Valós félelemből ártatlan mulatság: a modern és “okos” Halloween

/ október 14, 2021/ Okoseszközök

A keresztény egyház az első századokban szisztematkusan elkezdte átalakítani a hétköznapi emberek életét és szokásait. Ennek egyik eszköze az volt, hogy a pogány földvallások kiemelt napjaira, valamint a számontartott napéjegyenlőségekre és holdtöltékre időzítette az egyházi ünnepeket. E tevékenység az elmúlt kétezer évben igen sikeresen írta felül a pogány szertartásokat, ám nyomokban még fellelhető a hagyományok eredete. Ennek egyik legékesebb példája a Halloween, azaz a Mindenszentek Éjszakája (All Hallows’ Eve), mely rémisztő külsőségeit többek között a kelta Samhain tűzünneptől megörökölt tradícióknak is köszönheti. A nyár végét és a betakarítást, és egyúttal a kelta újévet ünneplő Samhain és a Mindenszenteket övező legendárium összefonódott. A hibrid ünnep története szerint ez az az este, amikor az emberek és holtak világát elválasztó határ az október utolsó napjáról november első napjára forduló éjjelen megszűnik, és a holtak eljönnek kísérteni, hogy elvigyék az emberek lelkét.

A modern és okos Halloween távolról is vezérelhető, időzíthető dekorációval okoz meglepetést vendégeinknek.

Puszta rémisztgetés vagy valami komolyabb?

Ami ma mulatság és ártatlan rémisztgetés, sajnos egy megalapozott félelemre utal: az élve eltemetésre. Valószínűleg innen ered az a félelmünk is, hogy a holtak feltámadnak. A tudomány előtti időkben a “feltámadt”, kóborló holt valós félelmet gerjesztett, ami nemcsak a népi babonákból, ősi hiedelmekből építkezett. 

 • A modern orvostudomány és technológia előtti századokban nem volt ritka a téves diagnózis.
 • Bizony előfordult, hogy olyanokat is eltemettek, akik valójában még éltek.
 • A szerencsétlen delikvens bizony a frászt hozta a járókelőkre, meg a családjára, amikor hazament. Feltéve, ha túlélte a saját temetését.
 • A nem túl gyakori, de borzasztóan félelmetes események egyfajta technológiai újításhoz vezettek: megszülettek az “integrált”, a kor szintjén okosként aposztrofálható, kütyükategóriás riasztórendszerek… a csengős koporsók.

A Halloween szezon külsőségei tehát eredetileg nem dekorációs célt szolgáltak:

 • A kifaragott világító töklámpások – eredetileg tarlórépák, és céklák – fényt hoztak a sötétségbe,
 • Az emberek pedig azzal tévesztették meg a hitük szerint ezen az éjszakán köztük járó holtakat, hogy maguk is szellemeknek, élőholtaknak öltöztek.

Az ünnep mára mulatsággá változott, amit a modern technológiának köszönhetően különböző dekorációs elemekkel, és high-tech okos kiegészítőkkel is látványosabbá tehetünk.

Hagyományos és okos Halloween kiegészítők házon belül és kívül

A töklámpásokat nem a házban, hanem a ház körül, a kútkáván, a bejárati ajtónál helyezték el, hogy elriasszák a kóbor lelkeket. Manapság, amikor a városlakók java része többlakásos bérházban, lakótelepen, társasházban lakik, a valódi tök nem biztos, hogy jó ötlet, mert magához vonzza a városi életközösségek négy- hat- és nyolclábú tagjait. 

A tradicionális dekorációt helyettesítendő körülnéztünk egy kicsit a modern Halloween kiegészítők rémisztgetést, és bulihangulatot szolgáló “fegyvertárában”.

