Melyik böngésző a legnépszerűbb?

/ október 22, 2021/ Egyéb

Ha egy nagyobb társaságban ételrendelésre kerül sor, a „Honnan?”, „Mit?”, és „Milyet?” kérdésekre mindenki mást fog válaszolni. Egy ilyen böngésző versenyeztető esemény szinte mindig hosszas tanakodásba és számtalan érv egymásra zúdításába torkollik. Hasonló történik akkor is, ha informatikusok beszélgetnek arról, hogy melyik böngészőt preferálják. Ahhoz, hogy parázs vita alakuljon ki, nem kell feltétlen tech zseninek lenni, elég, ha egyszerű, hétköznapi felhasználók vagyunk.

A böngésző kiválasztása egyéni preferencia alapján történik, de a fjelezstők mindig új ötletekkel állnak elő, hogy meghódítsák a felhasználókat.

Mi állhat a böngésző preferencia mögött?

Az egyszerű, hétköznapi felhasználók is több csoportra oszlanak:

 • Vannak akik azért teszik le voksukat az egyik mellett, mert pont az van a gépen, és mást ki sem próbáltak. 
 • Olyanok is vannak, akik az alapján döntenek, hogy melyiknek szimpatikusabb az ikonja, és vannak azok, akiknek minden apróságra kiterjed a figyelmük, esetleg különböző célokra más és más böngészőt használnak. 

Íme egy csokorra való napjaink legnépszerűbb böngésző típusaiból

A böngészők számos tulajdonságaiban kisebb-nagyobb átfedés van ugyan, viszont igyekeznek a fejlesztők egy-egy funkció mélyebb kidolgozásával előtérbe helyezni a saját szoftvert. Nem is gond, ha van egy kis verseny, hiszen ebből a felhasználók csak profitálhatnak!

Opera, Opera GX böngésző

Akik valaha wapoztak, és wapos felületeket is kezeltek PC-n, azok ódákat zengnek róla, és még ma is ezzel operálnak:

 • Az Opera robbantotta be a ma már minden böngésző esetében „szériatartozéknak” számító külön füleken történő megjelenítést. 
 • Ingyenes VPN szolgáltatással van felvértezve (a VPN-en keresztül menő adatok a titkosítás miatt nem láthatók az eredeti hálózaton). 
 • Jóval idősebb a Chrome-nál, legnagyobb vetélytársával – a Firefox-szal még ma is benne van a top böngészőkben. 
 • Ezt főként annak köszönheti, hogy nemcsak folyamatosan „kalapálják, hegesztik”, hogy optimális böngészési élményt nyújtson, hanem újítanak is rajta. 

Az egyszerű, sima Opera erőforrás igénye igen baráti a többi riválisához képest:

 • Ezt a hullámot a fejlesztők meglovagolták, és alkottak egy olyan verziót, mellyel kifejezetten a gamereket, streamereket célozták meg. Ez az Opera GX (Gamer Xtreme). 
 • A játékok online streamelésekor manuálisan szabályozhatjuk a böngésző erőforrás felhasználást (példálul limitálhatjuk a memória- és CPU használatot). 
 • Ez a tehermentesítés játékok streamelésekor különösen jól jöhet! 
 • Az oldalsáv pedig kapott egy Twitch menüt is – fokozandó a streamrajongók komfortérzetét.

Chrome, a Google böngésző

A Chrome a Google keresőóriás saját böngésző típusa, mely rengeteg bővítménnyel is rendelkezik.

Letisztult, egyszerű, gyors, éppen ezért jelenleg a legnépszerűbb böngésző:

 • Annyira ő a sztár, hogy a statisztikák alapján a keresőóriás böngészője mellett döntött a felhasználók 67%-a. 
 • Ennek hátterében azonban az is állhat, hogy nem a gyorsaság, vagy a folyamatosan bővülő kényelmi- és biztonsági funkciók miatt döntenek így az emberek.
 • Ha ugyanis valaki mondjuk G-mailt, vagy más Google szolgáltatást használ, akkor automatikusan a Chrome felé hajlik. 
 • Nem a legoptimálisabb választás viszont azoknak, akiknek régebbi laptopjuk, asztali számítógépük van, mivel ez a böngésző emészti fel a legtöbb erőforrást.
 • Ha „hasít” a gépünkön, biztonságos és gyors böngészésben lehet részünk, sok-sok beépülő modullal. Ha viszont küszködünk vele, célszerű kipróbálni egy memóriabarátabb böngészőt!
A Google számos kompatibilis bővítménnyel szolgál a felhasználóknak, de cserébe böngészője, a Chrome rengeteg erőforrást igényel.

Firefox

A Chrome a Firefox-ot taszította le a böngészőtrónról, pedig sokáig vezette a népszerűségi listát:

 • Esetében a biztonságot, és az adatvédelmet helyezték előtérbe a fejlesztők, ezért még mindig a legbiztonságosabb böngészők között tartják számon. 
 • Ha szeretnénk, blokkolja a nyomkövető sütiket, a közösségi média követőket, és védelmet nyújt attól is, hogy mások kriptobányászatra használják a gépünket. 
 • A LockWise funkció lehetővé teszi, hogy felhasználóneveinket és jelszavainkat az összes eszközünkről egyszerűen elérjük.

Safari, az almás böngésző

Ez a böngésző elsősorban azoknak lehet ismerős, akik Apple termékeket, szolgáltatásokat használnak. 

A Safari a teljes Apple infrastruktúrákkal rendelkező számára ideális böngésző.

Mivel rengeteg felhasználó erősíti az „almás” tábort, így ennek a böngészőnek mindenképp helye van a toplistán:

 • Aki Iphone-t használ, fogékonyabb lesz számítógép vásárlásnál a MAC termékekre, hogy hasonló platformon működjenek az eszközei. 
 • Az Apple természetesen erre tudatosan törekszik. 
 • Egymással ugyan tökéletesen működnek, de például Androidos, vagy Windowsos eszközzel nem fog működni a szinkronizálás. 
 • A Safari erőforrásigénye nagyon barátira lett optimalizálva, ezért, ha csak böngészünk, hosszú üzemidővel számolhatunk.

Edge

Az Internet Explorerből nőtte ki magát, viszont nagy hibát követ el az, aki a hátborzongató előd alapján ítélkezik fölötte. 

Minden tekintetben jobb lett, méltó vetélytársa a többieknek:

 • A Chrome egyszerűségét ötvözi gyorsasággal, és kisebb erőforrásigénnyel.
 • Ha nincs lehetőséged böngészni, mert másra kell figyelned, vagy csak szimplád nincs kedved olvasni, esetleg a szemüveg otthon maradt – a felolvasás funkciót nagyon fogod szeretni.
Amikor böngészőt választunk a hardver és az egyéb erőforrások biztonságának tekintetében is gondoljuk át a döntést.

Hogy valójában melyik a legjobb mindezek alapján? Azt mindenkinek a saját igényei alapján kell eldöntenie. A sütik elfogadása, reklámok, és pop-up ablakok erdejében okosan kell döntenünk. Ne csak a böngészési adataid biztonságára gondolj, hanem a hardverére is, amit használsz! Fontos megkötni a kiterjesztett garanciát, így nem kerülsz abba a tipikus helyzetbe, hogy a garancia lejáratot követő első héten meghibásodik a készüléked.