuk a hőleadást, érdemes egy úgynevezett füstcső hődob elemet beépíteni a kályhacsövek közé, ezáltal megnöveljük a hőleadásra képes felület nagyságát.
Ha fatüzelésű kályha fűti a nyaralót, gondoskodjunk a hőleadás optimalizálásáról.

Ott, ahol házközponti fűtés található, általában vegyes tüzelésű kazán biztosítja a fűtést:

 • Ebben az esetben a kazánt magát is hőszigetelni kell, hiszen a hőveszteség jelentős, ha olyan helyiséget fűtünk, ahol egyébként nem tartózkodunk.
 • Mivel a tüzelőanyag égése közben szénmonoxid szabadul fel, a tűzjelző berendezés mellett érdemes CO-jelzőrendszert telepíteni a nyaralóba és ennek karbantartását, ellenőrzését rendszeressé tenni.
Ha fosszilis tüzelőanyaggal fűtűnk a nyaraló nem nélkülözheti a szén-monoxid és tűzjelző rendszereket sem.

Ha elektromos fűtőrendszer gondoskodik a nyaraló melegen tartásáról:

 • A készülék kábeleit, csatlakozóját, valamint a nyaraló villanyvezeték-rendszerét kell ellenőrizni még a tél előtt, és szükség esetén kicserélni a konnektorokat, kapcsolókat, vezetékeket, biztosítékokat. 
 • Ha szükséges és van rá lehetőség, akkor kérjünk alternatív áramtarifát a szolgáltatótól.
 • Ha a készülékre még érvényes a gyári garancia, akkor érdemes szakemberrel átnézeti, illetve megkötni rá a kiterjesztett garanciát.
 • Az elektromos fűtőberendezések testét is nézzük át alaposan, hiszen az elfolyt fűtőközeg – legyen az víz vagy olaj akár – ugyan pótolható, de az éjszaka közepén behegeszteni egy lyukat a fűtőtesten nem kis kihívást jelent. Főleg, ha nincs a fészerben egy kézi hegesztő.

A legtökéletesebb megoldás persze az, ha magát a nyaralót is hőszigeteljük, beleértve természetesen nemcsak a falakat, de a klasszikus hőhidakat, azaz a mennyezetet és a lábazatot is.

A termosztát karbantartása, ellenőrzése

Még a tél beállta előtt végezzük el a szükséges karbantartást a termosztáton, és állítsuk be azt a hőmérsékletet, ami a távollétünk alatt biztosítja a vízvezetékek állagmegóvását, de nem pocsékol felesleges energiát.

Az okostermosztát beszerelésével akár távolról is beállíthatjuk a nyaraló hőmérsékletét.

Célszerű okostermosztátot beszerelni:

 • Az okostermosztát egyrészt “megfigyeli” a család szokásos tevékenységét, és ott tartózkodásunk alatt ennek megfelelően állítja be a nappali és éjszakai hőmérsékletet.
 • Másrészt a fűtés így akár távolról, okostelefonnal is vezérelhető. Így amikor elindulunk otthonról a nyaralóba, az idő és távolság figyelembevételével már idejekorán elindíthatjuk a fűtést még útközben.
 • Emellett olyan egyéb környezeti tényezőket is figyelembe vesz, mint például a páratartalom.

A nyaraló vízvezeték-rendszerének téliesítése

A nyaralóban gyakran található olyan vízvezeték, ami szabadon, szigetelésmentes terekben, vagy külső falakban fut:

 • Előbbi esetben magát a vízvezetéket kell szigetelni például csőszigetelő-habbal. Ez egyrészt megakadályozza a lefagyást, másrészt csökkenti a hőleadást.
 • Utóbbi esetben a falakban futó vízvezetékcsövek külső környezet felé történő hőleadása a falak szigetelésével orvosolható.
 • Ne feledkezzünk meg a kerti csap szigeteléséről, és elzárásáról se.

Ott, ahol van kerti medence, engedjük le, vízmentesítsük és takarjuk be vízhatlan anyaggal.

A szellőzés kérdése

A tavasztól őszig tartó időszakban nem gond, ha egy kicsi szellőzőablakot nyitva tartunk a nyaralóban, ezt azonban a téli időszakban inkább zárjuk be, hogy a páratartalom túlzott növekedését megelőzzük.

A páratartalom szabályozása

Amikor a nyaralóban tartózkodunk: 

 • Rendszeresen szellőztessünk, és azokban a helyiségekben, ahol tartózkodunk, alacsony fokozaton, de használjunk párásító berendezést. 
 • Ez a fűtéstől száraz levegő teszi “kényelmesebbé”, és növeli a hőérzetet is.

Ezzel ellentétben, amikor nem tartózkodunk a nyaralóban:

 • Helyezzünk el páramentesítőket a nyílászáróknál. 
 • Így az esetleg keletkező pára nem károsítja az ablakok faszerkezetét, és a faelemek, valamint a falak penészesedésének is elejét vesszük.