A kedves töklámpás-füzér többfokozatú Halloween dekoráció, mely akár időzíthető is.
 1. A tökfaragás ma is kedvelt októbervégi tevékenység, ám, akinek nincs kedve, ideje, összemaszatolni magát, elektromos, világító, sőt, zenélő töklámpást is elhelyezhet az ajtaja előtt. A Jack O’Lantern lámpába helyezett hordozható okoslámpa – pl. Philips Hue Go – barátságos arcát mutathatja a szomszédoknak és talán egy kis vidámságot is csempész a hétköznapokba.
 2. A kültéri világításról a karácsonykor használt LED-lámpafüzér helyett az energiatakarékos, vízálló, és rendkívül stílusos töklámpásfüzérrel gondoskodhatunk, amit akár időzíthetünk is.
 3. A többféle okoseszközzel, mozgásérzékelővel is hálózatba integrálható időzítőkapcsoló visszaszámláló funkcióval rendelkezik, kompatibilis az Amazon Alexa és a Google Assistant MI-kel.
 4. Ha már az időzítésnél és mozgásérzékelőnél tartunk, az összekapcsolt kültéri Halloween dekorációk, legyen az koporsó, boszorkányüst, csontváz, garantáltan a frászt hozzák majd az óvatlan látogatókra.
 5. A sejtelmes hangulatot füstgéppel, a fák ágaira aggatott műpókhálóval, a házfalra helyezett 3D denevérmatricákkal, és időzített, színes, ám sejtelmes hangulatot árasztó okosvilágítással fokozhatjuk.
 6. Ha tényleg az a célunk, hogy némi bizsergést csempészünk látogatóink és szomszédaink idegvégződéseibe a hálózatba integrált okoseszközeinket – világítás, ajtócsengő, kijelző – mind átállíthatjuk Halloween témákra, ami lehet gótikus orgonazene, az Addams Family főcímdala, vagy akár a Thriller.
 7. Az okoshangszóró tökéletes társ a sejtelmes hangulat megteremtésében, sőt, egy igazán ütős Halloween partit is szervezhetünk a segítségével, csak meg kell kérnünk Alexát, hogy játszon Halloween zenéket. A világhálóra közvetlenül csatlakozó hangszóró megspórolja nekünk a buli soundtrack összeállításával töltött időt és energiát.
A hagyományos Halloween dekorációk kültéren és beltéren egyaránt elhelyezhetők.

Aki “véresen” komolyan veszi az ijesztgetést

 • Annak a White Reaper Brothers Holiday digitális dekorációs készletet érdemes beszereznie, ami 16 AtmosFX videóeffekttel hozza majd a frászt mindenkire.
  • A készlet 1280 x 720 px felbontású LED projektorral, hanggal és széles látószögű objektívvel rendelkezik, mely tökéletes 3D hatású virtuális videót hoz létre. 
  • Bármilyen TV, monitor vagy kivetítő segítségével működik,
  • Az animált, szórakoztató digitális dekorációhoz még vetítővászon sem szükséges, akár az ablaküvegre is vetíthetünk, vagy a házfalra.
 • A kertben elhelyezett projektorral a házfalra, vagy az ott elhelyezett vetítővászonra ikonikus horrorfilmeket vetíthetünk… bár lehet, hogy a szomszédok ennek azért nem fognak annyira örülni.

Figyelem!

 • Mielőtt bevetjük a Halloween nehéztüzérségét, győződjünk meg arról, hogy minden csatlakozó és a kábelek lefolyása is ép, csak így lehet balesetmentes az ünnep.
 • Ellenőrizzük, hogy a gépek, egyéb kütyük és a vezérlésükhöz használt okostelefon, laptop, házimozirendszer, projektor, stb… gyártói garanciája érvényes-e, és kössünk rájuk kiterjesztett garancia szerződést.
 • Ellenőrizzük, hogy a  tűzriasztó-rendszer optimálisan működik-e. Véletlen balesetek bármikor adódhatnak.

Ha nem akarjuk, hogy az októberi privát tökfesztiválunk túlságosan élethű legyen, kizárólag biztonságos, sérülésmentes eszközt használjunk.