Digitális rajztáblák

/ november 22, 2021/ Számítástechnika

A festés, rajzolás művészetének kialakulása egészen a barlangrajzokig vezethető vissza. Valószínűleg akkor körvonalazódott először, hogy az emberiség fogékony lesz a művészi alkotásra, hiszen valami alkotó tevékenységre ösztönözte bozontos őseinket. Talán csak saját szórakoztatásukra művészkedtek, talán figyelmeztetés gyanánt kezdtek el festeni, esetleg így akarták tudatni a távollétükben betévedő, illegális barlangfoglalókkal, hogy nem érdemes velük ujjat húzni, hiszen játszi könnyedséggel legyűrnek akár egy mamutot is. Ezt feltehetőleg már soha nem tudjuk meg, de az bizonyos, hogy azóta is szüntelenül alkotunk, még ha a tenyeret fel is váltotta az ecset, a ceruza, a barlang falát pedig a papír és a vászon. A fejlődés pedig azóta sem állt meg, megérkeztek a digitális rajztáblák.

Típusait tekintve a digitális rajztáblák alapvetően két csoportra oszthatók. Vannak amelyek önmagukban működnek (akár egy tablet), illetve olyanok, amikkel úgy tudunk rajzolni, hogy a számítógépünkhöz csatlakoztatjuk az eszközt.

Mi az a digitalizáló tábla?

Aki szeretsz rajzolni, festni, egész biztosan találkozott már azzal a problémával, hogy valami sokadszorra sem úgy sikerült, ahogyan azt elképzelte. Ceruzánál még segítséget jelent a radír, az akril festéket pedig felül lehet festeni, de az akvarell már nehezebb ügy. Ezen túlmenően a gyakorlás a hosszú órák mellett rengeteg alapanyagot és ezzel együtt költséget jelent. Erre jelent kiváló megoldást egy digitális rajztábla, ahol a végtelen számú javítási lehetőség mellett számtalan rajzeszköz, ecsettípus és szín áll a rendelkezésünkre, nem beszélve a nagyítási, forgatási funkciókról, ráadásul nem egy egérrel vagy az ujjunkkal kell a vonalat meghúzni, hanem tollal.

A választást nehezítheti, hogy számos eltérő tulajdonságú digitális rajztáblát találhatunk a piacon. Első ránézésre talán az eszköz mérete, illetve az ára lesz a legszembetűnőbb. Ez utóbbi mozog szélesebb skálán, hiszen a párezres tételtől egészen a milliós nagyságrendig terjed.

A digitalizáló táblák kialakításánál a gyártók ügyeltek arra, hogy a toll hegye ne karcolja a táblát.

A digitalizáló rajztáblák típusai

Típusait tekintve a digitális rajztáblák alapvetően két csoportra oszthatók. Vannak amelyek önmagukban működnek (akár egy tablet), illetve olyanok, amikkel úgy tudunk rajzolni, hogy a számítógépünkhöz csatlakoztatjuk az eszközt. A képernyő reagálhat érintésre is, illetve számos programozható gombot is találunk rajta.

Wacom

Ha valaki digitalizáló táblát keres, a Wacom márka mellett biztos, hogy nem sétál el lehajtott fejjel, hiszen ez a márka a táblák piacán vezető szerepet tölt be. Termékeikhez adnak utazóadaptert, amin cserélhető a villa, így nem érhet minket kellemetlen meglepetés. Az eszközök Windows és Mac OS operációs rendszerekkel is kompatibilisek, továbbá szoftvert (szoftvereket) is kapunk hozzájuk.

A Wacom One széria remek belépő szintű termékeket kínál lelkes alkotni vágyó kezdőknek és akár haladóknak is. PC-hez/laptophoz (vagy akár egy külön eszközzel mobiltelefonhoz) kell csatlakoztatni, és már kezdődhet is az alkotás. Pénztárcabarát a Small modell, ami 14-15 ezer forint körül mozog. Ezzel érdemes kezdeni, majd, ha már úgy érezzük, hogy kimaxoltuk a benne rejlő lehetőségeket, válthatunk egy komolyabb táblára.

