Izgalmas applikációk kirándulóknak

/ november 20, 2021/ Okoseszközök

Közeleg a tél… Éppen ezért érdemes kihasználni a – még korlátozott számban rendelkezésünkre álló – napsütéses órák számát. Még nem feltétlenül szükséges viselet a hatalmas, vastagon bélelt télikabát, amiben azért már nehezebben mozgunk, és még a hócipőnket sem kell elővenni. Használjuk ki ezt az időt és irány a színpompás ruhába öltözött őszi természet! Telefon nélkül viszont egy tapodtat sem moccanunk, és ettől ma már a szeme sem rebben senkinek, hiszen ennek számos előnye is van. Ha pedig nálunk van a telefonunk, miért ne tennénk néhány különleges applikációval interaktívabbá a túráinkat. De lássuk is, hogy mire gondolunk, íme néhány applikáció kirándulóknak.

A kirándulóknak tervezett applikációk nemcsak szórakoztatóak, de hasznosak is, hiszen számos természetvédelmi szervezet és projekt munkáját segítjük velük.

DryRivers kirándulóknak

Csapj fel kutatónak, és segítsd a Horizon 2020 projektet, és a Pécsi Tudományegyetem szakembereit a DryRivers alkalmazással! A projekt az Európai Unió nemzetközi programja, amelyben 25 kutatóintézet több, mint száz kutatója vesz rész. A kisebb vízfolyásokról nagyon nehéz naprakész adatot gyűjteni, így segítségül hívják a természetben kalandozni vágyó lakosságot is. Egy egyszerű regisztrációval, és néhány információ megadásával te is részt vehetsz a kutatásban, és ezzel az apró „gesztussal” akár lendíteni is tudsz a természet megőrzésében! Biztos, hogy jártál már olyan helyen, ahol egykor élettel teli patak csörgedezett, mostanra pedig már csak egy üres meder emlékeztet erre. Ezeknek a felderítése a cél, illetve olyan adatoknak a gyűjtése, amely előrébb viheti a tudományt, hogy a természet megmaradjon olyannak, amilyennek szeretjük. Akár az általad továbbított adatok is segíthetnek abban, hogy a kutatók jobban megértsék, mi vezetett a kiszáradáshoz, elmocsarasodáshoz, és ez milyen hatással van a környező élővilágra, vagy akár az emberi életminőségre. A kisebb vízfolyások vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, ezért hogy megmentsd őket nincs más dolgod, mint előkapni a telefont, ha egy patakhoz érsz. Egy fotó, néhány adat, és nagyjából húsz másodperc alatt már tettél is valami jót, miközben jól érezted magad. Mehet tovább a bringázás, vagy a séta, akár a következő patakig.

A DryRivers applikációval a Horizon 2020 nemzetközi projektet segítjük a természetes vízfolyások és kiszáradásuk okának felderítésében.

Madarat tolláról…vagy akár hangjáról

Emlékszel még a Shazamra? Használod? Akkor egyike vagy annak a több, mint öt és fél millió felhasználónak, aki letöltötte. Egy kattintás, és megvan a zene címe, előadója. Na de mi van akkor, ha ez az előadó egy madár? Oké, a gólyát, vagy a kakast nagyjából be tudjuk azonosítani a hangjáról még akkor is, ha keveset járjuk a természetet, de mi lenne, ha kicsit jobban megismernéd ezeket a fantasztikus lényeket? Hogy hogyan? Hívjuk segítségül a „varázslót”! A Merlin Bird ID alkalmazás hang alapján segít meghatározni, hogy milyen madárral van dolgunk. Akár a Shazam, kikeresi, és megmutatja a hangforrást, jónéhány extra adattal, és képpel. Mi történik akkor, ha az általunk kiszemelt madár nem akar éppen dalra fakadni? Ebben az esetben néhány kérdést követően, a kirándulóknak tervezett alkalmazás a megadott paraméterek (szín, méret, stb.) alapján nagy pontossággal meghatározza, hogy milyen madarat figyelünk éppen. A titka az adatbázis, a tartózkodási helyünk élővilága, és a tulajdonságok szerinti folyamatos szűkítés, mígnem csupán egy lehetőség marad. A telefon kamerájával is operálhatunk, ugyanis fotó alapján is be tudja azonosítani a madarat az alkalmazás. Ha megvan, hogy milyen madárral van dolgunk, leírást is találunk hozzá az appban, így folyamatosan tanulhatunk, és készíthetünk is pár remek fotót tollas hátú kedvenceinkről. Néhány túra, és a környék gyakoribb madarairól rengeteget tanulhatunk. Legközelebb pedig túratársaink kikerekedett szemmel fognak álmélkodni lenyűgöző ornitológiai ismereteinken. 

A madárhatározó applikációk nemcsak szórakoztatóbbá teszik a túrát a kirándulóknak, de elmélyíthetjük ismereteinket a természet apró csodáiról.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által kirándulóknak fejlesztett Madárhatározó applikációt is letölthetjük, a megfigyeléseinket pedig a DryRivers-hez hasonlóan feltölthetjük, hogy segítsük a szakemberek munkáját! Az alkalmazás tartalmaz madárlexikont (157 madárfaj, 269 illusztráció, 203 hang), valamint próbára tehetjük tudásunkat játékban is. Ha pedig a lombkoronák fürkészése során elfáradt a nyakunk, a Kétéltű – és hüllőhatározó alkalmazással koncentrálhatunk akár a talajra is! Szintén az MME fejlesztette és az adatbázisa tartalmazza a hazánkban előforduló 17 kétéltű – és 18 hüllő fajt. A határozó funkción túl itt is lexikon, adatfeltöltési lehetőség, játék, nomeg a hazánkban előforduló békák hangja vár. A felsorolt alkalmazások Android és iOS rendszerekre egyaránt letölthetőek.

A hüllők és kétéltűek törékeny szépségek, az applikációk abban is segítenek, hogy eloszlassuk az őket övező tévhiteket.

Ne felejtsük el, hogy a túra során fokozottan vigyázzunk a telefonunkra. Mindenképpen érdemes megfelelő védelemmel ellátni, ami tok és fólia is lehet, illetve szükséges lehet kiterjesztett- és/vagy baleseti garanciával is ellátni a készüléket, így nem érhet minket kellemetlen meglepetés!