A Wacom Cintiq termékcsalád már a haladókat célozza meg, segítségével profi illusztrációk, képregények, retusált fotók, és egyéb remekművek készülhetnek. Az alapmodell ára itt már természetesen magasabb, 190 ezer forinttól indul, és egészen a Wacom Cintiq Pro 32 DTH-3220-as modell 1,3 millió forintos áráig terjed a hazai piacon. Természetesen az árral a táblához tartozó extrák száma is növekszik. Ez az eszköz szintén számítógéphez csatlakoztatva működik.

Az önmagukban működő digitális rajztáblák saját operációs rendszerrel és számos extra funkcióval rendelkeznek.

A digitalizáló táblák csúcsragadozói már önállóan működnek, akár egy számítógép – saját operációs rendszerrel, számtalan extra funkcióval. Ezeknél természetesen a kényelem is jelentékeny szempont, hiszen akár egy kávézóban is dolgozhatunk velük, nem igényelnek külön monitort, pc-t, laptopot. Ilyen például a Wacom MobileStudio Pro 16 512GB DTH-W1620H modellje. Ez egy igazi „high-end” gépezet, 4K-s kijelzővel, profiknak, akár 3D-s munkákhoz is.

Az Apple megoldása

Digitalizáló rajztáblák terén mindenképp meg kell említenünk az Apple rendszerét is. Egy iPad-el, a vele kompatibilis Apple érintőceruzával, és a Procreate szoftverrel is szinte csodákat lehet tenni. Sajnos ezeknek a termékeknek az ára egyenként is elég borsos hazai viszonylatban.

A digitalizáló rajztáblákra az érintőtollal lehet rajzolni, írni.

Mielőtt azonban kezdőként belevágnánk és betennénk a kosarunkba a választott terméket, érdemes mérlegelni, hogy biztosan ki tudjuk-e használni a termékben rejlő lehetőségeket. Ugródeszkának mindenképp egy belépő szintű modell javasolt, aztán a fejlődésünk – és az igényeink, lehetőségeink szerint – idővel beruházhatunk drágább eszközbe is. Könnyebb helyzetben vagyunk, ha van olyan ismerősünk, barátunk, aki komolyabban foglalkozik ilyesmivel, és el tud látni bennünket néhány jótanáccsal. A vásárlás során mindenképpen érdemes figyelembe venni az alábbi paramétereket:

–        a tábla mérete, felbontása, színtartománya,

–        a programozható gombok száma,

–        reagál-e a kijelző érintésre is, vagy csak ceruzával lehet rá rajzolni,

–        milyen a tábla kialakítása (például rendelkezik-e kihajtható lábbal, tolltartóval),

–        milyen tollat tartalmaz a csomag (programozható gombok száma, tartalék hegyek, szükséges-e külön tölteni a tollat, stb.),

–        a toll dőlésszögét érzékeli-e a tábla,

–        nyomásérzékenység.

A digitalizáló rajztáblák kifejezetten hasznosak a kreatív munkát végzők például lakberendezők, grafikusok, művészek számára.

A digitalizáló táblák kialakításánál a gyártók ügyeltek arra, hogy a toll hegye ne karcolja a táblát, ennek ellenére lehetőségünk van különféle védőfóliák beszerzésére is. Ezekből a Wacom termékek dobozában néhány mintát is találunk, amiken kipróbálhatjuk, milyen érzés a tollal rajzolni. Ez a védelem azonban nem biztos, hogy mindenkinek elégséges, hiszen egy értékes készülékekről van szó, ezért mindenképp érdemes rájuk kiterjesztett- és/vagy baleseti garanciát kötni! Így már csak azért kell majd aggódnunk, nehogy elrontsuk a rajzunkat.